Blaž Kavčič se je vedno odzval povabilu kapetana, igranje za reprezentanco je zanj prav poseben izziv. Foto: MMC RTV SLO
Blaž Kavčič se je vedno odzval povabilu kapetana, igranje za reprezentanco je zanj prav poseben izziv. Foto: MMC RTV SLO
Marko Umberger in Gregor Krušič
Marko Umberger in Gregor Krušič sta predstavila glavne letošnje projekte slovenske teniške zveze. Foto: Simon Maljevac
Športni izziv o slovenskem moškem tenisu

je na pomembni prelomnici, saj je letos lepa priložnost za preboj v svetovno skupino Davisovega pokala.

Voditelj oddaje Športni izziv Ervin Čurlič je v studiu gostil Marka Umbergerja, predsednika Teniške zveze Slovenije, Gregorja Krušiča, direktorja Teniške zveze Slovenije, Blaža Kavčiča, 120. igralca na lestvici ATP, in Blaža Trupeja, kapetana slovenske moške reprezentance.

V zadnjih letih padli številni mejniki

"Slovenski moški tenis je dosegel tri mejnike, ki jih v preteklosti nismo bili navajeni. Blaž Kavčič se je kot prvi Slovenec uvrstil med 100, trije igralci so bili med najboljših 100 na svetu, zdaj pa smo blizu svetovne skupine Davisovega pokala," je na začetku povedal Umberger.

Dva vrhunca sezone v Portorožu
Krušič je predstavil glavne letošnje projekte teniške zveze. "Od 4. do 6. aprila se bomo v Portorožu v drugem krogu evroafriške skupine na peščeni podlagi pomerili z Izraelom, od 7. do 13. julija pa nas čaka turnir challenger v Portorožu na trdi podlagi," je izpostavil Krušič.
"Lani smo v Portorožu doživeli čudovit teden, letos smo povečali nagradni sklad, naredili smo korak naprej. Za večji korak naprej bi se moral gospodarski položaj v Sloveniji izboljšati," je dodal Umberger.

Kavčič po operaciji še ne more stopiti na nogo
Kavčič je prestal operacijo in še nekaj časa ne bo mogel igrati: "Na začetku nihče ni vedel, kakšna je poškodba. Po raziskavah je bila znana diagnoza, potreben je bil operativni poseg, ki je uspel. Odstranili so ukleščeni živec v stopalu, dveh prstov ne bom čutil tako kot ostale. Najhujši del je že za menoj. Ne vem, kdaj sem toliko časa preživel v postelji. Na nogo še ne morem stopiti, zdaj opravljam prilagojene treninge, predvsem je treba imeti občutek v roki."
Trupej računa tudi na Bedeneta in Rolo
Trupej pred obračunom z Izraelci ostaja optimist in računa, da bo imel na voljo najmočnejšo postavo v tem trenutku. "Grega Žemlja ima že dalj časa zdravstvene težave. Na to ne morem vplivati, vseeno se bomo borili za zmago proti Izraelu. Aljaž Bedene je bil vedno vpoklican v reprezentanco. Tudi na Blaža Rolo računam. Do 24. marca morajo fantje povedati, ali se bodo udeležili tega srečanja. Prvič igramo 2. krog prve evroafriške skupine v Sloveniji. Imamo možnost, da se prebijemo v zadnji krog kvalifikacij za svetovno skupino," je pojasnil kapetan slovenske izbrane vrste.
Davisovega pokala ne bi smeli izpuščati
"Vedno sem bil pripravljen igrati za reprezentanco, vedno sem dal vse od sebe. Moj veliki cilj, da bi enkrat zaigral v svetovni skupini Davisovega pokala za Slovenijo. Na turnirjih se igralci in trenerji čudijo, da ima Slovenijo štiri tako dobre igralce," je dodal Kavčič, ki vidi v Davisovem pokalu še prav poseben izziv: "Davisov pokal pred domačimi navijači je še dodatna motivacija. 30 turnirjev na leto pomeni, da si odsoten 30 tednov. Ogromno je potovanj, letalskih poletov in hotelov ... Vseeno mislim, da ne bi smeli izpuščati Davisovega pokala, ki je na sporedu le trikrat na leto. Na koncu leta to ne igra večje vloge na lestvici ATP."
Kavčič: Moja najboljša leta še prihajajo
"Včasih so na grand slamih zmagovali igralci, stari 17 let. Starostna meja se je zelo zvišala, v povprečju so igralci najboljše stoterice stari okoli 28 let. Mislim, da moja najboljša leta še prihajajo," je optimističen Kavčič.
Pri mlajših generacijah precej boljše pri dekletih
"Upam, da bo ta generacija še dolgo časa čila in zdrava. Naslednja generacija pri fantih namreč ni dobra, dekleta pa so odlična. Računam, da bo v prihodnosti pri dekletih precej boljše. Otroci se precej manj ukvarjajo s športom kot v preteklosti, to se pozna tudi pri tenisu. Možna pa so seveda tudi presenečenja," je sklenil Umberger.
A. G.

Športni izziv o slovenskem moškem tenisu