Andy Murray je v šestih finalih na turnirjih za grand slam slavil le enkrat. V Melbournu je praznih rok ostal trikrat. Foto: EPA
Andy Murray je v šestih finalih na turnirjih za grand slam slavil le enkrat. V Melbournu je praznih rok ostal trikrat. Foto: EPA
Roger Federer ostaja pri 17 grand slam naslovih. Foto: EPA
Murray izločil Federerja

Škot je v četrtem nizu pri izidu 6:5 serviral za zmago, bil od nje oddaljen le dve točki, toda Federer je vstal iz pepela in v podaljšani izsilil odločilni niz.

Tehtnica se je na stran tretjega nosilca prevesila takoj na začetku petega niza, ko je Federer petič v dvoboju izgubil svoj začetni udarec. Murray je povedel s 3:0, do konca brez večjih težav držal svoj servis in brejk potrdil v zadnji igri. Po točno štirih urah igre je bilo 6:4, 6:7, 6:3, 6:7, 6:2.
Tudi na grand slamih končal Federerjev urok
Murray, ki zdaj v medsebojnih obračunih vodi z 11:9, je Federerja na turnirjih za grand slam premagal prvič. "Proti njemu je vedno težko, še posebej na grand slamih, kjer igra najboljši tenis. Ko sem serviral za zmago v četrtem nizu, je odigral nekaj neverjetnih udarcev. V podaljšanih igrah nisem igral dobro. Težko je, ko serviraš za mesto v finalu, nekaj minut pozneje pa si že v petem nizu," je povedal Murray.

Finale bo ponovitev New Yorka
V finalu se bo v nedeljo ob 9.45 pomeril z Novakom Đokovićem, s katerim sta igrala za naslov že na zadnjem turnirju za grand slam v New Yorku. Tam je v petih nizih slavil Murray, ki bo v finalu Melbourna igral tretjič. V šestih finalih je Škot zmagal le enkrat.
"Đoković igra v Melbournu svoj najboljši tenis. To bo že njegov tretji zaporedni finale in moral bom igrati odlično. Upam, da bo dvoboj boleč, ker bo to pomenilo, da je dober," je povedal Murray.
Prevlada Murrayja
Murray je proti Federerju prevladoval večino dvoboja. Z agresivno in mestoma kirurško natančno igro je predvsem na svoj servis nudil Švicarju malo možnosti. Premoč je bila očitna predvsem v prvih dveh nizih, ko je Murray odlično krotil tudi servis nasprotnika. Federer si je v prvih dveh nizih priigral le eno priložnost za brejk, vendar se je v drugo izvlekel v podaljšani igri.
Murray je z agresivnejšo igro, ki mu je na koncu prinesla 62 winnerjev, dobil še tretji niz. Na začetku četrtega je Federerju uspel prvi brejk na dvoboju, vendar je servis oddal že v naslednji igri. Z drugim brejkom se je Federer rešil poraza in podaljšano igro dobil na dve.
Tudi statistika na strani Škota
Murray je izkoristil 6 od 16 priložnosti za odvzem servisa, Federer 2 od 6. Razmerje v winnerjih je bilo 62:43, v nevsiljenih napakah pa 47:60. Škot je bil boljši v osvojenih točkah (177:151) in na začetnem udarcu. V asih je bilo 21:5. Federer je osvojil le 42 odstotkov točk na svoj drugi servis.
Melbourne, polfinale (M):
MURRAY (VB/3)
- FEDERER (ŠVI/2)
6:4, 6:7 (5), 6:3, 6:7 (2), 6:2
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FERRER (ŠPA/4)
6:2, 6:2, 6:1

Dvojice (Ž), finale:
ERRANI/VINCI (ITA/1) -
BARTY/DELLACQUA (AVS)
6:2, 3:6, 6:2

Murray izločil Federerja