Marin Čilić je odigral najboljši dvoboj v življenju in se prebil v finale Flushing Meadowsa. Foto: Reuters
Marin Čilić je odigral najboljši dvoboj v življenju in se prebil v finale Flushing Meadowsa. Foto: Reuters
Brez Đokovića in Federerja v finalu

Prvič po letu 2005 (OP Avstralije: Safin - Hewitt) v finalu turnirja za grand slam ne bo niti enega izmed "svete trojice" Federer - Đoković - Nadal. Presenetljiva finalista New Yorka sta Kei Nišikori in Marin Čilić.

Lani je hrvaški teniški igralec zaradi dopinške kazni Odprto prvenstvo ZDA spremljal doma, letos bo igral v finalu. Sobotna zmaga nad 17-kratnim zmagovalcem turnirjev za grand slam Rogerjem Federerjem je bila osupljiva. Pokazal je izjemen tenis in psihično moč. Po le uri in pol je bilo 6:3, 6:4 in 6:4.

"Ne morem opisati, kako se počutim. Niti v sanjah si nisem predstavljal, da bom igral tako dobro. Nedvomno je bil to najboljši tenis mojega življenja. Nenehno sem žogice udarjal brezhibno, čisto. Servis sem prav tako vračal izjemno dobro, posebej pri drugem servisu."

Obrestovalo se je, da je 25-letni Čilić za trenerja najel Gorana Ivaniševića. Trdo je delal, da je izboljšal servis. V polfinalu je serviral 43 "winnerjev", 15 več kot Federer. V nekaterih primerih je bila hitrost žogice več kot 200 km/h.

"To je bila teniška popolnost. Na takšen način premagati Federerja! Impresivno, vsa čas. Ni bilo lahko, saj so vsi navijali za Federerja. In potem mu v zadnji igri servira tri ase," je bil vesel Ivanišević, junak Wimbledona 2001.

Navdih in motiv, da je mogoče z močno voljo priti zelo daleč, je Čilić dobil januarja pri Stanu Wawrinki, ki je presenetljivo osvojil Odprto prvenstvo Avstralije. "Ko sem videl, da je premagal vse tiste igralce ... Nisem ravno pomislil, da lahko uspe tudi meni, vedel pa sem, da je s trdim delom vse mogoče."

V ponedeljek ob 23. uri (po srednjeevropskem času) bo Čilić poskušal sanjska dva tedna končati z zmago nad Japoncem Nišikorijem. "Za oba bo to poseben dan. Priložnost, da prvič osvojiš turnir za grand slam in si del zgodovine, bo na igrišču sprožila velike emocije. Imava različen slog igre. Veliko vlogo bo odigrala taktika. Predvsem bom moram dobro servirati."

Brez Đokovića in Federerja v finalu