Rafael Nadal je tretjič dvignil pokal v New Yorku. Imel je zelo ugoden žreb, saj je bil Juan Martin del Potro (28. mesto na lestvici ATP) v polfinalu najvišje uvrščeni tekmec. Foto: Reuters
Rafael Nadal je tretjič dvignil pokal v New Yorku. Imel je zelo ugoden žreb, saj je bil Juan Martin del Potro (28. mesto na lestvici ATP) v polfinalu najvišje uvrščeni tekmec. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Nadal je odigral izjemno sezono in je zasluženo na prvem mestu lestvice ATP. Foto: Reuters
Kevin Anderson
Kevin Anderson je bil preveč nervozen v finalu. Servis mu ni stekel, številne napake je delal tudi pri mreži. Vseeno je dosegel uspeh kariere. Odlično je unovčil odsotnost številnih favoritov. Manjkali so Andy Murray, Novak Đoković, lanski zmagovalec Stan Wawrinka, Kei Nišikori in Miloš Raonić. Foto: Reuters
Sloane Stephens
Sloane Stephens, ki je v soboto spisala najbolj imentino zgodbo na letošnjem turnirju na igriščih Flushing Meadowsa, si je ogledala tudi moški finale. Foto: Reuters
Tiger Woods
Za Nadala je navijal tudi nekdanji najboljši golfist sveta Tiger Woods. Foto: Reuters
Martina Hingis in Jung Jan Čan
36-letna Martina Hingis je znova dokazala, da je najboljša igralka dvojic na svetu. Foto: Reuters
Nadal zanesljivo do lovorike v New Yorku

31-letni Španec je bil na igriščih Flushing Meadowsa najboljši že v letih 2010 in 2013. S 16. naslovom na turnirjih velike četverice se je približal vodilnemu na večni lestvici Rogerju Federerju, ki jih ima 19. V žep je pospravil kar 3,7 milijona ameriških dolarjev in se še utrdil na prvem mestu lestvice ATP.
Vpisal se je v elitni NY klub
Nadal je na celotnem turnirju izgubil le tri nize in se veseli druge zmage na turnirjih velike četverice v letošnjem letu, junija je desetič osvojil Roland Garros. Izjemno leto je nakazal že januarja v Melbournu, ko je v finalu izgubil proti Federerju v petih nizih. Zdaj spada v elitno druščino tenisačev, ki imajo v vitrini vsaj tri lovorike iz New Yorka v moderni teniški dobi. Federer, Pete Sampras in Jimmy Connors so zmagali petkrat, John McEnroe štirikrat, Ivan Lendl pa prav tako trikrat.
Pri mreži ni izgubil niti točke
Finalni obračun je trajal dve uri in 27 minut. Nadal ni dopustil niti ene priložnosti za brejk, le v zadnji igri obračuna je Anderson prišel do izenačenja. V celotnem obračunu je Južnoafričan osvojil le 15 točk na servis tekmeca. Španec je prišel k mreži 16-krat in vedno tudi osvojil točko.
Južnoafričan presegel vsa pričakovanja
Anderson je postal prvi Južnoafričan, ki se je uvrstil v finale v New Yorku. 32. igralec sveta je bil najnižje uvrščeni tenisač v finalu US Opna v modernem teniškem obdobju (od leta 1973 naprej). 31-letnik je serviral največ asov na letošnjem turnirju (124), v finalu jih je zadel deset. Le 59 odstotkov prvih servisov je poslal v polje. Kar štirikrat je izgubil začetni udarec in naredil 40 neizsiljenih napak. Anderson je unovčil ugoden žreb, saj v spodnji polovici tabele ni bilo veliko favoritov. Alexander Zverev in Marin Čilić sta izpadla že v prvem tednu.
Anderson se je mučil vsako igro na svoj servis
Že na začetku obračun je imel Nadal jasen načrt. Močne servise je vračal kar pet metrov za osnovno črto, stal je tik pred linijskim sodnikom. V maratonski tretji igri je Anderson rešil dve priložnosti za brejk. Nadal je ekspresno dobil igre na svoj začetni udarec, Anderson pa se je mučil. V peti igri je uspel rešiti še dve priložnosti za brejk, v sedmi igri pa je naredil dvojno napako in poslal forhend v avt. Rafa je povedel s 4:3 in nato še v deveti igri odvzel servis Južnoafričanu, niz je zaključil z volejem pri mreži po 58 minutah.
Nadal ni dopustil niti najmanjše priložnosti
V drugem nizu je Anderson izgubil servis v peti igri, ko je Nadal odigral dva voleja in zaključil s "smashem", nato pa zarjovel v slogu leva iz Manacorja. Uspel je vračati močne začetne udarce in nato po pravilu dobival daljše izmenjave iz osnovne črte. Anderson ni bil dovolj odločen pri mreži, da bi hitro zaključeval točke in hitro se je znašel v težavah.
Že po uvodni igri tretjega niza je bilo jasno, da se finalni obračun ne bo zavlekel, saj je Anderson poslal forhend prek osnovne črte. Nadal je hitro povišal na 2:0 in nato zanesljivo zadržal prednost. Dvoboj je zaključil z bekhend volejem in s tem le še zaokrožil sijajno igro pri mreži, ki sicer ni njegov zaščitni znak.
Posebno posvetilo stricu Toniju
"Po nekaj letih težav s poškodbami se mi je res letos vse izšlo. Vse od januarja v Avstraliji sem igral na zelo visoki ravni. V dveh tednih v New Yorku sem zaokrožil zelo uspešno sezono na turnirjih velike četverice. Če ne bi bilo strica Tonija, najbrž sploh ne bi igral tenisa. Vseskozi mi je stal ob strani in ne morem se mu dovolj zahvaliti. Vsekakor ena izmed najbolj pomembnih oseb v mojem življenju," je pojasnil Nadal, ki bo od naslednje sezone naprej sodeloval predvsem s Carlosom Moyo, Toni Nadal ne bo več potoval z njim po turnirjih.
Dva neverjetna tedna za Andersona
"Rafa je eden največjih ambasadorjev našega športa. Že celotno kariero ga spremljam, saj sva isti letnik. Lahko rečem, da je moj idol. To sta bila dva neverjetna tedna zame. Seveda sem želel zmagati turnir, a vseeno se bom še naprej boril za zmago na velikem turnirju," je povedal Anderson, ki ni bil preveč potrt.
Hingisova kraljica igre dvojic
Martina Hingis je osvojila še drugi naslov v konkurenci dvojic v New Yorku. Turnirski zmagi med mešanimi dvojicami je dodala še zmago v ženskih dvojicah, v finalu sta skupaj s Tajvanko Jung Jan Čan s 6:3 in 6:2 premagali češki par Lucie Hradecka/Katerina Siniakova.
Za Hingisovo je to že 13. naslov v dvojicah na turnirjih za grand slam, za Janovo pa prvi. Skupno je Švicarka osvojila že 27 turnirjev za grand slam, poleg 13 med ženskimi dvojicami, še sedem med posameznicami in sedem med mešanimi dvojicami. V New Yorku je bila med posameznicami najboljša le enkrat (leta 1997 je v finalu ugnala Venus Williams), med ženskimi pari trikrat, med mešanimi pari pa dvakrat. Letos se zmage ni veselila le na Roland Garrosu.
"Med posameznicami sem tu zmagala leta 1997, kdo bi si mislil, da se bom veselila tudi dvajset let pozneje," je bila vesela Švicarka, ki bo 30. septembra stara 37 let.

Finale, moški:
NADAL (ŠPA/1) - ANDERSON (JAR/28)
6:3, 6:3, 6:4

Statistika

Nadal

Anderson

Prvi servis (%)6359
Asi

1

10

Dvojne napake14
Neizsiljene napake

11

40

Winnerji3032
Osvojene točke10278
Osv. točke na mreži16/1616/34
Priložnosti za brejk4/90/0





Dvojice (Ž), finale:
ČAN/HINGIS (TJV/ŠVI/2) -
HRADECKA/SINIAKOVA (ČEŠ/7)
6:3, 6:2



Zmagovalci Odprtega prvenstva ZDA v zadnjih 30 letih:
1987 - Ivan Lendl
1988 - Mats Wilander
1989 - Boris Becker
1990 - Pete Sampras
1991 - Stefan Edberg
1992 - Stefan Edberg
1993 - Pete Sampras
1994 - Andre Agassi
1995 - Pete Sampras
1996 - Pete Sampras
1997 - Patrick Rafter
1998 - Patrick Rafter
1999 - Andre Agassi
2000 - Marat Safin
2001 - Lleyton Hewitt
2002 - Pete Sampras
2003 - Andy Roddick
2004 - Roger Federer
2005 - Roger Federer
2006 - Roger Federer
2007 - Roger Federer
2008 - Roger Federer
2009 - Juan Martin del Potro
2010 - Rafael Nadal
2011 - Novak Đoković
2012 - Andy Murray
2013 - Rafael Nadal
2014 - Marin Čilić
2015 - Novak Đoković
2016 - Stan Wawrinka
2017 - Rafael Nadal

Nadal zanesljivo do lovorike v New Yorku