Stan Wawrinka še ni izgubil nobenega finala na turnirjih za grand slam. Prvi turnir velikje četverice je osvojil januarja 2014 v Melbournu, ko je premagal Rafaela Nadala s 6:3, 6:2, 3:6 in 6:3. Foto: Reuters
Stan Wawrinka še ni izgubil nobenega finala na turnirjih za grand slam. Prvi turnir velikje četverice je osvojil januarja 2014 v Melbournu, ko je premagal Rafaela Nadala s 6:3, 6:2, 3:6 in 6:3. Foto: Reuters
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka je zadel neverjetnih 87 "winnerjev", obračun pa je končal z izjemno bekhend paralelo. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray je popolnoma popustil v odločilnem nizu. Lani je v polfinalu ugnal Wawrinko v štirih nizih, vendar je nato izgubil finale proti Novaku Đokoviću. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal bo v nedeljo lovil 15. turnir za grand slam in deseto lovoriko v Parizu. Foto: Reuters
Dominic Thiem
Dominic Thiem je na pesku dobil šest od svojih osmih turnirjev. Roland Garros je edini grand slam, na katerem se je prebil dlje od osmine finala, drugič zapored je bil nemočen v polfinalu. Tudi lani proti Đokoviću je dobil le sedem iger. Foto: Reuters
Nadal tudi Thiema izločil v treh nizih
Wawrinka v odločilnem nizu nadigral Murrayja
Zadnja igra izjemnega dvoboja Murray - Wawrinka

Švicar je dopolnil 32 let in 75 dni, leta 1973 je Niki Pilić ob preboju v finale štel 33 let in 280 dni. Wawrinka se je drugič uvrstil v finale na igriščih ob Bulonjskem gozdu, pred dvema letoma je v finalu ugnal Novaka Đokovića.

Dvoboj je trajal kar štiri ure in 34 minut. Švicar je zadel 87 "winnerjev", naredil pa je tudi 77 neizsiljenih napak. V petem nizu je bil neustavljiv, zadel je 15 "winnerjev", razmerje v osvojenih točkah je bilo kar 27:13.
"To je bil neverjeten obračun proti prvemu igralcu sveta. V prvem in tretjem nizu nisem našel prave igre, znašel sem se v težavah, a sem našel pot do zmage. Ko sem bil v v vodstvu v prvem nizu, je Murray odigral najbolje. Ves čas sem bil pod pritiskom. Šele v petem nizu sem se sprostil in prikazal najboljši tenis na turnirju," je pojasnil "Stan the Man", ki je v zadnjih treh letih vsako leto dobil en grand slam.
"Zelo sem razočaran in utrujen. Na začetku turnirja nisem vedel, ali sem v pravi formi. Iz dvoboja v dvoboj sem bil boljši, tokrat pa mi je zmanjkalo. Imel sem priložnosti, da bi sklenil dvoboj po štirih nizih, nato pa nisem imel več energije v petem," je poudaril Murray, ki bo 3. julija začel braniti naslov v Wimbledonu.

Statistika

Murray

Wawrinka

Prvi servis (%)5860
Asi

1

6

Dvojne napake53
Neizsiljene napake

36

77

Winnerji3687
Osvojene točke160179
Priložnosti za brejk5/129/14
Točke na mreži17/3229/45

Maratonski prvi niz dobil Škot
Do sedme igre uvodnega niza sta oba igralca zadržala servis. Wawrinki je v osmi igri uspel brejk, s katerim je povedel s 5:3, nato je serviral za niz, a se je Murray vrnil z rebrejkom. V podaljšani igri je imel Švicar spet priložnost, da si s svojim servisom zagotovi niz (serviral je pri 6:5), a nato ni več osvojil točke. Prvi niz je trajal kar uro in osem minut.

Wawrinka nanizal sedem iger zapored
Murray je v drugem nizu vodil s 3:2, nato pa je Wawrinka prestavil v višjo prestavo. Prevladoval je z osnovne črte in nanizal štiri igre zapored. Tudi na začetku tretjega niza se je njegova prevlada nadaljevala, dobil je prve tri igre. Škot se je nato pobral in izenačil na 4:4. V enajsti igri je odvzel servis Švicarju in nato zanesljivo zadržal začetni udarec za vodstvo z 2:1 v nizih.

Švicar blestel v odločilnem nizu
Četrti niz je bil zelo izenačen, oba sta odlično servirala. Wawrinka je blestel v podaljšani igri, z močnimi udarci je nadigral Murrayja in dobil "tie-break" s 7:3.

Švicar se je razletel po igrišču, bekhend je bil nerešljiva uganka za Murrayja. Škot je v uvodni igri pri 15/40 poslal forhend v mrežo, tudi v tretji in peti igri je izgubil servis. Wawrinki ni uspelo "zavezati kravate" v šesti igri, vendar je nato v sedmi igri s sijajno bekhendo paralelo končal dvoboj.
Rafa bo v nedeljo lovil še tretjo desetico
V drugem dvoboju je šlo za obračun izkušenj in prihodnosti. Nadal je po dveh urah in sedmih minutah odpravil Dominica Thiema s 6:3, 6:4 in 6:0. V Parizu je Španec že osvojil devet naslovov, a od zadnjega minevajo že tri leta. Letos je znova v vrhunski formi, dve desetici pa je že osvojil - desetič je namreč osvojil Monte Carlo in Barcelono, v nedeljo pa jima lahko doda še najbolj čislan (peščeni turnir) Pariz.

Statistika

Nadal

Thiem

Prvi servis (%)6653
Asi

2

3

Dvojne napake23
Neizsiljene napake

22

34

Winnerji2321
Osvojene točke9461
Priložnosti za brejk6/101/8
Točke na mreži9/1410/12

23-letni Avstrijec, ki je v četrtfinalu izločil branilca naslova Novaka Đokovića, je že v uvodni igri Špancu odvzel servis, vendar mu je ta takoj odgovoril. V četrti igri je še drugič odvzel servis, kar mu je zadostovalo za zmago v prvem nizu. V drugem nizu je Thiem izgubil začetni udarec.

Nadal: Če bom v nedeljo zmagal, bo deset moja srečna številka
"Že ves čas pariškega turnirja igram dober tenis, tudi danes je bilo podobno. Začel sem nekoliko nervozno, nato sem igral dobro. Res je, da je Thiem naredil veliko napak, več kot običajno, vendar ne smemo pozabiti, da je bilo vreme vetrovno. Do zdaj je bila devet moja najljubša številka, toda če bom v nedeljo zmagal v finalu, bo to deset," je pojasnil Nadal.

Polfinale:
WAWRINKA (ŠVI/3) - MURRAY (VB/1)
6:7 (6), 6:3, 5:7, 7:6 (3), 6:1

NADAL (ŠPA/4) - THIEM (AVT/6)
6:3, 6:4, 6:0

Nadal tudi Thiema izločil v treh nizih
Wawrinka v odločilnem nizu nadigral Murrayja
Zadnja igra izjemnega dvoboja Murray - Wawrinka