Marija Šarapova je karierni grand slam dopolnila z najmanjšim mogočim številom zmag, saj je na vseh grand slamih slavila natanko po enkrat - v Wimbledonu leta 2004, New Yorku 2006 in na OP Avstralije 2008. Foto: Reuters
Marija Šarapova je karierni grand slam dopolnila z najmanjšim mogočim številom zmag, saj je na vseh grand slamih slavila natanko po enkrat - v Wimbledonu leta 2004, New Yorku 2006 in na OP Avstralije 2008. Foto: Reuters
Sara Errani
Erranijeva je z nekaj lepimi potezami navdušila občinstvo, a proti močnejši Šarapovi ni imela možnosti. Na lestvici WTA se bo prvič povzpela med prvo deseterico. Pred njo je to uspelo le še dvema Italijankama - Flavii Pannetti in Francesci Schiavone. Foto: Reuters
Šarapova slavila v Parizu

Do zdaj je to v odprti eri uspelo le še Margaret Court, Chris Evert, Martini Navratilovi, Steffi Graf in Sereni Williams, sicer pa še Maureen Connolly, Shirley Fry, Doris Hart in Billie Jean King.

V prvem medsebojnem srečanju je Šarapova, ki bo v ponedeljek zasedla prvo mesto na lestvici WTA, kar je bilo znano že po njeni zmagi v polfinalu OP Francije, odločno začela in po dveh brejkih povedla že s 4:0, a nato se je Erranijeva le zbrala in začela igrati tako kot se za finalistko OP Francije spodobi. S tremi zaporednimi igrami se je vrnila v dvoboj. Pri 30:30 v 9. igri je Rusinja prišla do svojih dveh točk in po 36 minutah naredila prvi korak do zmage v Parizu.

Erranijeva v drugem nizu do enega brejka
Drugi niz je druga nosilka odprla z odvzemom servisa Italijanki, ki je zaigrala nekoliko odločneje. Čeprav je osvojila eno igro manj kot v prvem nizu, pa je 1,64 metra visoka Italijanka bolj namučila 24 centimetrov višjo Šarapovo, ki se je morala za zmago v drugem nizu truditi 43 minut. Presenetljiva finalistka Erranijeva je Šarapovi brejk odvzela v šesti igri, blizu je bila tudi v četrti igri, a je bila Rusinja premočna. Ko je 21. nosilka pri 5:2 žogo poslala v mrežo, je Šarapova dosegla še 16. letošnjo zmago na pesku in pozneje iz rok Monike Seleš prejela pokal za zmago v Parizu.

Erranijeva priznala, da je bila Šarapova boljša
"Imela sem izjemna dva tedna. Danes pa je bil zelo zahteven dvoboj in upam, da bom z Erranijevo še velikokrat igrala dobre tekme. Imam izjemno ekipo, ki mi je pomagala, da sem se vrnila po poškodbi. Njej gre zahvala za današnji uspeh, najprej pa družini, ki mi je nudila psihično oporo tudi tedaj, ko je bilo videti vse še zelo črno. Danes pa bo priložnost za slavje," je dejala 25-letna Šarapova, ki jo je leta 2008 ustavila poškodba rame. Zaročenca visokorasle Rusinje, slovenskega košarkarja Saše Vujačića tokrat ni bilo med gledalci.

"Marija je danes igrala izjemno in me v mojem prvem finalu na največjih turnirjih zasluženo premagala. Neverjeten uspeh sem dosegla, kar verjeti ne morem. Se še vedno ne počutim kot igralka prve deseterice, vendar bom kmalu tja prišla," je povedala Erranijeva, ki je v petek osvojila prvo lovoriko na pariškem pesku. Skupaj z rojakinjo Roberto Vinci je zmagala v konkurenci ženskih dvojic.

Še tretje leto zapored v finalu Italijanka
Šarapova je šele tretja Rusinja z zmago na igriščih Roland Garrosa. Leta 2004 je pokal dvignila Anastazija Miskina, leta 2009 pa Svetlana Kuznjecova. Še tretje leto zapored v finalu sicer igra Italijanka, prejšnji dve leti je bila to Francesca Schiavone.

Slavje belorusko-kanadske naveze
V finalu moških dvojic sta prva nosilca, Belorus Maks Mirni in Kanadčan Daniel Nestor s 6:4, 6:4 premagala druga nosilca, brata Boba in Mika Bryana. Belorusko-kanadska naveza je tako ubranila naslov in prišla do četrte zmage med dvojicami v Parizu (polovico z drugima partnerjema).

Bo dež pregnal moški finale na ponedeljek?
Za nedeljo je sicer napovedano slabo vreme, organizatorji tako ne izključujejo možnosti, da bi bil finale med Rafaelom Nadalom in Novakom Đokovićem odigran v ponedeljek.

Finale:
ŠARAPOVA (RUS/2) - ERRANI (ITA/21)
6:3, 6:2

Prvi servis (%)        60        79  
Asi                     6         0  
Dvojne napake           5         1  
Nevsiljene napake      29        11  
Winnerji               37        12  
Osvojene točke         71        50  
Osv. točke na mreži   5/9       6/10 
Najhitrejši servis    183 km/h  153  
Povprečje, 1. servis  165       136  
           2. servis  150       113
Dolžina posameznih nizov: 1. 2. 36 53 minut

Dvojice (M), finale:
MIRNI/NESTOR (BLR/KAN/1) - B. BRYAN/M. BRYAN (ZDA/2)
6:4, 6:4

Šarapova slavila v Parizu