Viktorija Azarenka je prva teniška igralka, ki je v moderni dobila prva dva turnirja za grand slam osvojila v Avstraliji. Foto: Reuters
Viktorija Azarenka je prva teniška igralka, ki je v moderni dobila prva dva turnirja za grand slam osvojila v Avstraliji. Foto: Reuters
Na Li
V drugem nizu so se začele težave z gležnjem Lijeve. Foto: EPA
Viktorija Azarenka
Viktorija Azarenka se ni hotela ločiti od pokala, z njim je slikala tudi v garderobi in pred stadionom. Foto: EPA
Azarenka osvojila Melbourne

Azarenka je že lani odlično igrala v Avstraliji in po zmagi v Melbournu tudi prevzela vodstvo na lestvici WTA. Dvoboj je s tremi prekinitvami skupaj trajal dve uri in 40 minut. Lijeva je servirala štiri ase, Azarenka pa le enega, a je napravila eno dvojno napako manj (4:5), predvsem pa je Lijeva naredila preveliko število neizsiljenih napak (28:57). Kitajka je zadela tudi več winnerjev (18:36).

"Bilo je veliko vsega – čustev, olajšanja in veselja. Nikoli ne veš, kako se boš odzval na določene stvari. Za menoj sta dva zares naporna tedna. Na žalost je treba iti po težkih poteh, da dosežeš velike stvari. Zato še bolj cenim to lovoriko," je bila po dvoboju zadovoljna Azarenka.

Lijeva drugič poražena v finalu Melbourna
Lijeva je drugič klonila v finalu Melbourna. Pred dvema letoma je morala premoč priznati Belgijki Kim Clijsters. ''Čestitke Viktoriji za ta dva uspeha v zadnjih dveh letih. Zahvalila bi se svoji ekipi. Dva tedna nazaj sem bila jezna, ker so tako pritiskali name in sem res trdo delali. Zdaj se je to obrestovalo. Vem, da nisem več mlada, vendar vseeno lahko rečem, da se veselim naslednjega leta," je povedala Kitajka.

Prvi niz v znamenju brejkov
Azarenka je odlično začela dvoboj, saj ji je že v prvi igri uspel brejk. Že v naslednji igri je Lijevi uspelo odvzeti servis Belorusinji in izenačiti. Kitajka je nato povedla v četrti igri, a je sledil odgovor Azarenke v peti in nato še en odvzem začetnega udarca Lijeve (2:4). Z brejkom v deveti igri se je Azarenka vrnila v boj za zmago v prvem nizu, vendar je Kitajka v slogu prvega niza z odvzemom servisa povedla z 1:0.

Azarenka je tudi v drugem nizu dobro začela. Pri zaostanku s 3:1 je Lijeva po težavah z gležnjem potrebovala zdravniško pomoč. Po kratkem premoru je zaigrala bolje in izenačila na 4:4, vendar je Azarenka z brejkom v deveti igri in nato z zanesljivim začetnim udarcem prišla izenačila na 1:1.

Ognjemet in nove težave z gležnjem prekinile 3. niz
V odločilnem tretjem nizu je Lijeva povedla z 2:1, nato pa so organizatorji z ognjemetom poskrbeli za desetminutno prekinitev. Za tem je še enkrat nerodno stopila, padla in se udarila v glavo ter morala znova poiskati zdravniško pomoč. Kitajka se kljub težavam ni predala, a je "Vika" prevzela pobudo. V peti igri je Azarenki uspel odvzem servisa, ki se je na koncu izkazal za odločilnega.

Po odločilni točki je prva igralka sveta padla v jok in stekla proti boksu, kjer so bili njeni bližnji s trenerjem in njenim fantom, znanim glasbenikom Redfoojem. Sicer je na Alison Langu več podpore imela šesta igralka sveta, ki je na turnirju igrala odlično. Zablestela pa je predvsem v polfinalu, ko je nadigrala drugo nosilko Marijo Šarapovo.

Med dvojicami slabila brata Bryan
Ameriška teniška igralca Bob in Mike Bryan sta zmagovalca med dvojicami. V finalu sta prva nosilca potrdila status favoritov in za že 13. zmago na največjih turnirjih premagala Nizozemca Robina Haaseja in Igorja Sijslinga s 6:3, 6:4. Za to zmago sta potrebovala le 53 minut in s tem tudi postala najuspešnejša dvojica v zgodovini velikih turnirjev, saj sta s prvega mesta po številu zmag izrinila Avstralca Johna Newcomba in Tonyja Rocha.

Melbourne, finale, ženske:
AZARENKA (BLR/1) - LI (KIT/6)
4:6, 6:4, 6:3

Statistika

Azarenka

Li

Prvi servis (%)7865
Asi

1

4

Dvojne napake45
Neizsiljene napake

28

57

Winnerji1836
Osvojene točke10092
Osv. točke na mreži8/146/11
Brejk priložnosti9/127/18

Dvojice (M), finale:
B. BRYAN/M. BRYAN (ZDA/1) - HAASE/SIJSLING (NIZ)
6:3, 6:4

Azarenka osvojila Melbourne