Novak Đoković je zablestel tudi na večerji šampionov, kjer je zaplesal z Angelique Kerber. 30-letna Nemka je v finalu ugnala Sereno Williams. Foto: Reuters
Novak Đoković je zablestel tudi na večerji šampionov, kjer je zaplesal z Angelique Kerber. 30-letna Nemka je v finalu ugnala Sereno Williams. Foto: Reuters
Đoković je prestižni pokal pokazal tudi navijačem pod teraso osrednjega igrišča. Foto: Reuters
Kevin Anderson v finalu ni imel nobenih možnosti. Foto: Reuters
Velika želja se vrnila in tudi na ameriški turneji na trdi podlagi bo Đoković med glavnimi favoriti. Foto: Reuters
Đoković četrtič slavil v Wimbledonu
Đoković v polfinalu Wimbledona izločil Nadala

Na začetku tega desetletja je bil "Nole" razred zase, kar 223 tednov je bil prvi igralec sveta. Konec leta 2014 je postal oče, a njegova neverjetna želja ni prav nič usahnila. Na pariškem pesku je osvojil četrti naslov za grand slam zapored. Veliki cilj je bil dosežen in že mesec dni kasneje je sledil prvi šok, v 3. krogu Wimbledona ga je senzacionalno izločil Sam Querrey.
"Nikoli si nisem mislil, da bi potreboval kakšen dodaten motiv na turnirjih za grand slam. Pred dvema letoma se mi je prvič zgodilo tudi to. Po zmagi na Roland Garrosu sem se zaletel v zid. Zrak je izpuhtel iz balona. Bil sem čustveno izpraznjen. Po porazu v Wimbledonu bi moral končati sezono in si vzeti pol leta odmora. Preveč sem bil v tem turnirskem ritmu že celo desetletje in nisem se odločil pravilno," se je začetka krize spominjal 31-letni Beograjčan, ki je v nedeljo četrtič dvignil prestižni pokal na Church Roadu po gladki finalni zmagi nad Kevinom Andersonom.
Konec leta 2016 se je razšel tudi s trenerjem Borisom Beckerjem. Najmlajši zmagovalec v zgodovini Wimbledona, ki je zadnja dva tedna znova podajal odlične analize pred mikrofonom BBC-ja, je večkrat poudaril, da se je Đoković spremenil po tisti zmagi v Parizu. Ni bil več tako lačen zmag, intenzivnost na treningih ni bila prava. Pojavile so se tudi težave v zasebnem življenju in večkrat se je zdelo, da z mislimi ni pri tenisu. Lani ga je v 2. krogu Odprtega prvenstva Avstralije šokiral 117. igralec sveta Denis Istomin, ki je igral s povabilom organizatorja.
Najnižja točka poraza v Indian Wellsu in Miamiju
Pred letom dni je v četrtfinalu Wimbledona predal obračun s Tomašem Berdychom zaradi bolečin v komolcu. Končal je sezono, a se ni odločil za operacijo in težave so se nadaljevale tudi letos.
"Poškodba komolca me je oddaljila od tenisa kar za pol leta. V Avstraliji sem igral z veliko bolečino in operacija je bila neizogibna. Vse sem naredil, da bi se izognil posegu, a drugače ni šlo. Upam, da nikoli več ne bo potrebna operacija. Prehitro sem se želel vrniti na igrišče, zato sem zelo slabo igral v Indian Wellsu in Miamiju. Tako slabih dvobojev nisem odigral nikoli v profesionalni karieri. To je bila res najnižja točka. Kar nekaj časa je trajalo, da sem se vrnil na najvišjo raven. Boljšega turnirja za vrnitev na to raven si res ne bi mogel izbrati. Doma sem izdeloval wimbledonski pokal iz različnih materialov v mladih letih," je trnovo pot nazaj na vrh opisal Đoković.
Ponosen, da je že skoraj ujel vzornika Samprasa
S 13 naslovi na turnirjih velike četverice zaostaja le še za eno lovoriko za legendarnim Petom Samprasom. Prav lahko se zgodi, da ga ujame že septembra v New Yorku, še precej bolj verjetno pa januarja v Melbournu, saj je Rod Laver Arena njegova dnevna soba. Roger Federer z 20 naslovi in Rafael Nadal s 17 lovorikami sta še vedno razred zase.
Tudi osrednje igrišče Wimbledona mu je zelo domače. S četrto zmago ima na večni lestvici pred seboj le še tri ase. Federer je zmagal osemkrat, Sampras sedemkrat, Björn Borg pa petkrat. "Ko sem odraščal, sem si ogledal tudi vse finalne nastope Peta Samprasa v Wimbledonu. Bil je moj vzornik. Ponosen sem, da zdaj za njim na skupni lestvici grand slamov zaostajam le še za en naslov," je poudaril Srb.
Spraševal se je, če bo še kdaj na najvišjem nivoju
V četrtfinalu Roland Garrosa ga je presenetil Marco Cecchinato in še na začetku junija prav nič ni kazalo, da bi se lahko zavihtel do zmage v All England Clubu. "Ta lovorika je prav posebna, saj sem v zadnjih dveh letih doživel veliko negativnih trenutkov. Velikokrat sem spraševal, če se bom še kdaj vrnil na to raven. Vse se je obrnilo maja v Rimu, pa nato tudi na Roland Garrosu. Po porazu v četrtfinalu si nisem mislil, da bi lahko bil kandidat za zmago v Wimbledonu. Veliko lekcij sem se naučil v zadnjem letu. Vedno se nekaj naučimo le iz stvari, ki jih naredimo napačno," je pojasnil najboljši srbski športnik.
Vajda ni le trener, ampak družinski prijatelj
Prav posebno zaslugo za njegove uspehe ima Marian Vajda. 53-letni slovaški trener je z njim začel sodelovati že junija 2006. Po enoletnem premoru sta znova združila moči in sadovi dela so bili vidni v zadnjih dveh tednih. "Leto dni zatem, ko sem se razšel z Vajdo, sva znova združila moči. On ni le trener, ampak prijatelj celotne družine. Na srečo sva začela znova sodelovati pred začetkom peščene sezone, zelo mi je pomagal pri vrnitvi med najboljše. Ko sem ga poklical po telefonu, se je takoj odločil, da bo znova sodeloval z menoj. Vsekakor bo še naprej moj trener," je dejal Đoković.
Polfinale z Nadalom pravi test za naprej
Najboljši obračun letošnjega Wimbledona je bil polfinalni spektakel z Nadalom, ki se je začel v petek in končal v soboto. Odločilni niz je dobil Đoković z 10:8, potem ko se je izvlekel iz zelo neugodnih položajev.
"Pravi test je bil polfinale proti Nadalu. Porabil sem res veliko energije. Ta zmaga je res veliko pomenila za mojo samozavest. Težko je zdaj napovedovati prihodnost. Vedno sem dobro igral na trdi podlagi in mislim, da imam tudi v New Yorku lepe možnosti za uspeh," je razlagal "Nole", ki zadnje tri dni turnirja ni imel odmora: "Zelo težko je bilo zadnje tri dni, saj sem bil vseskozi na igrišču. Nisem bil svež, vendar tudi Anderson seveda ni bil. Ključen je bil dober začetek, res sem se počutil izvrstno v prvem nizu. Kevin se je kar naenkrat prebudil in tretji niz je odigral vrhunsko, na srečo sem se rešil v podaljšani igri."
Veliko zmago prvič doživel sin Stefan
Sin Stefan si finala ni smel ogledati na osrednjem igrišču, saj ima le tri leta. Vstop je omogočen osebam, starim pet let in več. Na podelitev je seveda lahko prišel.
"Najbolj sem bil vesel sina na osrednjem igrišču. Vse skupaj je bilo res kar malce preveč zanj, ko se je videl na velikem ekranu in so ga vsi gledali. Tega seveda ni vajen. Vse od njegovega rojstva leta 2014 sem sanjal o tem trenutku, da bom imel v rokah prestižni pokal, Stefan pa bo vse skupaj doživel v živo," je bil navdušen Đoković.
Kerberjevo presenetil s plesnimi koraki
Po koncu najprestižnejšega turnirja na svetu je na sporedu še večerja prvakov in hitro je imel idejo: "Vsekakor bom na večerji šampionov plesal z Angelique Kerber. Presenetil jo bom z mojimi plesnimi koraki. Že pred leti sem uspel Sereno spraviti na plesišče, tudi "Angie" bo po tako veliki zmagi z veseljem zaplesala."

Đoković četrtič slavil v Wimbledonu
Đoković v polfinalu Wimbledona izločil Nadala