Andy Murray je v šestem dvoboju na pesku prvič premagal Novaka Đokovića. Foto: Reuters
Andy Murray je v šestem dvoboju na pesku prvič premagal Novaka Đokovića. Foto: Reuters
Serena Williams je osvojila prvi turnir letos. Foto: Reuters
Murray v finalu Rima ugnal "Noleta"

Murray, ki je prav danes dopolnil 29 let, je igral izvrstno. Dvoboj je kontroliral od samega začetka, utrujeni Đoković, ki je v prejšnjih dveh dneh na igrišču preživel pet ur in pol, pa ni našel pravih odgovorov. To je šele druga zmaga Murrayja na zadnjih 14 medsebojnih dvobojih, a izjemno pomembna s psihološkega stališča pred grand slamom v Roland Garrosu. Začel se bo v nedeljo.

Hkrati se je Škot maščeval Srbu za poraz prejšnji teden v finalu Madrida. "Težko je igrati tekmo pozno v noč, nato pa se že čez nekaj ur vrniti na igrišče. Novak je bil v težkem položaju, boril se je, a je bilo premalo. Zadnje tedne, mesece in leta igra glavno vlogo, zdaj sem mu jo za trenutek odvzel. A to ni nobena napoved za pariški turnir, tam bo šlo vse od začetka. Vsekakor pa je lepo osvojiti turnir, posebej na pesku, ki ni moja najboljša podlaga," je dejal Murray.

Murray je začel silovito. Đokoviću je hitro odvzel servis in prednost brejka zadržal do konca niza. Đoković si ni v uvodnem nizu priigral niti ene priložnosti za odvzem začetnega udarca. Zabil je le štiri winnerje in napravil 14 neizsiljenih napak. Na drugi strani je Škot dosegel 11 winnerjev in imel 9 neizsiljenih napak.

Nervozni Đoković je v drugem nizu v prvih dveh servisnih igrah Murrayja zapravil dve priložnosti, sam pa je izgubil začetni udarec v peti igri. Vrnitve ni bilo več. Murray je dvoboj zaključil še z enim brejkom. Bil je boljši tako pri winnerjih (24:15), kot nevsiljenih napakah (19:23). To je njegova 12. zmaga na turnirjih serije masters, prva v Rimu, kjer sta v preteklih 11 letih venomer slavila Đoković ali Nadal.

"Ni lahko po dveh zaporednih obračunih s tremi nizi priti v finale in se srečati z Andyjem. Enostavno nisem bil dovolj svež, da bi lahko razmišljal o zmagi. Igral je bolje od mene, zmago si je povsem zaslužil. O tem ni nobenega dvoma in to je to," je po porazu dejal Đoković, ki je v prejšnjih 31 dvobojih z Murrayjem izgubil le devetkrat.

70. lovorika za Sereno Williams
V ženskem finalu je v ameriškem obračunu, prvem po letu 2012, Serena Williams s 7:6 (5), 6:3 premagala Madison Keys in prekinila devet mesecev dolgo sušo. Turnir v Rimu je osvojila četrtič v karieri, skupaj pa je to že njena 70. lovorika.

"Bil je že čas, da letos kaj osvojim. Še posebno sem zadovoljna, ker mi je to uspelo na pesku. Zdaj bom lahko bolj samozavestno odšla v Pariz. Madison je bila odlična tekmica, na splošno menim, da je odlična igralka, ki ima potencial, da postane prva igralka sveta," je dejala Williamsova.

RIM (M)
(4.300.755 evrov, pesek)

Finale:
MURRAY (VB/2) - ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:3, 6:3


RIM (Ž)
(2.399.000 evrov, pesek)

Finale:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - KEYS (ZDA)
7:6 (5), 6:3

Murray v finalu Rima ugnal "Noleta"