Rafael Nadal je osmič v karieri osvojil OP Francije. To je bil že njegov sedmi osvojeni turnir letos. Foto: Reuters
Rafael Nadal je osmič v karieri osvojil OP Francije. To je bil že njegov sedmi osvojeni turnir letos. Foto: Reuters

Nikoli si nisem mislil, da bom to dosegel. V vseh teh letih sem imel veliko podpore od družine, vseh trenerjev in fizioterapevtov, brez katerih vse to ne bi bilo mogoče. Ob začetku kariere niti pomislil nisem, da bi mi to uspelo, a zdaj sem tukaj.

Rafael Nadal
Rafael Nadal
Nadal je po osvojeni zmagoviti točki od navdušenja padel po tleh. Foto: Reuters
David Ferrer
31-letni David Ferrer je prvič v karieri zaigral v finalu turnirja za grand slam, a bo moral na svoj krstni naslov še malo počakati. V letošnjem finalu Roland Garrosa enostavno ni našel rešitve za izjemno igro Nadala. Foto: Reuters
Protestnik
Pred začetkom 7. igre drugega niza je na igrišče pritekel protestnik z baklo. Foto: Reuters
Španski navijači
Španski navijači so v Parizu prišli na svoj račun. Foto: Reuters

Nadal je bil v finalu razred zase, še enkrat je dokazal, da je kralj peščenih igrišč, postal je prvi tenisač v obdobju odprtih prvenstev, ki mu je uspelo osemkrat osvojiti isti turnir - izjemen dosežek, potem ko je bil zaradi operacije kolena odsoten sedem mesecev.

Majorčan, ki je serviral 5 asov, je v finalu nanizal kar 35 winnerjev (Ferrer 13 manj), izkoristil je polovico priložnosti za brejk (8/16), njegov nasprotnik, ki je storil kar 5 dvojnih napak, zgolj 3 od 12. Ferrer je storil 35 nevsiljenih napak, Nadal 25. Razmerje v številu dobljenih točk je bilo 100:72, dvoboj je trajal 2 uri in 16 minut.

Dvoboj zaradi protestov prekinjen
Sredi šeste igre drugega niza sta na tribuni za Nadalom vstala dva protestnika in z glasnim skandiranjem za trenutek prekinila finalni dvoboj. Pred začetkom sedme igre je na igrišče pritekel še protestnik z baklo, a so položaj varnostniki (eden izmed njih se je tudi postavil pred Nadala) hitro obvladali. Že pred začetkom dvoboja so s stadiona Philippa Chatrierja odstranili dva protestnika. Protesti so potekali tudi na igrišču Suzanne Lenglen, kjer so potekali dvoboji legend. Šlo je za proteste zoper prejšnji teden sprejeti zakon o istospolnih porokah.

Prvi niz se je prelomil v 7. igri
Prvi odvzem servisa v letošnjem finalu se je zgodil v 3. igri prvega niza - Nadal si je priboril dve priložnosti za brejk, po predolgem udarcu nasprotnika je izkoristil že prvo. Sledil je 're-break', potem ko je Nadal žogico poslal v mrežo (2:2). Prvi niz se je prelomil v 7. igri, ko je Ferrer po seriji treh napak izgubil svojo drugo servisno igro, Nadal je nato svoj začetni udarec ubranil, v 9. igri pa je rojaku, potem ko je ta storil še drugo dvojno napako, tretjič odvzel servis za prepričljivo zmago v prvem nizu (6:3), ki je trajal točno 40 minut.

Rahel dež ni prekinil dvoboja
Tudi v drugem nizu je prvi servisno igro izgubil Ferrer. 31-letnik ni našel odgovora na silovite Nadalove udarce, Majorčan si je s krasnim paralelnim forhendom pripravil prvo priložnost za brejk in jo tudi izkoristil za vodstvo z 2:0. Ob začetku 3. igre je začelo rahlo deževati, a sta tenisača dvoboj kljub vsemu nadaljevala. Zopet je bilo vroče v 4. igri, ko je Nadal večkrat zapretil, vendar je Ferrer, ki je v karieri osvojil 20 turnirjev, ubranil dve priložnosti za brejk in osvojil sploh prvo igro po izidu 2:3 iz prvega niza. V 5. igri je Nadal na svoj servis zaostajal že s 15:40, a se je rešil s tremi zaporednimi točkami. Ferrer si je v tej igri pripravil štiri priložnosti za brejk, zapravil je vse. Še posebej zanimiva je bila četrta, ki jo je Nadal po dolgi izmenjavi udarcev (29) le ubranil.

27-letnik je servis s paralelnim bekhendom vendarle zadržal in postavil izid 4:1. Prednost je kljub nekaj krajšim prekinitvam zaradi protestov posameznikov zadržal in niz po še eni dvojni napaki Ferrerja v 8. igri mirno pripeljal do konca (6:2).

Na 3. mestu se je izenačil z Emersonom
V uvodnih igrah tretjega niza so bili gledalci priča brejku in re-breaku, mrtvi tek je v 8. igri prekinil Nadal, ki si je priigral dve priložnosti za brejk, po dvojni napaki (njegovi peti v dvoboju) Ferrerja je izkoristil drugo (5:3). V naslednji igri si je priigral dve priložnosti za zmago na turnirju, z diagonalnim forhendom je izkoristil že prvo in od navdušenja padel po tleh. Po številu osvojenih turnirjev za grand slam se je na 3. mestu izenačil z Avstralcem Royem Emersonom (12). Do absolutnega rekorda Rogerja Federerja mu manjka še pet naslovov.

Statistika

Nadal

Ferrer

Prvi servis (%)7062
Asi

5

1

Dvojne napake25
Nevsiljene napake

25

35

Winnerji3522
Osvojene točke10072
Osv. točke na mreži13/1710/14
Priložnosti za brejk8/163/12

Brez podpore družine vse to ne bi bilo mogoče
"Najprej bi se zahvalil Davidu za dober dvoboj. Zagotovo si je zaslužil finalni nastop, je fantastičen igralec. Za danes se mu opravičujem in mu v prihodnosti želim vse dobro," je takoj po dvoboju dejal Nadal in o novem mejniku v teniškem svetu, ko je osmič osvojil OP Francije, dodal: "Nikoli si nisem mislil, da bom to dosegel. V vseh teh letih sem imel veliko podpore od družine, vseh trenerjev in fizioterapevtov, brez katerih vse to ne bi bilo mogoče. Ob začetku kariere niti pomislil nisem, da bi mi to uspelo, a zdaj sem tukaj. Rad bi izkoristil priložnost in se zahvalil vsem, ki so mi v vseh teh letih pomagali in mi omogočili vse to."

Finale:
NADAL (ŠPA/3) - FERRER (ŠPA/4)
6:3, 6:2, 6:3

Nikoli si nisem mislil, da bom to dosegel. V vseh teh letih sem imel veliko podpore od družine, vseh trenerjev in fizioterapevtov, brez katerih vse to ne bi bilo mogoče. Ob začetku kariere niti pomislil nisem, da bi mi to uspelo, a zdaj sem tukaj.

Rafael Nadal