Gael Monfils je prikazal brezhibno igro z osnovne črte. Foto: EPA
Gael Monfils je prikazal brezhibno igro z osnovne črte. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer, ki je v nedeljo predal finale zaključnega mastersa v Londonu zaradi poškodbe hrbta, je bil nemočen proti razigranemu Monfllsu. Foto: EPA
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka je z odliko opravil svojo nalogo. Foto: Reuters

Monfils, ki je v četrtfinalu OP ZDA v New Yorku pred dvema mesecema zapravil vodstvo z 2:0 proti Federerju, je tokrat prikazal eno izmed najboljših predstav v karieri. Federer, ki še ni popolnoma okreval po poškodbi hrbta, je bil nemočen.
Federer kar petkrat izgubil servis
17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je v prvem nizu izgubil servis v četrti in šesti igri. V drugem nizu je Monfilsu edini brejk uspel v tretji igri, nato pa je s sijajnimi servisi zanesljivo zadržal prednost. Tudi v tretjem nizu je Francoz narekoval silovit ritem, v tretji in deveti igri je prišel do odvzema servisa in se veselil prestižne zmage po uri in 46 minutah igre.
Monfils je serviral kar deset asov, unovčil je pet izmed devetih priložnosti za brejk, Federer si je priigral le dve in ni izkoristil nobene. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 89:65.
Wawrinka dobil uvodni dvoboj
Wawrinka je pred za Davisov pokal rekordnimi 27.432 gledalci na pokritem nogometnem stadionu Pierre Mauroy v Lillu Tsongaja porazil po dveh urah in 24 minutah.

Tokrat odlični Wawrinka je nasprotniku petkrat odvzel servis, medtem ko ga je sam izgubil le enkrat. V odločilnem četrtem nizu sta Švicarju uspela dva brejka. Končno razmerje točk je bilo 114:88. Švicar je dosegel tudi 61 winnerjev, Francoz le 39.

Francija je Davisov pokal osvojila devetkrat, nazadnje pred 13 leti. Švicarji niso zmagali še nikoli.

Lille (dvorana, pesek):
FRANCIJA - ŠVICA 1:1

Tsonga - Wawrinka 1:6, 6:3, 3:6, 2:6

Monfils - Federer 6:1, 6:4, 6:3

Sobota ob 15.30:
Benneteau/Gasquet - Chiudinelli/Lammer

Nedelja ob 13.00:
Tsonga - Federer
Monfils - Wawrinka