Novak Đoković je tretjič dvignil prestižni pokal za zmago na zaključnem mastersu. Foto: Reuters
Novak Đoković je tretjič dvignil prestižni pokal za zmago na zaključnem mastersu. Foto: Reuters
Novak Đoković
Đoković je nanizal 22 zmag zapored in napovedal, da se želi kmalu znova vrniti na prvo mesto lestvice ATP. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal ni imel svojega večera. Naredil je preveč napak. Foto: EPA
David Marrero in Fernando Verdasco
David Marrero in Fernando Verdasco sta presenetljivo zmagala med dvojicami. Foto: EPA
Đoković ob koncu sezone brez konkurence

Srb, ki je ubranil naslov, od finala v New Yorku na začetku septembra ne pozna poraza. Nanizal je 22 zmag zapored in osvojil tudi turnirje v Pekingu, Šanghaju in Parizu. To je bil že 39. medsebojni obračun najboljših igralcev sveta. Nadal še vedno vodi z 22:17.

"Rafa" po hitrem zaostanku izenačil
"Nole" je obračun začel sijajno. V uvodni igri je odlično serviral in jo zaključil z asom. V drugi igri je Srb povedel z 0/40. Prvo priložnost za brejk je Španec še rešil, nato pa je poslal žogico v mrežo. Đoković je zelo hitro povedel s 3:0. "Rafa" se je hitro zbral, najprej je zadržal servis, nato pa izkoristil tretjo priložnost v peti igri, ko je Đoković poslal žogo v avt. Prvi igralec sveta je izenačil na 3:3.

Štiri dvojne napake so bile preveč
V osmi igri je Nadal znova slabo serviral, v ključnem trenutku je naredil že četrto dvojno napako, kar zares ni značilno zanj. Đoković je priložnost izkoristil po fantastični dolgi izmenjavi, ki je jemala sapo gledalcem v O2 Areni. Na koncu je "Nole" z bekhend paralelo povedel s 5:3. V deveti igri je Srb zaključil niz z drugim asom.
"Nole" precej bolje serviral
V drugem nizu Nadal prav tako ni ponudil večjega odpora nasprotniku. Španec skorajda ni imel orožja, s katerim bi poslal žogico mimo srbskega teniškega asa. Odločil je odvzem servisa v tretji igri, ko je "Rafa" hitro zaostal z 0/40, nato osvojil dve točki, vendar poslal forhend v avt. Đoković je odlično serviral v ključnih trenutkih, v drugem nizu Nadal ni imel niti ene priložnosti za odvzem začetnega udarca. Srb je izkoristil drugo zaključno žogo po uri in 36 minutah ter s tem postal osmi igralec, ki je na zadnjem turnirju sezone ubranil naslov.

Đokovića čaka še finale Davisovega pokala
"Ta sezona je bila ena najboljših sezon zame, fabtastično je odigrati zadnji dvoboj v tej dvorani. Moram čestitai Novaku, ki je bil precej boljši," je poudaril Nadal, ki je zaželel Srbu srečo tudi na finalu Davisovega pokala, ki bo od petka do nedelje potekal v Beogradu.

"Na igrišču vidite le dva igralca, pravi uspeh pa je možen le z vsemi ljudmi v ozadju," je dodal Đoković, ki bo v žep pospravil 1,92 milijona ameriških dolarjev.

Nadal še brez zmage na zaključnem mastersu
Španec je po neverjetni vrnitvi po poškodbi osvojil 10 turnirjev, med drugim turnirja za grand slam v Parizu in New Yorku ter še pet lovorik serije masters (Indian Wells, Madrid, Rim, Montreal, Cincinnati), s čimer je Đokovića izrinil s prvega mesta lestvice ATP. "Rafa" ostaja brez zmage na zaključnih mastersih.

Poraz bratov Bryan
Odigran je bil že v finale v konkurenci dvojic. Španca David Morrero in Fernando Verdasco, šesta nosilca turnirja, sta v finalu s 7:5, 6:7 in 10:7 premagala prvopostavljena ameriška brata Boba in Mika Bryana.

Zaključni turnir ATP, London, finale:
ĐOKOVIĆ (SRB/2) - NADAL (ŠPA/1)
6:3, 6:4

Statistika

Nadal

Đoković

Prvi servis (%)7365
Asi

1

6

Dvojne napake40
Brejk priložnosti1/33/11
Osvojene točke5267





Dvojice, finale:
MARRERO/VERDASCO (ŠPA/6) - M. BRYAN/B. BRYAN (ZDA/1)
7:5, 6:7 (3), 10:7

Đoković ob koncu sezone brez konkurence