Polona Hercog bo prvič zaigrala v 3. krogu Wimbledona. Foto: EPA
Polona Hercog bo prvič zaigrala v 3. krogu Wimbledona. Foto: EPA

Občutki so fenomenalni. To je moj največji uspeh tukaj, izenačila sem tudi svojo najboljšo uvrstitev na grand slamih. Res sem zadovoljna. Predvsem s svojo borbo in s tem, da sem psihično ostala na terenu tudi tedaj, ko ni šlo vse po mojih načrtih.

Polona Hercog
Varvara Lepchenko
Varvara Lepchenko je osvojila le tri od desetih priložnosti za odvzem začetnega udarca nasprotnici. Foto: EPA
Svetlana Kuznecova
Svetlana Kuznecova je po 69 minutah izločila rojakinjo Jekatrino Makarovo. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković se je ekspresno prebil v 3. krog. V uvodnem dvoboju se je Martin Kližan predal na začetku drugega niza, Adam Pavlašek pa je osvojil le pet iger. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je dosegel že 316. zmago na turnirjih za grand slam. S tem se je izenačil s Sereno Williams na vrhu večne lestvice. Foto: Reuters
Karolina Pliškova
Karolina Pliškova je v soboto dobila pripravljalni turnir v Eastbornu, a forme ji ni uspelo prenesti na Church Road. Foto: EPA
Angelique Kerber
Angelique Kerber se na travi znajde precej bolje kot na pesku. Nemka še vedno ni prepričljiva, že v osmini finala pa bi se lahko srečala z Garbine Muguruzo. Foto: Reuters
Federer zanesljivo izločil Lajovića
Hercogova prvič v tretjem krogu Wimbledona

Prvi niz je po 55 minutah s 7:2 v podaljšani igri dobila Lepchenkova, drugega pa po 40 minutah Mariborčanka. Hercogova je v odločilnem nizu še naprej prevladovala na igrišču, uspela sta ji dva brejka.

Hercogova v Wimbledonu še nikoli ni napredovala v tretji krog. Mariborčanka, ki se je v karavano vrnila maja po devetmesečni odsotnosti zaradi poškodbe, je na njeni ne ravno najljubši podlagi presenetila.

Prebrodila je tri kroge kvalifikacij in nato v glavnem turnirju odpihnila še Anniko Beck, ki ji je prepustila le tri igre. Po letih 2011 in 2014 bo tretjič v karieri igrala v drugem krogu.

31-letna Lepchenkova, 68. igralka sveta, je v prvem krogu s 6:4, 7:5 premagala Lauren Davis. Večjih uspehov na travi prav tako nima. Levičarka se je v 3. krog Wimbledona uvrstila le leta 2012.

StatistikaLepchenko

Hercog

Prvi servis (%)8159
Asi

0

2

Dvojne napake4 5
Nevsiljene napake

37

29

Winnerji2420
Osvojene točke86106
Osv. točke na mreži14/347/10
Priložnosti za brejk3/107/13

V medsebojnih dvobojih je zdaj 3:3. Pred četrtkovim dvobojem sta se igralki nazadnje pomerili junija lani na travi v Hertogenboschu, kjer je pri vodstvu Lepchenkove s 6:4, 4:0 Hercogova dvoboj predala. Pred tem je v Melbournu leta 2013 prav tako s 6:4, 6:1 zmagala Lepchenkova, ki je bila tudi rahla favoritinja na stavnicah.

Po prvem nizu prevlada Mariborčanke
V Parizu je Hercogova izpadla v drugem krogu kvalifikacij in le redko kdo je verjel, da bo zablestela v Wimbledonu. A zgodilo se je prav to. Dvoboj je dobro začela, povedla s 3:1, vendar ji prednosti servisa ni uspelo zadržati. Lepchenkova je pri 5:4 zapravila tri žoge za niz, tako da je o zmagovalki prvega niza odločala podaljšana igra. Američanka je povedla s 3:0 in v tie-breaku po 55 minutah zmagala s 7:2.
Nadaljevanje je bilo povsem v znamenju Slovenke. V drugem nizu je kar štirikrat odvzela servis nasprotnici ter po 41 minutah slavila s 6:2. Zmagovit je bil tudi začetek odločilnega niza. Hitri brejk in dobljena dva servisa sta pomenila vodstvo s 3:0, ki ga 265. igralka sveta ni več izpustila iz rok. Povedla je s 4:1, v osmi igri je še drugič v nizu odvzela začetni udarec nasprotnici, izkoristila je prvo zaključno žogico, potem ko je Lepchenkova s forhendom storila nevsiljeno napako.

Hercogova: Občutki so fenomenalni!
Na turnirjih za grand slam je Hercogova v tretjem krogu igrala le enkrat, in sicer

leta 2010 v Roland Garrosu. "Občutki so fenomenalni. To je moj največji uspeh tukaj, izenačila sem tudi svojo najboljšo uvrstitev na grand slamih. Res sem zadovoljna. Predvsem s svojo borbo in s tem, da sem psihično ostala na terenu tudi tedaj, ko ni šlo vse po mojih načrtih," je bila zadovoljna Hercogova.
Za uvrstitev v osmino finala se bo Hercogova v soboto pomerila s sedmo nosilko, Rusinjo Svetlano Kuznecovo. "Kuznecova je vsekakor zelo izkušena igralka. Zdaj si morem vzeti nekaj časa za regeneracijo, potem pa pridejo tudi priprave za naslednji dvoboj," je o naslednji tekmici dejala Hercogova, ki še nikoli ni zaigrala v osmini finala turnirja za grand slam.

Đokovića po ekspresni zmagi čaka Gulbis
Trikratni zmagovalec Wimbledona Novak Đoković je na igrišču številka ena popolnoma nadigral Čeha Adama Pavlaseka. Srb je bil po uri in 35 minutah boljši s 6:2, 6:2 in 6:1 in se bo v soboto v tretjem krogu srečal Ernestsom Gulbisom. Latvijec je presenetljivo gladko odpravil Juana Martina del Potra. Gulbis je zadel kar 60 "winnerjev", serviral je 25 asov in se po dveh urah in 53 minutah veselil zmage s 6:4, 6:4 in 7:6.
"Bilo je zelo toplo, težko je bilo ohraniti zbranost med točkami, posebej med nekaterimi dolgimi izmenjavami. Slednjega je bilo veliko posebej v drugem nizu. Toda od začetka mi je uspelo vsiliti moj ritem in sem igral tako, kot sem si želel," je dejal Đoković.

Federer slabo začel, a odlično nadaljeval
Roger Federer je izločil Dušana Lajovića s 7:6, 6:3 in 6:2. Zadnji obračun dneva na osrednjem igrišču je trajal le uro in pol. 35-letni Švicar je zelo slabo začel, saj je izgubil uvodnih sedem točk dvoboja. Ni našel pravega ritma, Srb pa je z agresivno igro povedel z 2:0. Federer je izenačil na 2:2, a je Lajović še naprej zelo dobro serviral in odločala je podaljšana igra, ki pa jo je 18-kratni zmagovalec turnirjev velike četverice dobil kar s 7:0.

V drugem nizu je Lajović izgubil začetni udarec v četrti igri, v tretjem nizu pa je popustil, izgubil je servis v prvi in peti igri. "Začel sem zelo slabo, nikakor nisem našel pravega ritma v uvodnih dveh igrah. Na srečo sem se hitro zbral, nato pa sem igral precej bolj. To je bil prav poseben dan, saj sta moja starša gledala dvoboj s kraljeve lože na osrednjem igrišču," je pojasnil sedemkratni zmagovalec Wimbledona, ki ga v tretjem krogu čaka Mischa Zverev.

Presenetljivo hitro slovo Pliškove
Za presenečenje dneva je na osrednjem igrišču poskrbela Magdalena Rybarikova. Slovakinja, ki je na 87. mestu lestvice WTA, je s 3:6, 7:5 in 6:2 izločila tretjo igralko sveta Karolino Pliškovo. Čehinja je bila favoritinja, da se zavihti na prvo mesto lestvice WTA po koncu Wimbledona. Zdaj bo to težko, saj je Simona Halep v odlični formi, lani pa je prišla do četrtfinala. Če bi izboljšala ta dosežek, bi Romunka postala prva igralka sveta.

V prvem nizu je Pliškova do ključnega brejka prišla v osmi igri. Rybarikova je v drugem nizu zaigrala precej bolje in v 12. igri unovčila drugo zaključno žogo za izenačenje na 1:1 v nizih. V odločilnem nizu je Pliškova popolnoma popustila, kar trikrat je izgubila začetni udarec in Rybarikova se je po dveh urah in 17 minutah veselila odmevne zmage.
"Niti pomislila nisem, da bi lahko danes dobila ta dvoboj. Toda potem se postajala vse bolj samozavestna in mi je uspelo. Zdaj ne najdem pravih besed, čeprav lahko rečem, da me prevevajo izjemni občutki. Po dveh operacijah sedem mesecev nisem mogla igrati, zdaj pa sem v tretjem krogu Wimbledona," je bila zadovoljna Rybarikova.

Kerberjeva preskočila tudi drugo oviro
Prva igralka sveta Angelique Kerber je s 7:5 in 7:5 ugnala Kirsten Flipkens. Nemka je v lanskem finalu Wimbledona izgubila proti Sereni Williams, letos pa ji ne gre po načrtih in ne spada v najožji krog favoritinj za zmago na sveti travi. Belgijka je v prvem nizu povedla s 5:3, nato pa je Kerberjeva nanizala štiri igre zapored. V drugem nizu je odločil brejk v enajsti igri.

Uspešna je bila tudi Danka Caroline Wozniacki. Peta nosilka in nekdanja prva igralka sveta je s 6:3 in 6:4 domov poslala Bolgarko Cvetano Pironkovo.

Huda poškodba Mattek Sandsove
Grozljiv trenutek se je zgodil na igrišču številka 17. Specialistka za igro dvojic Bethanie Mattek Sands se je merila s Sorano Cirsteo. Izid je bil izenačen na 1:1 v nizih. V uvodni igri odločilnega niza je pri izidu 30/15 na servis Romunke Mattek Sandsova stekla k mreži. Desno koleno se ji je obrnilo in v velikih bolečinah je obležala na tleh. Kričala je na ves glas, zdravniška služba pa je prišla na igrišče. Takoj je prišla tudi njuena partnerica v igri dvojic Lucie Šafarova, a sanj o dopolnitvi kariernega grand slama za najboljšo žensko navezo na svetu je konec.

Hiter konec za Srebotnikovo in Spearsovo
Katarina Srebotnik je izpadla že v uvodnem krogu ženskih dvojic. Z Američanko Abigail Spears sta bili šesti nosilki, v prvem krogu pa sta ju s 7:6 (4), 6:7 (3) in 6:4 premagali Brazilka Beatriz Haddad Maia in Hrvatica Ana Konjuh.

2. krog (M), spodnji del tabele:
RAONIC (KAN/6)
- JUŽNI (RUS)
3:6, 7:6 (7), 6:4, 7:5
RAMOS VINOLAS (ŠPA/25) - RUBLEV (RUS)
7:5, 6:7 (6), 4:6, 6:3, 6:4
OFNER (AVT) - SOCK (ZDA/17)
6:3, 6:4, 3:6, 2:6, 6:2
A. ZVEREV (NEM/10) - TIAFOE (ZDA)
6:3, 6:4, 6:3
DIMITROV (BLG/13) - BAGHDATIS (CIP)
6:3, 6:2, 6:1
SELA (IZR) - ISNER (ZDA/23)
6:7 (5), 7:6 (5), 5:7, 7:6 (5), 6:3
M. ZVEREV (NEM/27) - KUKUŠKIN (KAZ)
6:1, 6:2, 2:6, 3:6, 6:4
FEDERER (ŠVI/3) - LAJOVIĆ (SRB)
7:6 (0), 6:3, 6:2


THIEM (AVT/8) - SIMON (FRA)
5:7, 6:4, 6:2, 6:4
DONALDSON (ZDA) - LORENZI (ITA/32)
6:4, 7:6 (0), 6:7 (0), 6:2
FERRER (ŠPA) - DARCIS (BEL)
3:0, b.b.
BERDYCH (ČEŠ/11) - HARRISON (ZDA)
6:4, 6:3, 6:7 (8), 6:3
MONFILS (FRA/15) - EDMUND (VB)
7:6 (1), 6:4, 6:4
MANNARINO (FRA) - SUGITA (JAP)
6:1, 5:7, 4:6, 7:6 (2), 6:2
GULBIS (LAT) - DEL POTRO (ARG/29)
6:4, 6:4, 7:6 (3)
ĐOKOVIĆ (SRB/2) - PAVLASEK (ČEŠ)
6:2, 6:2, 6:1


2. krog (Ž), zgornji del tabele:
KERBER (NEM/1) - FLIPKENS (BEL)
7:5, 7:5
ROGERS (ZDA) - ŠAFAROVA (ČEŠ/32)
6:7 (4), 6:4, 6:3
CIRSTEA (ROM) - MATTEK SANDS (ZDA)
4:6, 7:6 (4), b.b.
MUGURUZA (ŠPA/14) - WICKMAYER (BEL)
6:2, 6:4
A. RADWANSKA (POL/9) - McHALE (ZDA)
5:7, 7:6 (7), 6:3
BACSINSZKY (ŠVI/19) - KUČOVA (SLK)
6:1, 6:0
HERCOG (SLO) - LEPCHENKO (ZDA)
6:7 (2), 6:2, 6:2
KUZNECOVA (RUS/7) - MAKAROVA (RUS)
6:0, 7:5


RYBARIKOVA (SLK) - Ka. PLIŠKOVA (ČEŠ/3)
3:6, 7:5, 6:2
CURENKO (UKR) - GOLUBIC (ŠVI)
6:1, 2:6, 6:3
MARTIĆ (HRV) - ALLERTOVA (ČEŠ)
6:1, 6:4
DIJAS (KAZ) - RODIONOVA (AVS)
6:4, 7:6 (4)
RISKE (ZDA) - MLADENOVIC (FRA)
2:6, 6:4, 6:4
VANDEWEGHE (ZDA/24) - MARIA (NEM)
6:4, 6:2
KONTAVEIT (EST) - KASATKINA (RUS/29)
6:3, 6:2
WOZNIACKI (DAN/5) - PIRONKOVA (BLG)
6:3, 6:4

Občutki so fenomenalni. To je moj največji uspeh tukaj, izenačila sem tudi svojo najboljšo uvrstitev na grand slamih. Res sem zadovoljna. Predvsem s svojo borbo in s tem, da sem psihično ostala na terenu tudi tedaj, ko ni šlo vse po mojih načrtih.

Polona Hercog
Federer zanesljivo izločil Lajovića
Hercogova prvič v tretjem krogu Wimbledona