30-letni Rafael Nadal bo igral v 21. finalu grand slamov. Doslej je zmagal 14, v Melbournu enkrat, leta 2009. Foto: Reuters
30-letni Rafael Nadal bo igral v 21. finalu grand slamov. Doslej je zmagal 14, v Melbournu enkrat, leta 2009. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Nadal v obračunih proti Rogerju Federerju vodi s 23:11. Foto: Reuters
Grigor Dimitrov
Grigor Dimitrov je igral v šele drugem polfinalu na grand slamih. To mu je uspelo leta 2014 v Wimbledonu. Foto: Reuters
Nadal drugi finalist Melbourna

Dvoboj je trajal 4 ure in 56 minut, bil je prava teniška poslastica, ki je prinesla vrnitev Nadala na najvišji oder, temu pa ponudila nov obraz prihodnosti. Dimitrov je po treh letih spet zaigral v polfinalu grand slama in pokazal, da ima potencial za zmagovalca enega štirih največjih turnirjev na svetu.

Španec je dobil uvodni niz s 6:3. Na začetku je imel tudi več dela, saj je moral že v uvodni igri ubraniti dve žogi za brejk, a nato je dvignil prestavo in v četrti igri odvzel tekmecu servis in z mirnim serviranjem niz spravil pod streho.

Drugi niz je bil drugačen, saj je bilo veliko brejkov, večji del niza je prevladoval Dimitrov. Prvo prednost si je nabral z brejkom v četrti igri, v kateri ni izgubil niti točke, s čimer je hitro ušel v vodstvo s 4:1. Nadal se je vrnil in serviral za izenačenje na 4:4, vodil je s 40:15, a naredil je kar štiri zaporedne napake, po katerih se je spet znašel v zaostanku 5:3. Dimitrov je v naslednji igri serviral za niz, a ni zdržal, kar je pomenilo, da so gledalci videli kar tri zaporedne brejke. V dramatični deseti igri je imel Dimitrov na Nadalov servis kar štiri priložnosti, da si zagotovi niz, a se je Španec vselej rešil. Bolgaru se je priložnost spet ponudila v 12. igri, ki pa je ni zapravil. Unovčil je svojo peto priložnost za niz in ga po dobri uri dobil s 7:5.

Tretji niz je bil najbolj izenačen, igralca sta si izmenjala brejka v peti in šesti igri, odločitev o zmagovalcu je padla v podaljšani igri, ki jo je s 7:5 dobil Nadal in tako osvojil najdaljši niz dvoboja (70 minut). Igralca sta bila pri svojem servisu še bolj zanesljiva v četrtem nizu, v katerem tekmecu nista prepustila niti ene priložnosti za brejk, podaljšano igro je s 7:4 dobil mlajši izzivalec.

Odločilni niz je s servisom začel 15. nosilec, ki je kar 13 minut potreboval, da je dobil uvodno igro, pri tem je rešil tri priložnosti za brejk. Svoje možnosti je imel tudi Dimitrov, ki je v osmi igri zapravil dve vezani priložnosti za brejk, s katerim bi povedel s 5:3. Nadal je v naslednji igri sam imel priložnost za brejk, ki je ni zapravil.

Nadal: Bil sem že pošteno utrujen
"Mislil sem že, da se mi ne bo več uspelo uvrstiti v finale v Melbournu, še toliko večje zadovoljstvo pa je, da se bom v njem spet pomeril s Federerjem. Za oba bo to nekaj posebnega. Težko je opisati občutke po takšnem dvoboju. V petem nizu sem bil že pošteno utrujen, Dimitrov je igral neverjetno dobro, to je bil odličen dvoboj in samo srečen sem lahko, da sem sodeloval v njem. V zadnjih mesecih sem trdo garal na treningih, da bi prišel na nekdanjo raven. Hvala gledalcem za vso podporo,"
je po zmagi nad Dimitrovim dejal Nadal, ki proti Federerju v zmagah vodi s 23:11.

V četrtek si je finalno vstopnico že izboril Roger Federer.

V soboto bo na sporedu ženski finale, v katerem bosta igrali sestri Venus in Serena Williams.

Polfinale:
FEDERER (ŠVI/17) - WAWRINKA (ŠVI/4)
7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3
NADAL (ŠPA/9) - DIMITROV (BLG/15)
6:3, 5:7, 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4



Dvojice (Ž), finale:

MATTEK-SANDS/ŠAFAROVA (ZDA/ČEŠ/2) -
HLAVAČKOVA/PENG (ČEŠ/KIT/12)
6:7 (4), 6:3, 6:3

Bethanie Mattek-Sands in Lucie Šafarova sta osvojili svoj skupno četrti naslov na turnirjih za grand slam. Leta 2015 sta dobili OP Avstralije in Roland Garros, lani pa OP ZDA. Za zmago sta prejeli 465.000 evrov.

Dvojice (M), finale:
B. BRYAN/M. BRYAN (ZDA/3) -
KONTINEN/PEERS (FIN/AVS/4)

Mešane dvojice, finale:
MIRZA/DODIG (IND/HRV/2) -
SPEARS/CABAL (ZDA/KOL)

Nadal drugi finalist Melbourna