Roger Federer je osvojil 88. turnir v karieri. Foto: EPA
Roger Federer je osvojil 88. turnir v karieri. Foto: EPA
Roger Federer, Rafael Nadal
Roger Federer in Rafael Nadal sta se prvič pomerila v rojstnem mestu Švicarja. Foto: EPA
Federer v Baslu do 88. osvojenega turnirja

Zadnji pet medsebojnih dvobojev je dobil Nadal, Federer pa je zadnjič velikega tekmeca premagal v polfinalu turnirja v Indian Wellsu leta 2012. Teniška velikana sta se zadnjič pomerila na začetku lanskega leta, ko je bil Španec boljši v polfinalu Odprtega prvenstva Avstralije. To je bil 34. medsebojni obračun superzvezdnikov svetovnega tenisa, Federer pa je malce zmanjšal občutno prednost Nadala, ki zdaj vodi s 23:11. "Bil je poseben dan. To je bila moja najslajša zmaga v Baslu," je po dvoboju dejal Federer.

Federer je v rodnem Baslu ubranil naslov in še sedmič osvojil turnir pred domačimi gledalci, kjer je 12. igral v finalu. To je že peti turnir (Wimbledon, Halle, Dubaj, Cincinnati), kjer se Federer lahko pohvali z vsaj sedmimi zmagami. Dvoboj je trajal dve uri in pet minut. Švicar je serviral 12 asov, Nadal pa nobenega, obenem pa je Federer zadel tudi 44 "winnerjev", Španec pa 21, a je napravil tudi 11 (32:21) neizsiljenih napak več od nasprotnika.

Po dobrem začetku na svoj servis si je Nadal, ki je bil v Švici tretji nosilec turnirja, že v drugi igri priboril priložnost za brejk, ki pa jo je Federer brez težav ubranil. Svojo prvo tovrstno priložnost je imel Švicar v peti igri, ko je izkoristil tretjo žogo za odvzem servisa in povedel s 3:2. V naslednji igri je ubranil eno tako Nadala, v deveti igri pa z izvrstno predstavo, ko ni tekmecu dopustil nobene točke, še drugič odvzel servis in povedel z 1:0.

Drugi niz je bil bolj izenačen. V šesti igri je Federer zapravil priložnost za brejk. Prvo v nizu je imel Nadal v 11. igri, ki jo je tudi izkoristil, nato pa z odličnim začetnim udarcem potrdil izenačenje v naslednji igri. V odločilnem nizu si je prvo priložnost za odvzem servisa Federer priboril v četrti igri, a se je Nadal rešil, toda v osmi ga je Švicar prisilil v dve veliki napaki in po izkoriščeni priložnosti za brejk je Federer povedel s 5:3. Z 12. asom si je priboril prvo priložnost za zmago, ki jo je zapravil, toda z dobrim napadom na mreži je dobil novo, tokrat pa je bil uspešnejši in jo je realiziral.

Basel, (2.022.300 evrov, trda podlaga)
Finale:
FEDERER (ŠVI/1) - NADAL (ŠPA/3)
6:3, 5:7, 6:3


Valencia, (604.155 evrov, trda podlaga)
Finale:
SOUSA (POR) - BAUTISTA AGUT (ŠPA/7)
3:6, 6:3, 6:4

Portugalec Joao Sousa, 46. igralec sveta, se je veselil prve turnirske zmage letos in druge v karieri po slavju v Kuala Lumpurju leta 2013.

Federer v Baslu do 88. osvojenega turnirja