Sedemkratna pariška zmagovalka Chris Evert je predala pokal Suzanne Lenglen Mariji Šarapovi. Foto: EPA
Sedemkratna pariška zmagovalka Chris Evert je predala pokal Suzanne Lenglen Mariji Šarapovi. Foto: EPA
Marija Šarapova
Šarapova je najbolj cenjena znamka v ženskem športu, njeni zaslužki so astronomski, samo s turnirskimi nagradi je v žep pospravila prek 28 milijonov ameriških dolarjev, z močnimi sponzorskimi pogodbami pa še nekajkrat toliko zelencev. Foto: EPA
Marija Šarapova
3. julija 2004 na osrednjem igrišču All England Cluba je 17-letna Šarapova dvignila prestižni wimbledonski krožnik. Foto: EPA

pa Chatrierja.

V zadnjem desetletju so vse bolj pogoste ugotovitve, da ženski turnirji niso zanimivi. Finalni dvoboji so bila preveč enostranski, tudi popolna prevlada Serene Williams marsikomu ni bila všeč. Letošnji turnir v Parizu je postregel s številnimi napetimi obračuni, dokazalo se je veliko mladih igralk, pika na i pa je bil finale, ki je trajal tri ure in dve minuti, Šarapova pa je znova dokazala, da v najtežjih trenutkih iz sebe iztisne največ.
Tudi tri ure ji ni težko garati za zmago
27-letna sibirska lepotica je devetič igrala v finalu turnirja za grand slam, predtem je štirikrat zmagala v dveh nizih, preostale štiri finalne obračune pa je gladko izgubila. Na letošnjem Roland Garrosu je prehodila trnovo pot do finala, proti Samanthi Stosur, Garbine Muguruzi in Eugenie Boucha je bila v težkem položaju, vedno je izgubila uvodni niz, se nato rešila po hudem boju v drugem, v tretjem nizu pa je povozila tekmice. Tudi proti Halepovi je dobila zadnjih osem točk in ponosno dvignila pokal Suzanne Lenglen drugič v zadnjih treh letih.
Šarapova je dobila zadnjih 20 obračunov na pesku, ko so bili na sporedu trije nizi. V odločilnem nizu vedno prikaže najboljši tenis. "Seveda bi zelo rada dobila vse te dvoboje v dveh nizih, vendar zavzeto treniram prav za take primere. Sploh me ne moti, če je treba tri ure garati za zmago," je poudarila spremljevalka bolgarskega tenisača Grigorja Dimitrova.
Popolna profesionalka nima časa za "šoping"
"Zelo si želim, da bi lahko zadržala veliki pokal Suzanne Lenglen. Morda ga bom kar ukradla," se je šalila petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam. "Prav zaradi tega pokala nisem obiskala niti ene trgovine v Parizu v dveh tednih," je še dodala Šarapova, ki je slavila v najdaljšem finalu po letu 1996, ko je Steffi Graf ugnala Arantxo Sanchez Vicario po treh urah in štirih minutah.
V zadnjih treh sezonah najboljša igralka na svetu na pesku
Na začetku kariere je bil pesek daleč najslabša podlaga Rusinje. Njeno gibanje je bilo slabo, vedno je imela le načrt A, nobene raznovrstnosti ni bilo v njeni igri. "Počutim se kot krava na ledu. Preostalih deset mesecev v letu ne igram na pesku. Na tej podlagi se ne počutim domače," je med pariškim turnirjem leta 2007 dejala Šarapova, ki je tistega leta izpadla v polfinalu proti Ani Ivanović. V finale se je prvič prebila pred dvema letoma, ko je ugnala Saro Errani s 6:3 in 6:2, lani pa je morala v finalnem obračunu priznati premoč Sereni Williams.
"Če bi mi nekdo pred leti rekel, da bom od vseh grand slamov najbolj uspešna prav na Roland Garrosu, mu ne bi nikoli verjela. Nikakor se nisem rodila na peščenih igriščih, vložila sem veliko dela v boljše gibanje na peščenih igriščih. Nadal je bil od malega navajen teh igrišč, jaz pa zagotovo ne," je pojasnila po veliki finalni zmagi v soboto. Osem izmed zadnjih desetih turnirskih zmag se je veselila prav na pesku, letos je bila najboljša tudi v Stuttgartu in Madridu.
Sodniki ji radi malce pogledajo skozi prste
Servis je po operaciji rame še vedno njena velika težava, v finalu je naredila kar 12 dvojnih napak. Med točkami si vzame veliko časa, velikokrat preseže celo pol minute, ne le dovoljenih 20 sekund. Sodniki so pozorni na to, a vseeno ji dovolijo nekaj sekund bonusa, skoraj vsak dvoboj dobi kakšno opozorilo, kazenske točke pa ne.
V Wimbledonu slavila leta 2004
Pred desetimi leti je Šarapova v velikem slogu osvojila svoj edini Wimbledon. V finalu je s 6:1 in 6:4 odpravila Sereno Williams. Američanka, ki je v Parizu senzacionalno izpadla že v drugem krogu proti sijajni Muguruzi, bo prišla na Church Road zelo motivirana. Turnir na sveti travi se začenja že 23. junija.