Simona Halep je bila v zadnjih letih vedno blizu, a nikoli ni osvojila grand slama. Zdaj tega pritiska ne bo več. Foto: Reuters
Simona Halep je bila v zadnjih letih vedno blizu, a nikoli ni osvojila grand slama. Zdaj tega pritiska ne bo več. Foto: Reuters
Trener Darren Cahill je v intervjuju pred finalom poudaril, da je med turnirjem cele noči študiral igro tekmic. Foto: Reuters
Halepova je v drugem in tretjem nizu dobila večino daljših izmenjav. Nobena žoga ni bila izgubljena za žilavo Romunko. Foto: Reuters
Sloane Stephens se je malce presenetljivo uvrstila v finale, saj pesek ni njena najljubša podlaga. Foto: Reuters
Tudi legenadarna telovadka Nadia Comaneci je čestitala najboljši romunski športnici. Foto: Reuters
Halep: Biti številka ena brez grand slama ni popolno
Halepova izpolnila sanje na pariškem pesku

Za romunski ženski tenis je to šele druga zmaga na turnirjih velik četverice, pred 40 leti je prav v Parizu za prvo in hkrati zadnjo romunsko zmago poskrbela Virginia Ruzici, ki je bila boljša od Mime Jaušovec.
Halepova je predtem dvakrat izgubila finale Roland Garrosa. Pred štirimi leti je bila boljša Marija Šarapova, lani pa presenetljivo Jelena Ostapenko. Letos je sledil še poraz v Melbournu proti Caroline Wozniacki.
"Na vsak način nisem želela ponoviti lanskega finala. Na ta trenutek sem čakala vse, odkar sem začela igrati tenis. Želela sem osvojiti prvi grand slam v Parizu. Stadion Philippa Chatrierja je moj najljubši. Upam, da bom še kdaj igrala finale na tem igrišču. V prvem nizu nisem igrala dobro, v drugem pa sem ujela pravi ritem," je pojasnila 26-letna Romunka.
Lani je po finalnem porazu jokala vso noč
"Po lanskem porazu v finalu sem jokala vso noč. Nisem si mislil, da bo še kdaj prišla taka priložnost. Ko sem se znašla v zaostanku s 3:6 in 0:2 sem se odločila, da bo letos zgodba ravno obratna. Preveč težkih izkušenj sem že imela v finalnih dvobojih, zato sem si oddahnila šele po zaključni žogi. Ko sem servirala za zmago, sem kar težko dihala, a to je popolnoma normalno v takem trenutku," je bila po zmagi vzhičena nekdanja zmagovalka pariškega turnirja v mladinski konkurenci. Z zmago v članski je postala šele šesta igralka, ki je mladinskemu uspehu dodala članskega, pred tem je to uspelo Francoise Durr, Mimi Jaušovec, Hani Mandlikovi, Jennifer Capriati in Justine Henin.
"To je bil zame izjemen turnir, čeprav bi imela raje v rokah tisto večjo lovoriko. Proti številki ena na svetu lahko izgubiš. Tudi po porazu imam še vedno lahko nasmeh na obrazu," je dejala Stephensova.
Cahill zelo zaslužen za uspehe
Njen trener Darren Cahill je izjemen analitik in zelo je izboljšal njeno igro. Polfinalist OP-ja ZDA pred 30 leti je vodil že številne teniške ase. Lani sta se za krajši čas celo razšla, saj ni poslušala njegovih nasvetov. Po veliki zmagi so celo vedno mirnega Avstralca prevzela čustva na tribuni.

Stephensova je dobila uvodnih šest finalnih obračunov na turnirjih WTA, tokrat pa je doživela prvi poraz. 25-letna Američanka je lani zmagala na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, potem pa je na osmih turnirjih zapored izpadla v uvodnem krogu. Na pariškem pesku je znova ujela pravo formo.

Stephensova blestela v uvodnem nizu
Američanka je začela precej bolje. Predvsem forhend je deloval brezhibno, diagonalni udarci z osnovne črte so prinašali točke. V četrti igri je Halepova izgubila servis in Stephensova je povedla s 4:1. V osmi igri je Stephensova naredila več napak, ki jih je Halepova izkoristila in se približala na 3:5. V deveti igri je Halepova z agresivno igro še ohranila nekaj upanja za vrnitev v prvi niz. S skrajšano žogico si je priigrala edino priložnost za brejk v uvodnem nizu, a je ni izkoristila in prvi niz je bil ob zanesljivem servisu Stephensove izgubljen po 42 minutah.

Preobrat Halepove v drugem nizu
Stephensova je takoj na začetku drugega niza Halepovi odvzela servis, vodila je že z 2:0 in videti je bilo, da Sloane hiti k drugi lovoriki na turnirjih velike četverice. A Halepova je znižala zaostanek na 1:2, v četrti igri pa je prvič odvzela servis Stephensovi in izenačila na 2:2. V naslednji igri Halepova ni izgubila niti točke, nato pa je še drugič zapored odvzela servis nasprotnici za vodstvo s 4:2.

Videti je bilo, da ima Romunka vse pod nadzorom, a je Stephensova z boljšo igro izenačila na 4:4. Ključna je bila deseta igra drugega niza, ko je Američanka izgubila servis in Halepova je prevzela pobudo.
Američanka popolnoma popustila
V zadnjem nizu se je Stephensova preveč jezila, izgubila je pravi ritem, neizsiljene napake so se vrstile in Halepova je dobila uvodnih pet iger. Obračun je končala z močnim servisom, ki ga je Američanka poslala v mrežo. Po dveh urah in treh minutah je bilo konec nočne more za Romunko, ki so jo vsi novinarji spraševali, koliko časa bo še v klubu igralk, ki so bile na prvem mestu lestvice WTA brez osvojenega grand slama (Jelena Janković, Dinara Safina in Karolina Pliškova).
Za zmago je prejela ček v znesku 2,2 milijona evrov, poraženka v finalu pa bo domov odnesla pol manj denarja.

Finale, ženske:
HALEP (ROM/1) - STEPHENS (ZDA/10)
3:6, 6:4, 6:1

Statistika

Halep

Stephens

Prvi servis (%)7575
Asi

1

1

Dvojne napake01
Neizsiljene napake

26

39

Winnerji1816
Osvojene točke8575
Priložnosti za brejk5/63/6
Točke na mreži8/103/7


Zmagovalke Roland Garrosa v zadnjih 20 letih:
1998 Arantxa Sanchez-Vicario (ŠPA)
1999 Steffi Graf (NEM)
2000 Mary Pierce (FRA)
2001 Jennifer Capriati (ZDA)
2002 Serena Williams (ZDA)
2003 Justine Henin-Hardenne (BEL)
2004 Anastazija Miskina (RUS)
2005 Justine Henin-Hardenne (BEL)
2006 Justine Henin-Hardenne (BEL)
2007 Justine Henin (BEL)
2008 Ana Ivanović (SRB)
2009 Svetlana Kuznecova (RUS)
2010 Francesca Schiavone
2011 Na Li (KIT)
2012 Marija Šarapova (RUS)
2013 Serena Williams (ZDA)
2014 Marija Šarapova (RUS)
2015 Serena Williams (ZDA)
2016 Garbine Muguruza (ŠPA)
2017 Jelena Ostapenko (LAT)
2018 Simona Halep (ROM)


Dvojice (M), finale:
HERBERT/MAHUT (FRA/6) -
MARACH/PAVIĆ (AVT/HRV/2)
6:2, 7:6 (4)

Halep: Biti številka ena brez grand slama ni popolno
Halepova izpolnila sanje na pariškem pesku