Novak Đoković je ponedeljkovo jutro preživel ob reki Yarra, kjer je poziral s pokalom. Foto: EPA
Novak Đoković je ponedeljkovo jutro preživel ob reki Yarra, kjer je poziral s pokalom. Foto: EPA
Novak Đoković
Za "Noleta" je Rod Laver Arena njegova dnevna soba. Vseh pet finalnih obračunov je dobil. Foto: EPA
Novak Đoković in Boris Becker
Trener Boris Becker ima velike zasluge za uspeh Srba. Že lani sta se skupaj veselila v Wimbledonu. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray je v tretjem in četrtem nizu delal številne napake, veliko se je jezil in ni bil osredotočen na igro. Psihično je odpovedal v ključnih trenutkih. Foto: EPA
Novak Đoković
Đoković se je na začetku tretjega niza večkrat znašel na tleh, a se je v slogu pravega šampiona pobral in nato prikazal najboljši tenis na turnirju. Foto: EPA
Kim Sears
Murrayjeva zaročenka Kim Sears je bila znova v središču pozornosti, saj je za finale oblekla pulover z napisom o opozorilu staršem o neprimerni vsebini, potem ko so jo med polfinalom proti Tomašu Berdychu kamere ujele med serijo kletvic. Foto: EPA
Đoković poziral s pokalom ob reki Yarra
Đoković petič dvignil pokal v Melbournu


Murray je izgubil šest izmed osmih finalnih obračunov grand slamov. Najbolj grenek je še vedno poraz v Wimbledonu leta 2012 proti Rogerju Federerju, ko je pošteno točil solze. A tudi nedeljski poraz sodi med najhujše v karieri, saj se je večkrat zdelo, da je zelo blizu zmagi.
Že v prvem nizu je zapravil vodstvo s 4:2 v podaljšani igri, naredil je neverjetne neizsiljene napake, posebej volej pri mreži pri izidu 5:5 je bil ključen. Drugi niz je nato dobil in imel silovit zalet. Povedel je že z 2:0 v tretjem nizu, Đoković pa je deloval izgubljeno. Večkrat je izgubil ravnotežje, se spotikal, odkimaval z glavo in očitno popolnoma zmedel Murrayja, ki je popolnoma popustil in izgubil kar 12 izmed zadnjih 13 iger.

Murray: To je bila dobra lekcija
"V prvih treh nizih sem imel številne priložnosti. V prvem nizu sem imel prednost v podaljašni igri, drugi 'tie-break' mi je le uspelo osvojiti. Odločilen je bil tretji niz, hitro sem povedel z 2:0, Novak pa je padel na tla. Zdelo se mi je, da ima težave s krči. Ne bi smel dopustiti, da me njegove težave vržejo s tira. Igral sem odlično, potem pa sem popustil za kakšnih 10 ali 15 minut, to je bilo odločilno. Težko rečem, kaj je bilo narobe z njim. V finalu grand slama se mi še nikoli ni zgodil tak položaj. Na začetku tretjega niza je bil videti res slabo, potem pa se je pobral in ob koncu niza ujel vse žoge. To je bila dobra lekcija, vedno se moraš osredotočiti le na svoj del igrišča," je pojasnil Murray, ki tako ostaja pri dveh zmagah na turnirjih za grand slam. Leta 2012 je zmagal v New Yorku, leto zatem pa še v Wimbledonu in obakrat je v finalu ugnal prav Đokovića.
"V četrtem nizu mu je hitro uspel odvzem servisa, potem pa se je sprostil. Zadeval je z vseh položajev, vse žoge so zletele tik pred črto ali pa na črto. Nisem se mogel več pobrati," je še dodal Škot, ki je po lanski slabi sezoni ujel pravo formo. "V teh dveh tednih sem se lahko naučil veliko pozitivnih stvari. Tudi fizično se počutim odlično. Igram veliko bolje kot lani celotno sezono. Še vedno lahko precej izboljšam igro, moram igrati bolj konstantno, ne smem nihati iz turnirja v turnir."
"Nole" ujel Agassija, Lendla in Connorsa
Đoković se je z osmim grand slamom izenačil z legendami svetovnega tenisa. Toliko najprestižnejših lovorik imajo v svojih vitrinah tudi Andre Agassi, Ivan Lendl, Jimmy Connors, Ken Rosewall in Fred Perry. Nihče v odprti dobi tenisa ni zmagal petkrat na Odprtem prvenstvu Avstralije, več zmag (6) v Melbournu ima le Roy Emerson, ki je predal pokalu "Noletu".
Krizo prebrodil s krajšimi točkami
"To je bil obračun, pol preobratov. Zavedal sem se, da bo to dolga bitka. Ne glede na to, da še nisem izgubil finala, Andy pa še ni osvojil tega grand slama, so bile možnosti izenačene. To je bil zelo podoben dvoboj tistemu izpred dveh let, ko sva v finalu prav tako igrala uvodna dva niza več kot dve uri. Tokrat sta prva dva niza trajala več kot dve uri in pol, oba sva bila že izmučena. Ob koncu drugega niza in na začetku tretjega sem imel krizo. Bil sem izčrpan in nekaj časa sem potreboval, da sem se znova zbral. Skušal sem skrajšati točke, zato sem udarjal bolj močno in prihajal sem tudi k mreži," je poudaril prvi igralec sveta, ki je odlično stopnjeval formo. V uvodnem kroga je odpravil kvalifikanta Aljaža Bedeneta, a ni blestel, nato pa je brez težav prišel do poflinala, v katerem je v petih nizih izločil branilca naslova Stana Wawrinko.
Na tej ravni odloča nekaj točk
"Ko sem zaostajal z 0:2 v tretjem nizu, mi je v ključnem trenutku uspel brejk in nato sem zaigral precej bolj sproščeno. Pri 3:3 je imel Andy znova priložnost za odvzem servisa, a sem se rešil in nato osvojil tretji niz. Dobil sem silovit zalet in v četrtem nizu mi je šlo odlično. Na tej ravni odloča nekaj točk in tokrat se je to znova pokazalo," je bil zadovoljen Đoković, ki je v zadnjih osmih letih v Melbournu doživel le tri poraze.
20 minut brez energije ni bilo usodnih
Številni predstavniki sedme sile so ga spraševali o poškodbi palca na roki, poškodbi gležnja ali krčih. "V tretjem nizu nisem imel nobenih težav s krči ali z gležnjem, tudi zdravnika nisem poklical, saj nisem imel nobenega razloga. 20 minut sem se slabo počutil, nisem imel energije. To se mi ni zgodilo velikokrat v karieri, a verjel sem, da se lahko poberem. Že pred dvema letoma sem bil fizično močnejši od Andyja v finalu v Melbournu. To sem imel v mislih. V prvih dveh nizih sva odigrala številne dolge izmenjave, ki ti poberejo ogromno energije. V Dohi sem staknil virus, nato v Melbournu nisem veliko treniral, bolj sem počival. Na srečo se je stanje iz dvoboja v dvoboj izboljševalo," je pojasnil Đoković.
Prvi grand slam v vlogi očeta in moža
V Melbournu ni imel ob sebi žene Jelene in sina Stefana, ki sta doma pred televizijskim zaslonom spremljala vse dvoboje. "Ta lovorika ima prav posebno mesto, saj je prvi naslov za grand slam, ki sem ga osvojil kot oče in mož. Poroka in rojstvo sina sta mi dala nov zagon v zadnjih šestih mesecih. Takih občutkov nisem imel nikoli prej. Vse stvari v mojem življenju se v zadnjem času odvijajo v pozitivno smer," je ponosno zatrdil petkratni zmagovalec uvodnega grand slama sezone.
Upa, da bo vsaj enkrat osvojil tudi Roland Garros
"Turnir v Melbournu je zame res poseben, nikjer nisem imel toliko uspehov. Vedno rad igram tu, Avstralci imajo radi tenis, letos so znova podrli rekord po obiskanosti turnirja. Osmi turnir za grand slam je prav poseben, saj sem zdaj ujel velike legende našega športa. Velika čast mi je biti v taki družbi. Zdaj sem še bolj motiviran za nadaljevanje sezone. Veliko novinarjev me sprašuje, ali bi kakšen naslov v Melbournu zamenjal za zmago na Roland Garrosu. O tem ne razmišljam. V Avstraliji sem z razlogom osvojil pet lovorik, v Parizu pa tudi z razlogom še nisem zmagal. Upam, da mi do konca kariere uspe vsaj enkrat," je razlagal Đoković, ki na Roland Garrosu nikakor ne more premagati Rafaela Nadala.
Formo načrtuje za grand slame
Zdaj si bo vzel nekaj odmora, naslednjič bo zaigral 23. februarja v Dubaju. "Mislim, da igram najmanj turnirjev izmed vseh najboljših igralcev na svetu. Formo tempiram za grand slame, kjer želim najbolj sijati. Zelo pazim, da podrobno preučim spored turnirjev, vse imam organizirano že precej vnaprej. Načrta se skušam držati, letos bom igral še v Davisovem pokalu, drugače pa bom odigral iste turnirje," je še dodal srbski šampion, ki ničesar ne prepušča naključju. "Zelo veliko pozornost posvečam prehrani. V tako izenačenih dvobojih odločajo malenkosti, zato moraš vedno premisliti, kaj piješ in kaj ješ. Mislim, da sem z zelo zdravim načinom življenja v zadnjih letih veliko pridobil."
Đoković je pri 27 letih na vrhuncu kariere in morda lahko še letos doseže dvoštevilčno število grand slamov. Federer (17) in Nadal (14) se zdita še zelo oddaljena, a Srb ima pred seboj še kar nekaj vrhunskih sezon.

Đoković poziral s pokalom ob reki Yarra
Đoković petič dvignil pokal v Melbournu