Rafael Nadal si je po zmagi dal duška s šampanjcem. Foto: Reuters
Rafael Nadal si je po zmagi dal duška s šampanjcem. Foto: Reuters
Roger Federer in Rafael Nadal
Roger Federer je moral letos priznati premoč Nadalu. Foto: EPA
Rafael Nadal in španska kraljica Sofia
Španska kraljica Sofia je čestitala Nadalu. Foto: EPA
Aravane Rezai
Aravane Rezai je popolnoma nepričakovano dvignila pokal v Madridu. Foto: EPA

Španec, ki je bil letos najboljši že v Monte Carlu in v Rimu, je dobil že 14. medsebojni dvoboj, prvi igralec sveta ima le sedem zmag. Švicar je bil v lanskem finalu v španski prestolnici boljši s 6:4 in 6:4.

Federer ni izkoristil svojih priložnosti
V prvem nizu je Nadalu že v tretji igri uspel brejk, a je Federer hitro izenačil na 2:2. V sedmi igri je 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam znova oddal servis. Imel je kar štiri priložnosti za izenačenje na 5:5, a mu ni uspelo.

Nesreča Rogerja za konec
V drugem nizu sta oba tekmeca po dvakrat oddala servis in odločala je podaljšana igra. Federer je ob menjavi strani povedel že s 4:2, nato pa je "Rafa" nanizal štiri igre zapored. Roger je znižal na 6:5 in imel dva servisa. Nadal je uspel vrniti servis, potem pa je žoga napačno odskočila in dvoboj je bil končan.

Sanjal je o zmagi v Madridu
Federer je serviral šest asov, izkoristil je le tri izmed 11 brejk priložnosti. V osvojenih točkah je bilo 85:84 za Nadala, dvoboj je trajal dve uri in 11 minut. "Najpomembneje je zmagati domačih tleh. Z zmago v Madridu so se mi uresničile sanje. O uvrstitvi na lestvici niti ne razmišljam preveč. Že pred finalom sem vedel, da bo proti Rogerju zelo težko," je povedal Nadal, ki je na pesku v letošnji sezoni dobil vseh 15 dvobojev.

Na lestvici mastersov prehitel Agassija
"Ni mi uspelo ubraniti naslova, "Rafa" je odigral odlično. Veselim se že Pariza, zadovoljen sem s svojo igro na peščeni podlagi," ni bil preveč razočaran prvi igralec sveta.

Nadal ima že 18 masters turnirjev, Andre Agassi 17, Federer pa 16. "Rafa" je dobil že 28. turnir na pesku, izgubil je le dve finali na svoji najljubši podlagi. Leta 2007 v Hamburgu in lani v Madridu ga je ugnal Federer. Rekorder na pesku je Argentinec Guillermo Vilas s 45 naslovi.

Senzacija v ženskem finalu
Aravane Rezai je v finalu ženskega turnirja dosegla uspeh kariere. V finalu je poskrbela za prvovrstno presenečenje, ko je odpravila Venus Williams s 6:2 in 7:5. 23-letna Francozinja je v četrtfinalu odpravila sedmo nosilko Srbkinjo Jeleno Janković, v polfinalu pa Čehinjo Lucie Šafarovo. Američanka na lestvici WTA zaseda tretje mesto in bo v ponedeljek kljub porazu postala številka dve takoj za sestro Sereno. Venus je kar petkrat izgubila servis, naredila je šest dvojnih napak. Dvoboj je trajal uro in 41 minut, v osvojenih točkah je bilo 82:66 za Rezaijevo.

MADRID (M), finale
(2.835.000 evrov, pesek)

NADAL (ŠPA/2) - FEDERER (ŠVI/1)
6:4, 7:6 (5)

MADRID (Ž), finale
(3.500.000 evrov, pesek)

REZAI (FRA) - V. WILLIAMS (ZDA/4)
6:2, 7:5