Pred sedmimi leti je Federer v Rod Laver Areni osvojil 16. naslov za grand slam. Sledila je zmaga v Wimbledonu leta 2012, nato pa je moral čakati štiri leta in pol. Foto: EPA
Pred sedmimi leti je Federer v Rod Laver Areni osvojil 16. naslov za grand slam. Sledila je zmaga v Wimbledonu leta 2012, nato pa je moral čakati štiri leta in pol. Foto: EPA
Rafael Nadal, Rod Laver in Roger Federer
Tri teniške legende v Melbournu - Rafael Nadal, Rod Laver in Roger Federer. Foto: Reuters
Ivan Ljubičić
Trener Ivan Ljubičić nikoli ni igral v finalu turnirja za grand slam, zato je bila za zmaga tudi zanj zelo posebna. Foto: EPA
Mirka Federer in Ivan Ljubičić
V taboru Federerja so bili ob vsaki točki v zadnjem nizu na nogah. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal je zadovoljen z igro v Avstraliji, še bolj nevaren pa bo na pesku. Foto: EPA
Tudi v Melbournu je imel Švicar množico navijačev. Foto: Reuters
Federer: Z veseljem bi si delil zmago z Nadalom

Rafael Nadal, ki bo junija dopolnil 31 let, ima 14 naslovov. Toliko jih je zbral tudi Pete Sampras, ki je zadnjega osvojil septembra 2002 v New Yorku proti velikemu tekmecu Andreju Agassiju, ko je bil prav tako 17. nosilec. Še pred pol leta se je zdelo, da bo kmalu na prvem mestu Novak Đoković, ki ima 12 naslovov, v Melbournu pa je doživel veliko razočaranje, ko ga je že v drugem krogu šokiral Denis Istomin.
"Sploh ni pomembno, koliko grand slamov imam in kakšna je prednost pred tekmeci. Zame največ šteje nov epski obračun z Nadalom in uspešna vrnitev na igrišča po poškodbi. Veliko mi pomeni, da lahko še vedno osvojim turnir za grand slam pri 35 letih, potem ko mi ga skoraj pet let ni uspelo," je bil navdušen švicarski šampion, ki je za zmago v finalu uvodnega grand slama sezone v Melbournu potreboval tri ure in 37 minut.
Tri odlične tenisače ugnal po petih nizih
Na poti do velike zmage je Federer trikrat odigral pet nizov proti najboljšim tenisačem sveta. Kei Nišikori in Stan Wawrinka sta člana najboljše peterice, Nadal pa do nedelje skoraj deset let ni izgubil finalnega obračuna na turnirjih za grand slam proti Federerju.
Najboljši tenis igral v zadnjih igrah finala
V zadnjem nizu finala je bil v zelo neugodnem položaju. Zaostajal je z 1:3 in Nadal je imel priložnost za vodstvo s 4:2.
"V takih trenutkih moraš igrati sproščeno. Pred vsakim obračunom smo se o tem pogovarjali, trenerja Ivan Ljubičić in Severin Lüthi poudarjata, da moram imeti v mislih žogo in ne tekmeca. Samo pogumni osvajajo ključne točke. Moraš tvegati in prevzeti pobudo. Nisem želel izgubiti s serijo odličnih forhendov Rafaela. Tudi, ko sem se znašel v zaostanku, sem verjel v končno zmago, saj sem imel v vsaki igri na njegov servis priložnost za brejk. Ob koncu četrtega in na začetku petega niza nisem igral najbolje, nato pa se mi je odprlo in kar malce sem presenečen, da sem najboljši tenis odigral prav v zadnjih igrah dvoboja," je pojasnil Federer, ki je imel v odločilnem nizu kar enajst priložnosti za brejk.
Tudi sokolje oko ga je ubogalo
Še za večjo dramo je poskrbel Nadal, ki je izzval sokolje oko prav na zaključno žogo, a forhend Federerja je bil na črti in dvoboja je bilo konec.
"Malce nerodno je vse skupaj, če zmagaš na tak način. Vseeno so čustva privrela na plano zelo hitro. To je bil res trenutek nepopisne sreče. Šele, ko sem videl na velikem ekranu posnetek žoge na črti, sem se zares zavedal, da je vsega konec. Nadal ni imel druge možnosti v tistem trenutku, izzval je sokolje oko. Če bi prišel do žoge in odigral lob, bi se točka ponovila," je razlagal idol množic, ki je imel ogromno podporo s tribun.
Največji izziv je igrati proti "Rafi"
Rivalstvo z Nadalom se vleče že 12 let. Španec je dobil 23 medsebojnih obračunov, nedeljska zmaga je bila Rogerjeva 12. "Roddick in Hewitt sta bila velika tekmeca na začetku kariere, v zadnjih letih pa je poleg Nadala to vsekakor tudi Đoković. "Rafa" je na prav posebnem mestu v moji karieri. Zaradi njega sem postal precej boljši igralec. Njegova igra je zame neugodna, to sem že večkrat poudaril. Zame je največji izziv igrati proti njemu."
Posebej sladka zmaga
"Ta zmaga je res posebej sladka, saj ga nisem premagal v finalu grand slama vse od Wimbledona leta 2007, ko sva prav tako odigrala pet nizov. V tej zmagi bom užival še dolgo, tudi v Švici bom obujal spomine. Oba sva se uspešno vrnila na veliko sceno, tudi "Rafa" je lahko zadovoljen. S to zmago se lahko primerja le tista na Roland Garrosu 2009. Velikokrat sem poskušal, pa mi dolgo ni uspelo, tistega leta pa se je vse poklopilo," je strnil vtise na novinarski konferenci.
Dve desetletji spominov v Melbournu
Na uvodnem turnirju za grand slam sezone je zmagal petič, najboljši je bil tudi v letih 2004, 2006, 2007 in 2010: "V Melbournu sem igral vsako leto, nikoli nisem izpustil tega turnirja. Že leta 1998 najprej pri mladincih, pa nato kvalifikacije leta 1999, leta 2000 sem se veselil prve zmage, ko sem premagal Michaela Changa. Imam zelo lepe spomine na ta turnir. Ko zmagaš, je potovanje domov lepo. Precej slabše je, ko na letu nazaj razmišljaš o porazu."
Trener Ljubičić nervozen ves dan
Ivan Ljubičić je bil maja 2006 celo tretji igralec sveta, boljša sta bila le Federer in Nadal. 37-letni Hrvat zelo uspešno sodeluje s Švicarjem: "Za Ivana je bil to prvi finale turnirja za grand slam. Nervozen je bil ves dan, saj takega obračuna ni igral nikoli v karieri. Moral sem ga kar malce pomiriti. Na srečo je bil tu še Severin Lüthi, ki je bil zelo sproščen. Mi trije smo veliki prijatelji, veliko smo se pogovarjali o tem, kako bi bilo lepo znova zmagati na turnirju za grand slam. Zelo hitro nam je uspelo in zdaj bomo proslavili v slogu rockovskih zvezdnikov. Prišlo bo okoli 40 prijateljev in znancev. Precej raje sem imel popoldanske finale, ki pa jih ni več od leta 2004. Zdaj šele sredi noči končaš z vsemi obveznostmi."

Cash razočaran zaradi zdravniških odmorov
Federer je v polfinalu in v finalu vzel zdravniški odmor pred začetkom odločilnega niza. "Na maratonu se ne ustaviš, če si utrujen. Če je bil le utrujen, je to posledica preslabe kondicije. Res sem razočaran nad kontrolo teh zdravniških odmorov na celotni turneji ATP. Velikokrat pride do izrabe tega pravila. To je velika goljufija!" je izjavil nekdanji zmagovalec Wimbledona Pat Cash.
Federer mu je hitro dal pojasnilo: "Noga me boli že vse od dvoboja drugega kroga proti Noahu Rubinu. Najhuje je bilo proti Stanu Wawrinki v polfinalu, ko mi je masaža pomagala. V finalu sem začutil bolečine sredi drugega niza. Pravila dopuščajo en odmor in izkoristil sem ga. Vedno sem bil zagovornik, da je treba pravila spoštovati. Vedno sem se jih držal. Nikoli ne bi vzel zdravniškega odmora, da bi zmedel tekmeca. Res ne vem, kaj točno misli Cash."
Se obeta nova sijajna sezona na pesku za Nadala?
Nadal si na začetku turnirja ni predstavljal, da bi lahko zaigral v finalu. Zadnji grand slam je osvojil na pariškem pesku pred tremi leti, od takrat pa do nedelje ni prišel dlje od četrtfinala.
"Velikokrat sem dobil napete finalne obračune proti Rogerju. Tokrat je bil boljši in moral sem mu čestitati. Dvoboja nisem končal po načrtih, vseeno pa sta bila to dva zelo uspešna tedna zame," je poudaril 30-letnik z Majorke.
"Rafa" je devetkrat zmagal na Roland Garrosu (2005-08 in 2010-14), spomladi pa se bo začela nova sezona na pesku: "Na pesku tekmeci ne dobijo veliko enostavnih točk s servisom. Precej dlje časa ostanem v točki in z osnovne črte lahko narekujem ritem. Že na trdi podlagi mi je šlo dobro, na pesku pa bi lahko bila to prav posebna sezona."
Zdravje bolj pomembno od lovorik
"Nisem žalosten, saj sem naredil vse kar sem lahko. V zadnjih mesecih sem veliko treniral. V zadnjih dveh tednih sem dobil nekaj zelo težkih obračunov. Nisem velikokrat tako dobro začel leta. Leta 2014 sem izgubil finale, ko sem imel bolečine v hrbtu. Tudi lani sem mislil, da sem v odlični formi, pa sem izpadel že v prvem krogu. Zelo pomembno je, da se prebijem čez prvi teden. Ključen je bil dvoboj z Alexandrom Zverevom v tretjem krogu. Po vseh poškodbah sem najbolj srečen, da sem vnovič zdrav. To je bolj pomembno od lovorik," je razlagal Nadal.
"Imel sem lepo priložnost v odločilnem nizu, saj sem povedel s 3:1. Roger je nato zaigral zelo agresivno, zadel je nekaj neverjetnih udarcev. Niti enkrat nisem zlahka zadržal servisa. Ključna je bila šesta igra, ko sem imel priložnost za vodstvo s 4:2. Če bi mi uspelo, bi potreboval le še dve igri za naslov. V polfinalu sem igral skoraj pet ur, a mislim, da se to v finalu ni poznalo. Dobro sem se regeneriral," je še dodal "Rafa".
Tudi Becker in Ivanišević poskrbela za posebni zgodbi
Mnenja o najbolj magičnih teniških dosežkih so vedno deljena. Nekateri strokovnjaki menijo, da je bila pravi čudež zmaga Borisa Beckerja v Wimbledonu leta 1985, ko je imel le 17 let. Zgodba Gorana Ivaniševića v Wimbledonu leta 2001 je prav tako neverjetna. Splitčan je s povabilom organizatorja prišel do edinega grand slama v zelo uspešni karieri. Federerja je veliko poznavalcev že odpisalo, zdaj pa se je vrnil na veliko sceno in zelo verjetno še ni rekel zadnje besede.

Lestvica ATP:                          
  1.   (1) A. MURRAY        VB   11.540
  2.   (2) N. ĐOKOVIĆ      SRB    9.825
  3.   (4) S. WAWRINKA     ŠVI    5.695
  4.   (3) M. RAONIĆ       KAN    4.930
  5.   (5) K. NIŠIKORI     JAP    4.830
  6.   (9) R. NADAL        ŠPA    4.385
  7.   (7) M. ČILIĆ        HRV    3.560
  8.   (8) D. THIEM        AVT    3.505
  9.   (6) G. MONFILS      FRA    3.445
 10.  (17) R. FEDERER      ŠVI    3.260
 11.  (11) D. GOFFIN       BEL    2.930
 12.  (10) T. BERDYCH      ČEŠ    2.790
 13.  (15) G. DIMITROV     BLG    2.765
 14.  (12) J. TSONGA       FRA    2.685
 15.  (13) N. KYRGIOS      AVS    2.415
...                                    
151. (150) G. ŽEMLJA       SLO      397
171. (193) B. KAVČIČ       SLO      334
260. (259) B. ROLA         SLO      196

Lestvica WTA:                          
  1.   (2) S. WILLIAMS     ZDA    7.780
  2.   (1) A. KERBER       NEM    7.115
  3.   (5) K. PLIŠKOVA     ČEŠ    5.270
  4.   (4) S. HALEP        ROM    5.073
  5.   (6) D. CIBULKOVA    SLK    4.985
  6.   (3) A. RADWANSKA    POL    4.915
  7.   (7) G. MUGURUZA     ŠPA    4.720
  8.   (9) S. KUZNECOVA    RUS    3.915
  9.   (8) M. KEYS         ZDA    3.897
 10.  (10) J. KONTA        VB     3.705
 11.  (17) V. WILLIAMS     ZDA    3.530
 12.  (11) P. KVITOVA      ČEŠ    3.415
 13.  (13) E. SVITOLINA    UKR    2.955
 14.  (12) C. SUAREZ NAV.  ŠPA    2.625
 15.  (15) T. BACSINSZKY   ŠVI    2.407
148. (140) P. HERCOG       SLO      395
156. (153) D. JAKUPOVIĆ    SLO      363
163. (160) T. ZIDANŠEK     SLO      352
240. (208) T. MAJERIČ      SLO      206

Federer: Z veseljem bi si delil zmago z Nadalom