Veselje Rafaela Nadala ob polfinalni zmagi nad Novakom Đokovićem v Montrealu. Foto: EPA
Veselje Rafaela Nadala ob polfinalni zmagi nad Novakom Đokovićem v Montrealu. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković je na koncu zatajil v ključnem trenutku dvoboja - podaljšani igri. Vseeno je ob zaostanku z 0:6 še ubranil dve "match" žogi Nadala. Foto: EPA
Miloš Raonić
22-letni Milos Raonic je že dosegel uspeh kariere, saj se bo v ponedeljek na najnovejši ATP-lestvici kot prvi Kanadčan povzpel v prvo deseterico. Foto: EPA

je bil v Montrealu za spoznanje boljši.

V obračunu dveh teniških težkokategornikov je na koncu 3. niza o potniku za finale odločala podaljšana igra, v kateri pa je bil Španec prepričljivo boljši od Srba s 7:2. Nadal je tako 36. medsebojni dvoboj (s tem sta se "Rafa" in "Nole" po številu dvobojev izenačila s parom Lendl - McEnroe) dobil s 6:4, 3:6 in 7:6, s čimer je prednost povišal na 21 - 15.

Boljši od št. 1 na trdi podlagi
"Premagati Novaka na kateri koli podlagi je zelo pomembno. Njegova raven igre je vedno visoka in moraš dobro igrati, skoraj popolno, da ga lahko premagaš," je po zmagi povedal Nadal, ki je odločno začel dvoboj in si hitro priigral prednost za prvi niz. Nadal je na trdi podlagi nazadnje premagal št. 1 pred 7 leti, ko je bil v Dubaju boljši od Rogerja Federerja, nato pa je nanizal pet porazov proti trenutno najboljšim tenisačem sveta.

Odločil enostranski tie-break
Đoković se je na navdušenje bučnih gledalcev v Montrealu več kot uspešno vrnil v igro in zasluženo izenačil, nato pa se je začel napet in izenačen tretji niz, ki se je na koncu odločil v "tie-breaku", v katerem je "Rafa" povedel s kar 6:0.

"Bil je zelo tesen dvoboj. Samo nekaj točk je na koncu odločilo, kdo je zmagovalec. Imel sem svoje priložnosti, on je imel svoje in na koncu je on bolje odigral," je odkrito poraz priznal Đoković.

Prezadovoljni Kanadčani
Nadal se bo v finalu pomeril z Milosom Raonicem, ki je prej dobil podobno napet prvi vsekanadski polfinale proti Vaseku Pospisilu (6:4, 1:6, 7:6). Najboljši kanadski tenisač je začel udarno, a mu je rojak skoraj vrnil s kravato, nato pa je tudi tu odločila podaljšana igra, ki je s 7:4 pripadla v Podgorici rojenemu Raonicu.

Raonic, ki ga trenira Hrvat Ivan Ljubičić, je na novo spisal zgodovino kanadskega tenisa, saj se je kot prvi Kanadčan po letu 1958 in Robertu Bedardu uvrstil v finale tega turnirja. Bedard je takrat v finalu zmagal, Raonić pa bo imel proti Nadalu, ki se je znova vrnil v staro formo, zelo težko nalogo ponoviti uspeh.

MEDNARODNI TURNIR ATP SERIJE 1.000

MONTREAL
(2.887.085 am. dolarjev, trda podlaga)

Polfinale:
NADAL (ŠPA/4) - ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:4, 3:6, 7:6 (2)

RAONIC (KAN/11) - POSPISIL (KAN)
6:4, 1:6, 7:6 (4)

MEDNARODNI TURNIR WTA SERIJE PREMIER

TORONTO
(2.369.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Polfinale:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - A. RADWANSKA (POL/3)
7:6, 6:4

CIRSTEA (ROM) - LI (KIT/4)
6:1, 7:6