Tokijski delniški indeks Nikkei (16.973 točk) se je v ponedeljek znižal za tri odstotke, kar je najvišji enodnevni padec po avgustu. Foto: Reuters
Tokijski delniški indeks Nikkei (16.973 točk) se je v ponedeljek znižal za tri odstotke, kar je najvišji enodnevni padec po avgustu. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 (9.306 točk) je teden začel z 0,58-odstotno rastjo. Foto: Reuters
Širši newyorški delniški indeks S & P 500 je pri 2.041 točkah v ponedeljek postavil novo rekordno vrednost. Foto: Reuters

Japonski bruto domači proizvod se je v obdobju julij-september v primerjavi s četrtletjem prej kljub vsem likvidnostnim ukrepom "Abenomike" (tako se imenuje politika ministrskega predsednika Šinzuja Abeja) znižal za 1,6 odstotka, medtem ko so analitiki napovedovali 2,1-odstotno rast. V drugem četrtletju je BDP zaradi uvedbe višjega davka na porabo nazadoval za 7,3 odstotka. Premier Abe utegne zaradi skrb vzbujajočih podatkov odložiti nadaljnje zviševanje davka na porabo.

ECB pripravljen na nadaljnje ukrepe
Tokijski delniški indeks Nikkei je v ponedeljek padel za skoraj tri odstotke in vplival na neprepričljiv začetek trgovanja v Evropi, vendar so vlagatelji hitro spet našli razloge za optimizem, tako da je na primer frankfurtski delniški indeks DAX30 (9.314 točk) dan končal z 0,67-odstotnim pribitkom. Evropska centralna banka že napoveduje, da je pripravljena na nadaljnje agresivne ukrepe, če bo padanje cen nafte gospodarstvo evra pahnilo v območje deflacije. Je v igri celo odkupovanje državnih obveznic?

Za dolar že 117 jenov
Popolnoma drugačna japonska gospodarska slika od pričakovanj je precej vplivala na valutne in naftne trge. Japonski jen je v primerjavi z dolarjem dosegel najnižjo raven v zadnjih sedmih letih, saj je bilo treba za dolar plačati že več kot 117 jenov. Cena nafte brent je po petkovi rasti spet zdrsnila (pod 78 dolarjev), saj je Japonska četrta največja uvoznica nafte, poleg tega pa Savdska Arabija poudarja, da je treba ceno prepustiti tržnim mehanizmom. Brent je od junija strmoglavil že za 30 odstotkov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (17. november):

MERCATOR

+0,71 %

72,51 EUR
KRKA-0,27 %60,12
ZAV. TRIGLAV-0,02 %24,605
SAVA RE-0,06 %16,79
GORENJE

-0,15 %

6,64
KRKA

-0,27 %

60,12

PETROL-0,87 %295,00
LUKA KOPER-1,88 %23,45


Navzgor le Mercator in Telekom

Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP (822 točk), ki je prejšnji teden pridobil skoraj dva odstotka in dosegel enomesečni vrh, v ponedeljek zdrsnil za tretjino odstotka, potem ko so Lukine delnice izgubile skoraj dva odstotka, Petrolove pa skoraj odstotek. Telekomove delnice so bile v prvi kotaciji ob Mercatorjevih edine, ki se niso pocenile, potem ko je Telekom Slovenije z vlado Gibraltarja podpisal pogodbo o prodaji 50-odstotnega deleža v družbi Gibtelecom Limited za 47,7 milijona evrov.

Nemški indeks konjunkturnih pričakovanj Zew se je novembra po 10 mesecih padanja le zvišal. Zew, ki je bil prejšnji mesec prvič po dveh letih v negativnem območju (minus 3,6 točke), je skočil na plus 11,5 točke.


Reuters: Za delnico Telekoma po 200 evrov

Nadaljnja usoda Telekomovih delnic bo odvisna od obljubljene privatizacije, ki je v polnem razmahu. Vlagatelji upajo, da bo najverjetnejši kupec Deutsche Telekom slovenskega telekomunikacijskega operaterja prevzel z lepo premijo, zato je tečaj Telekoma v kratkem z dobrih 140 evrov porasel na 160 evrov. "Najpomembnejša informacija iz prejšnjega tedna je, da je Reuters ocenil ceno prevzema na okrog 200 evrov za delnico, kar se mi zdi razumna prevzemna cena," meni Tomislav Apollonio iz Abanke.

Krkin dobiček na udaru zaradi padanja rublja
Gorenjeve delnice, ki so to jesen prvič po treh letih presegla sedem evrov, potem pa je sledil skoraj 15-odstoten popravek, so še vedno precej pod sedmimi evri. Velenjsko podjetje je v petek objavilo devetmesečne rezultate. "Posledica ruske krize so opazne, prihodki bodo na ravni lanskega leta," je povedal Apollonio. Tudi Krka v zadnjih tednih nima moči za pot navzgor. "Naslednje leto naj bi bil dobiček po oceni uprave takšen kot letos, na delnico pa vpliva tudi ruska kriza. Toda Krka ima tovarno pri Moskvi, zato jo obravnavajo kot domačega proizvajalca. Količina prodaje v Rusiji ni problem, je pa problem, ker je rubelj letos tako močno padel."