Andy Murray je v zadnjih štirih letih doživel številne vzpone in padce. Letos je v življenjski formi. Veliko energije mu daje tudi hčerka Sophia, ki jo je Andyjeva žena Kim rodila 7. februarja. Foto: Reuters
Andy Murray je v zadnjih štirih letih doživel številne vzpone in padce. Letos je v življenjski formi. Veliko energije mu daje tudi hčerka Sophia, ki jo je Andyjeva žena Kim rodila 7. februarja. Foto: Reuters
Andy Murray in Juan Martin Del Potro
Juan Martin del Potro po porazu ni bil preveč razočaran, saj je presegel vsa pričakovanja in napovedal vrnitev med najboljše na svetu. Foto: Reuters
Argentinski navijači so pripravili nogometno vzdušje, glavni sodnik Pascal Maria jih je večkrat neuspešno miril. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro, Andy Murray in Kei Nišikori
Juan Martin del Potro, Andy Murray in Kei Nišikori so ponosno stopili na zmagovalni oder. Foto: Reuters

Finale teniškega turnirja pred 10.000 gledalci, ki so pripravili vzdušje z južnoameriških nogometnih stadionov, je trajal kar štiri ure in dve minuti. Dva navijača so varnostniki celo pospremili s tribune, saj je navijanje Argentincev nekajkrat šlo tudi čez mejo dobrega okusa.
"Finalni dvoboj je bil izjemno stresen, poln padcev in vzponov, a najbolj vesel sem, da sem zdržal in ubranil prvo mesto iz Londona. V zadnjih letih sem v finalih za grand slam doživel nekaj bolečih porazov, od njih sem se zagotovo nekaj naučil, te izkušnje pa sem tudi unovčil," je bil vesel drugi igralec sveta.
Britanci so v nedeljo osvojili kar osem medalj, od tega pet zlatih. V soboto so pričakovali ponovitev zlatega atletskega trojčka iz Londona. Mo Farah je ubranil naslov na 10.000 metrov, Jessica Ennis Hill se je morala zadovoljiti s srebrom v sedmeroboju, Greg Rutherford pa z bronom v skoku v daljino.
Številni grenki porazi so ga še bolj motivirali
Murray je petkrat izgubil finale uvodnega grand slama v Melbournu, pa tudi na drugih treh grand slamih je enkrat potegnil krajši konec. Prejšnji mesec v Wimbledonu je drugič zmagal na najprestižnejšem turnirju na svetu in se veselil tretje zmage na turnirjih za grand slam.

Izjemna britanska nedelja v Riu (po slovenskem času):
19.30:
Max Whitlock, gimnastika, parter (zlato)
20.02:
Nick Dempsey, jadranje na deski (srebro)
20.46:
Justin Rose, golf (zlato)
21.13:
Max Whitlock, gimnastika, konj z ročaji (zlato)
21.13:
Louis Smith, gimnastika, konj z ročaji (srebro)
22.52:
Jason Kenny, kolesarstvo na stezi - šprint (zlato)
22.52:
Callum Skinner, kolesarstvo na stezi - šprint (srebro)
02.04:
Andy Murray, tenis - posamično (zlato)

Mnogo kritikov v domovini je dejalo, da je edini v veliki četverici (Novak Đoković, Roger Federer, Rafael Nadal in Murray), ki še ni osvojil kariernega grand slama. Z drugo zaporedno zmago na olimpijskem turnirju jim je zaprl usta in je vsekakor eden glavnih favoritov tudi za zmago na zadnjem grand slamu v New Yorku, kjer je leta 2012 osvojil prvi naslov za grand slam v karieri.
"To je bil eden najtežjih dvobojev v karieri. Zelo sem ponosen, da sem postal prvi teniški igralec, ki je ubranil zlato olimpijsko medaljo. Tak uspeh je zelo težko ponoviti. Veliko stvari se je zgodilo od zadnjih olimpijskih iger v Londonu. Moral sem na operacijo hrbta, vrnitev med najboljše ni bila lahka," je pojasnil 29-letni Škot, ki je po finalu potočil tudi nekaj solz. Čustva so ga prevzela še precej bolj, kot po zmagi nad Milošem Raonićem v finalu Wimbledona 10. julija.
"DelPo:" Srebro je zame enako zlatu
Murray je kar devetkrat odvzel servis del Potru. Argentinec je bil popolnoma izčrpan po polfinalnem maratonu proti Nadalu. Do finala je bil na igrišču kar 11 ur in 36 minut. 198 cm visoki velemojster forhenda je v prvem krogu v dveh podaljšanih igrah izločil Đokovića in dokazal, da si zasluži povabilo za OP ZDA, ki se v New Yorku začenja 29. avgusta. Zmagovalec US Opna iz leta 2009 je padel na 141. mesto na lestvici ATP po treh operacijah zapestja, v Riu pa je igral na ravni člana elitne peterice.
"Niti slučajno nisem pričakoval srebrne medalje na začetku olimpijskega turnirja. Srebro je zame enako zlatu, tega uspeha ne bom pozabil do konca življenja. Kar težko verjamem, da sem celo presegel dosežek iz Londona," je bil zadovoljen del Potro, ki je pred štirimi leti v boju za tretje mesto premagal Đokovića, potem ko je v polfinalu izgubil proti Federerju s 17:19 v odločilnem nizu.
Sodelovanje z Lendlom obrodilo sadove - 18 zmag zapored
Lani je bil Murray izbran za BBC-jevo športno osebnost leta, letos pa je naredil še velik korak naprej. V Queen's Clubu je junija znova začel sodelovati z Ivanom Lendlom in njuno sodelovanje je hitro obrodilo sadove. Dobil je pripravljalni turnir za Wimbledon, nato je ugnal vse tekmece na Church Roadu in osvojil še olimpijsko zlato medaljo. 18 zmag zapored je najdaljši niz v njegovi bogati karieri. Od maja, ko je izgubil finale Madrida proti Đokoviću, je nanizal kar 33 zmag in le en poraz.
O Tokiu 2020 ne želi razmišljati
Je mogoče podvig ponoviti tudi v Tokiu leta 2020? "Realno gledano je težko ostati na tej ravni pri 33 letih. Ne morem zagotoviti, da bom sploh še igral čez štiri leta," je razmišljal igralec, ki je novembra Veliko Britanijo popeljal do zmage v Davisovem pokalu po 79 letih.
Đokovića ne bo v Cincinnatiju, Murray prvi nosilec
Začel se je tudi zadnji masters pred grand slamom v New Yorku. V Cincinnatiju, kjer bo Murray prvi nosilec, ne bo Đokovića. Srb ima bolečine v zapestju in potrebuje odmor. Dva tedna bosta verjetno dovolj, da bo dobro pripravljen prišel v Flushing Meadows, kjer bo branil naslov.