Novak Đoković je prvi igralec, ki je v odprti dobi petkrat osvojil turnir za grand slam v Melbournu. To je bil sicer njegov osmi osvojeni grand slam v karieri. Manjka mu le še naslov v Parizu, kjer je do zdaj dvakrat zaigral v finalu (leta 2012 in lani). Foto: Reuters
Novak Đoković je prvi igralec, ki je v odprti dobi petkrat osvojil turnir za grand slam v Melbournu. To je bil sicer njegov osmi osvojeni grand slam v karieri. Manjka mu le še naslov v Parizu, kjer je do zdaj dvakrat zaigral v finalu (leta 2012 in lani). Foto: Reuters

Andyju bi rad čestital za odličen turnir, pa tudi za zaroko s Kim. Želim vama lepo poroko in veliko otrok! Se opravičujem, ker sem se rahlo oddaljil od teme, a tak sem po rojstvu otroka.

Novak Đoković
Andy Murray
Andy Murray je v drugem nizu potreboval 80 minut, da je strl odpor Đokovića. Foto: Reuters
Novak Đoković
Đoković je dobil prvi niz, tudi v drugem mu je kazalo dobro do krajše prekinitve zaradi vdorov na igrišče. Potem se je njegov nasprotnik prebudil in uspelo mu je izenačiti rezultat v nizih na 1:1. Foto: Reuters
Švicarka Martina Hingis in Indijec Leander Paes sta dobila finale v mešanih dvojicah. Za krstni naslov sta premagala francosko-kanadski par Kristino Mladenovic in Daniela Nestorja.
Švicarka Martina Hingis in Indijec Leander Paes sta dobila finale v mešanih dvojicah. Za krstni naslov sta premagala francosko-kanadski par Kristino Mladenovic in Daniela Nestorja. Foto: Reuters
Đoković petič dvignil pokal v Melbournu

S tem je postal prvi tenisač v zgodovini, ki je v odprti dobi - torej od leta 1968 - petkrat osvojil OP Avstralije. Pred nedeljskim uspehom mu je to uspelo še v letih 2008, 2011, 2012 in 2013. Več naslovov je v Avstraliji sicer osvojil Roy Emerson, a vsa pred letom 1968 (1961, 1963, 1964, 1965, 1966 in 1967).

Dvoboj, v katerem je Đoković nanizal 53 winnerjev, 12 več od nasprotnika, je sicer trajal 3 ure in 39 minut, uvodna niza kar 2 uri in 32 minut. Izkoristil je 9 od 16 priložnosti za odvzem servisa, enega od ključev do zmage je našel tudi pri odličnih returnih na druge Murrayjeve začetne udarce.

"Nole" le strl Murrayjev odpor v 1. nizu
Dvoboj je bolje začel Murray, ki si je v 3. igri priigral tri priložnosti za odvzem začetnega udarca nasprotniku, a se je Đoković izvlekel s petimi zaporednimi točkami. Najprej je ubranil prvo priložnost za break, drugo po 27 udarcih, tretjo po nevsiljeni napaki Škota. Najboljši igralec lanske sezone je igral zelo agresivno - odlično je napadal mrežo -, kar je obrodilo sadove v 4. igri, ko je izkoristil drugo od treh priložnosti za break, ki ga je potrdil v 5. igri. Toda Murray ni vrgel puške v koruzo, v 7. igri mu je vendarle uspelo odvzeti začetni udarec nasprotniku, potem ko je ta žogico poslal v mrežo. Beograjčanu je uspel re-break, a se je Murray še drugič vrnil v dvoboj, Srbu preprečil predčasno zmago v prvem nizu in izenačil izid na 5:5.

Đoković, ki si je v eni izmed prejšnjih točk tudi rahlo poškodoval palec na desni roki, je preživljal krizne trenutke, v podaljšani igri, ki se je začela po točno uri igranja, se je dvakrat znašel v zaostanku dveh točk, a je obakrat uprizoril vrnitev, na koncu pa tie-break po novih nevsiljenih napakah Škota dobil s 7:5.

Murray močnejši po krajši prekinitvi
Tako kot prvi je tudi drugi niz bolje začel Murray, ki je hitro smuknil v prednost dveh iger (0:2). Đoković je na videz deloval utrujeno, govorica telesa ni bila prava, s čimer je dajal vtis, da ni več tako osredotočen, a kaj kmalu se je "prebudil" in z izjemnimi udarci po 20 minutah mrka popolnoma nadigral nemočnega Murrayja. Ta je po nekaj nenatančnih udarcih in izjemnih winnerjih nasprotnika iz frustracije že začel vpiti. "Nole" je hitro izničil njegovo prednost in povedel s 3:2, break iz prejšnje igre je brez oddane točke z asom le še potrdil (4:2). Šele v 7. igri je Murrayju uspelo ustaviti niz dobljenih iger Đokovića, z asom je zaostanek znižal na 4:3. Po krajši prekinitvi, ki je sledila zaradi vdorov na igrišče, je Škot zaigral kot prerojen, zelo hitro je povedel s 5:4, a se je prvi nosilec turnirja še pravočasno pobral in izenačil na 5:5. V 11. igri je imel štiri priložnosti za odvzem servisa, ki jih ni izkoristil, o zmagovalcu drugega niza je odločal tie-break, v katerem je bil Murray prepričljivejši (7:4).

Izjemen finiš Đokovića v tretjem nizu
Tretji niz je z odvzemom začetnega udarca odprl Murray, break je potrdil v 2. igri (0:2). Že rahlo odpisani Đoković, ki so ga pestili krči, je nato dobil tri zaporedne igre. Sledil je mrtvi tek, ki se je končal v 8. igri, ko si je "Nole" priboril tri priložnosti za break, izkoristil je drugo za vodstvo s 5:3. Murray je iz besa v tla zalučal lopar, v naslednji igri je niz, ki je bil v nasprotju s prvima dvema precej krajši (trajal je le 39 minut; prvi je sicer trajal 72 minut, drugi osem minut dlje) tudi izgubil.

Kravata za konec
Četrti niz se je za Srba začel sanjsko, v uvodnih treh igrah je v zgolj 16 minutah dvakrat odvzel servis nasprotniku, štiri minute pozneje se je na semaforju že izpisal izid 4:0. Murray nikakor ni našel pravega odgovora na odlično igro nasprotnika, ki je bil suveren na osnovni črti, s pravšnjo mešanico diagonalnih in paralelnih udarcev je dobil še peto igro. Škot je bil po osmi izgubljeni igri zapored "pokopan".

OP AVSTRALIJE, Melbourne
(17.748.600 av. dolarjev, trda podlaga)

Finale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MURRAY (VB/6)
7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 6:0

Statistika

Đoković

Murray

Prvi servis (%)6665
Asi

8

10

Dvojne napake13
Nevsiljene napake

40

49

Winnerji5341
Osvojene točke136118
Osv. točke na mreži26/3723/33
Brejk priložnosti9/165/12


Finale mešanih dvojic:
HINGIS/PAES (ŠVI/IND) - MLADENOVIC/NESTOR (FRA/KAN)
6:4, 6:3

Andyju bi rad čestital za odličen turnir, pa tudi za zaroko s Kim. Želim vama lepo poroko in veliko otrok! Se opravičujem, ker sem se rahlo oddaljil od teme, a tak sem po rojstvu otroka.

Novak Đoković
Đoković petič dvignil pokal v Melbournu