Novak Đoković je sezono končal z 11 turnirskimi zmagami. Foto: Reuters
Novak Đoković je sezono končal z 11 turnirskimi zmagami. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je desetič igral v finalu zaključnega turnirja sezone. Foto: Reuters
Đoković tudi v Londonu potrdil prevlado
Đoković še enkrat vzel mero Federerju

Velikana svetovnega tenisa sta se srečala že v skupinskem delu, kjer je slavil Švicar (7:5, 6:2). A ko je bilo najpomembneje, je Nole pokazal, zakaj je številka 1.

Prvi, ki je štirikrat dobil finale sezone
Đoković je samo v dveh igrah na začetku dvoboja Federerju dopustil priložnost za brejk (obe je ubranil), v drugem nizu pa je s svojimi dominantnimi in natančnimi servisi blestel in postal sploh prvi igralec, ki je štirikrat zapored dobil zaključni turnir sezone.

Federer imel dve priložnosti za brejk
Uvodni niz je bil dokaj izenačenem, a razlika se je pokazala v najbolj ključnih trenutkih, pri priložnostih za brejk. Federer je zapravil obe priložnosti, Đoković pa je izkoristil dve od štirih. Najprej je pobegnil z brejkom v 3. igri, drugi pa mu je uspel v deveti igri, s katero je pospravil prvi niz pod streho.

Končalo se je z dvojno napako
V drugem nizu sta bila oba bolj suverena pri začetnem udarcu in nista dopuščala možnosti za brejk. Tradicija se je prekinila v 8. igri, ko je imel Đoković na servis Švicarja že prednost 0:40, z brejkom bi lahko pobegnil na 5:3, a se je tretji igralec sveta rešil s petimi zaporednimi točkami. Srb je isto priložnost dobil v 10. igri in je ni zapravil, pravzaprav mu je pomagal Federer sam, ki je v zadnji točki naredil dvojno napako.

Izenačen z obema rivaloma
To je bil sicer že njun 44. obračun, izid je zdaj izenačen na 22:22. Zanimivo je, da je Đoković po številu zmag izenačen tudi v rivalstvu z Rafaelom Nadalom (23:23). Federer je že desetič igral v finalu na zaključnem turnirju, a ostaja pri (rekordnih) šestih zmagah. Drugi na tej lestvici so Ivan Lendl, Pete Sampras in od danes tudi Đoković s petimi naslovi. Srb je edini, ki ni nikoli izgubil finala.
Lepo darilo za Beckerjev rojstni dan
"Vesel sem in ponosen. Zahvala gre moji ekipi, saj je bila sezona res izjemno težka. Zdaj si bom vzel nekaj tednov počitka, se posvetil družini in izklopil teniški svet, potem pa se bom že začel pripravljati na novo sezono. Ta, ki se je končala, pa se ne bi mogla izteči na lepši način. Ena najboljših v mojem življenju," je po prejemu pokala dejal srbski igralec in nato čestital še trenerju Borisu Beckerju, ki danes praznuje 48. rojstni dan.

"Igral sem po najboljših močeh. Celoten turnir ni bil slab, imel sem nekaj izjemnih točk, toda več ni bilo mogoče. Čestitke Novaku, sezona pa je bila res dolga in naporna," je dodal Federer.

Murray prvič sezono končal na 2. mestu
Đoković je sploh prvi igralec v zgodovini tenisa, ki je v eni sezoni igral v prav vseh finalih turnirjev, na katerih je nastopil (15). Daljši niz zaporednih finalov (razpotegnjen v dve leti) ima le Lendl (18). Končni razplet tudi pomeni, da je Andy Murray prvič v svoji karieri sezono končal na 2. mestu lestvice ATP.

Zaključni turnir sezone serije ATP, London
(7.000.000 am. dolarjev, trda podlaga)
Finale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/3)
6:3, 6:4


Dvojice, finale:
ROJER/TECAU (NIZ/ROM/2) - BOPANNA/MERGEA (IND/ROM/8)
6:4, 6:3

Đoković tudi v Londonu potrdil prevlado
Đoković še enkrat vzel mero Federerju