V Ženevi se obeta zelo zenimiv obračun. Foto: EPA
V Ženevi se obeta zelo zenimiv obračun. Foto: EPA
Roger Federer, Severin Luthi in Stan Wawrinka
Roger Federer in Stan Wawrinka imata letos lepo priložnost za zmago v Davisovem pokalu. Foto: EPA
Fabio Fognini
Fabio Fognini zelo niha v formi in vsekakor lahko preseneti v Ženevi. Foto: EPA
Švica s Federerjem sanja o Davisovem pokalu

Roger Federer bo na trdi podlagi v dvorani Palaexpo odprl tekmo proti Italiji, in sicer z dvobojem proti Simoneju Bolelliju, zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije Stan Wawrinka pa bo lopar prekrižal z najboljšim igralcem Italije Fabiem Fogninijem.

V sobotnih dvojicah bosta Švico zastopala olimpijska prvaka iz Pekinga 2008 Federer in Wawrinka, ki se bosta pomerila z italijansko dvojico Andreas Seppi/Paulo Lorenzi.

Švicarji v finalu Davisovega pokala niso zaigrali vse od leta 1992, ko so jih v Teksasu ugnali reprezentanti ZDA. Italijani so nazadnje v finalu zaigrali leta 1998, ko so jih ugnali Švedi.

Čehi branijo naslov
V drugem polfinalnem dvoboju se bosta v Parizu pomerili ekipi Francije in Češke, ki brani naslov. V prvem dvoboju bosta zaigrala Richard Gasquet in šesti igralec sveta Tomaš Berdych. V drugem dvoboju uvodnega dne se bosta na igriščih Roland Garrosa pomerila še Jo-Wilfried Tsonga in Lukaš Rosol, ki sta se pomerila le enkrat, pred dvema letoma v Dubaju je bil boljši Tsonga.

V sobotnih dvojicah bosta predvidoma zaigrala Julien Benneteau in Gael Monfils proti češkemu veteranu Radku Štepanku in mlademu Jiriju Veselyju, s čimer je češki kapetan razbil zmagovito dvojico Berdych - Štepanek, ki je Češki prinesla oba zadnja naslova 2012 in 2013.

Poleg obeh polfinalov bodo ta konec tedna na sporedu tudi dvoboji za obstanek, zmagovalci bodo ostali v svetovni skupini, poraženci pa se selijo v nižji rang tekmovanja. Pari so Indija - Srbija, Brazilija - Španija, Izrael - Argentina, Kanada -Kolumbija, ZDA - Slovaška, Avstralija - Uzbekistan, Nizozemska - Hrvaška in Ukrajina - Belgija.

Finale Davisovega pokala bo potekal od 21. do 23. novembra.

SVETOVNA SKUPINA, polfinale

Pariz, Roland Garros, pesek:
FRANCIJA - ČEŠKA
Gasquet - Berdych petek
Tsonga - Rosol petek
Benneteau/Monfils - Štepanek/Vesely sobota
Tsonga - Berdych nedelja
Gasquet - Rosol nedelja



Ženeva, trda podlaga, dvorana:
ŠVICA - ITALIJA
Federer - Bolelli petek
Wawrinka - Fognini petek
Federer/Wawrinka - Seppi/Lorenzi sobota
Federer - Fognini nedelja
Wawrinka - Bolelli nedelja

Švica s Federerjem sanja o Davisovem pokalu