Serena Williams potrebuje le še tri grand slame do rekorda Staffi Graf. Foto: Reuters
Serena Williams potrebuje le še tri grand slame do rekorda Staffi Graf. Foto: Reuters
Marija Šarapova in Serena Williams
Marija Šarapova od leta 2004 še vedno čaka na prvo zmago nad Sereno Williams. Foto: Reuters
Serena Williams, Martina Navratilova in Marija Šarapova
Pokala je podelila legendarna Martina Navratilova. Foto: Reuters
Serena Williams z asi osvojila Melbourne

Zdaj je na lestvici osvojenih turnirjev velike četverice sama na drugem mestu. Prej si je to mesto delila s Chris Evert in Martino Navratilovo (18). Več zmag ima le Steffi Graf (22).

"Marija je res igrala odlično, morala sem igrati po najboljših močeh, da sem na koncu zmagala. Nikoli si nisem mislila, da bom stala tukaj z osvojenimi 19 naslovi na turnirjih za grand slam," je po dvoboju povedala mlajša od sester Williams, ki je bila v govoru izjemno čustvena.

Prevladovala v prvem nizu
Američanka je začela suvereno, saj ji je že v uvodni igri uspel brejk. Dvoboj so sredi šeste igre (pri izidu 3:2, 30:30) prekinili, ker je začelo deževati. Po približno 15 minutah se je dvoboj nadaljeval pod zaprto streho. Prva igralka je dobila šest zaporednih točk in povedla s 5:2. Šarapovi je nato uspel edini brejk v prvem nizu, a nato v naslednji igri na svoj servis ni osvojila niti točke, s čimer je niz izgubila s 6:3.
Serena zadela kar 18 asov
Drugi niz je bil veliko bolj izenačen. Obe igralki sta obdržali vse igre na svoj servis. Pri 5:4 je imela Serena prvo priložnost za zmago, a se je Šarapova z dobrim servisom rešila. Odločala je podaljšana igra, ki jo je Američanka dobila s 7:5. Dvoboj je končala v svojem slogu - z asom. Razmerje v tej prvini je bilo kar 18:5 v korist Williamsove.
"Sereni lahko le čestitam. Res dolgo je že od tega, ko sem jo nazadnje premagala, vendar pa mi je vedno v veliko zadovoljstvo stopiti na igrišče in igrati proti njej. Je najboljša in kot igralka si vedno želim igrati proti najboljši. Čeprav nisem zadovoljna z razpletom finala, pa me navdušujejo igre pred tem. Prav tukaj sem doživela najslajše zmage in najbolj grenke poraze, ampak takšno je življenje teniške igralke," je dejala Šarapova, ki je turnir v Melbournu osvojila leta 2008, ko je premagala Srbkinjo Ano Ivanović, leto pred tem pa jo je v finalu ugnala Williamsova. Šarapova je bila v finalu tudi v letu 2012, ko je bila za prvi grand slam boljša Belorusinja Viktorija Azarenka.

Leta 2004 za krono Belgijki
Serena v medsebojnih obračunih vodi kar s 17:2, med drugim je od leta 2004 dobila vseh 16 dvobojev. Prvič po 11 letih sta v finalu Melbourna igrali igralki, ki zasedata prvo mesto na lestvici WTA. Leta 2004 je Belgijka Justine Henin Hardenne (takrat številka 1) ugnala rojakinjo Kim Clijsters s 6:3, 4:6 in 6:3.

Finale, ženske:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - ŠARAPOVA (RUS/2)
6:3, 7:6 (5)

Statistika

S. Williams

Šarapova

Prvi servis (%)6558
Asi

18

5

Dvojne napake44
Neizsiljene napake

25

15

Winnerji3821
Osvojene točke7664
Osv. točke na mreži7/102/3
Brejk priložnosti3/71/4

Moške dvojice, finale:
BOLELLI/FOGNINI (ITA) -
HERBERT/MAHUT (FRA)
6:4, 6:4

Serena Williams z asi osvojila Melbourne