Novak Đoković je v 20. obračunu Stana Wawrinko premagal že 17. Foto: Reuters
Novak Đoković je v 20. obračunu Stana Wawrinko premagal že 17. Foto: Reuters
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka je dosegel več winnerjev (42:27), a tudi bistveno več neizsiljenih napak (69:49). Foto: Reuters
V finalu Melbourna Đoković in Murray

Prvi igralec sveta na uvodnem grand slamu sezone do polfinala ni izgubil niti enega niza, Wawrinka mu je odvzel kar dva, a v zadnjem nizu je bil povsem nemočen, saj ni osvojil niti igre. Obračun se je po treh urah in pol končal z izidom 7:6, 3:6, 6:4, 4:6 in 6:0.

Igra daleč od želene
"Lahko rečem, da sem vesel, da sem se rešil. Ponosen sem na svoj nepopustljivi značaj, seveda pa moja igra ni bila takšna, kot bi si želel. Včasih pridejo dnevi, ko ne gre po načrtih," je povedal Đoković, ki ga v finalu čaka Andy Murray. V Melbournu je Škota premagal v obeh dosedanjih finalnih srečanjih (2011, 2013).

Wawrinka že povedel z brejkom
Đoković je dobil uvodni niz s 7:6. Wawrinki je v sedmi igri uspel brejk, a je takoj v naslednji igri izgubil začetni udarec brez osvojene točke. V podaljšani igri je Đoković prepustil Wawrinki le eno točko.

Đoković izgubil prvi niz v Avstraliji
V drugem nizu je Švicarju edini brejk uspel v šesti igri in niz je nato varno pripeljal do konca (6:3). S tem je Đoković izgubil sploh prvi niz na letošnjem turnirju.

Tretji niz zaznamovan s preobrati
Sledil je niz, poln preobratov. Wawrinka je imel v prvi igri tretjega niza ves čas pobudo za odvzem igre, a se je Srb po 12 minutah komaj rešil, nato pa sam zlahka dokopal do brejka in hitro povedel s 3:0. Ko je kazalo, da bo povedel že s 4:0, je Wawrinki uspelo nanizati tri zaporedne igre in izenačiti na 3:3. Odločitev je padla v deseti igri, ko je Đokoviću uspel še en brejk, s katerim je dobil niz s 6:4.

Švicar v 5. nizu brez točke na drugi servis
Đoković v četrtem nizu ni dosegel niti enega winnerja, zato ni presenetljivo, da je niz pripadel Wawrinki, ki pa je povsem izgubil zbranost. Odločilna je bila predvsem njegova slaba igra na drugi servis, ki ga je serviral devetkrat, a z njim ni osvojil niti ene same točke.

V lovu na rekordni peti naslov
Đoković tako ostaja v lovu na peti naslov v Melbournu, s čimer bi postal rekorder (zdaj si rekord deli z Rogerjem Federerjem in Andrejem Agassijem). V soboto se bosta v ženskem finalu pomerili Serena Williams in Marija Šarapova.

Melbourne (M), polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - WAWRINKA (ŠVI/4)
7:6 (1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0

Statistika

Đoković

Wawrinka

Prvi servis (%)6459
Asi

5

10

Dvojne napake34
Neizsiljene napake

49

69

Winnerji2742
Osvojene točke154139
Osv. točke na mreži19/3018/30
Brejk priložnosti7/175/8


MURRAY
(VB/6) - BERDYCH (ČEŠ/7)
6:7 (6), 6:0, 6:3, 7:5

V finalu Melbourna Đoković in Murray