Medsebojno razmerje zmag je na strani Nadala (19:4), še bolj enostransko razmerje pa je na pesku (16:1). Na tej podlagi je Ferrer zmagal le v Stuttgartu 2004, kar je bil sploh njun prvi obračun na seriji ATP. Foto: EPA
Medsebojno razmerje zmag je na strani Nadala (19:4), še bolj enostransko razmerje pa je na pesku (16:1). Na tej podlagi je Ferrer zmagal le v Stuttgartu 2004, kar je bil sploh njun prvi obračun na seriji ATP. Foto: EPA
Rafael Nadal
Na poti do finala sta oba osvojila po enak odstotek točk na prvi servis (72 %) in drugi servis (59 %), razlika je le v odstotku zadetih prvih servisov (73 %-57 %) v korist Nadala. Foto: EPA
David Ferrer
David Ferrer ima 20 turnirskih zmag, a le eno na turnirjih serije 1.000. Danes ima priložnost za zmago kariere. Foto: Reuters

Španca sta se v Parizu pomerila že lani v polfinalu, ko je Nadal povsem zasenčil starejšega rojaka, saj mu je prepustil vsega pet iger. Letos naj bi bil njun dvoboj veliko bolj izenačen, kar potrjujeta tudi njuna zadnja obračuna v četrtfinalu Madrida in Rima, kjer je Nadal slavil z 2:1 v nizih.

Nadal na igrišču kar šest ur več
Ferrer je prikazal odlično igro, saj na poti do finala ni izgubil niti enega samega niza, na igrišču pa je prebil 10 ur in 52 minut. Na drugi strani je Nadal v prvih dveh krogih izgubil dva niza, nato stopnjeval formo, v polfinalu pa šele po pravem maratonu le strl odpor prvega igralca sveta Novaka Đokovića. Na igrišču je preživel kar 6 ur in 6 minut več od Ferrera!

Ferreru uspelo več brejkov
Pri začetnem udarcu sta bila oba približno enako zanesljiva (Nadal je dobil 87 odstotkov svojih servisnih iger, Ferrer pa 85 odstotkov), pri odvzemu servisov pa je bil veliko bolj učinkovit Ferrer, ki je dobil 42 od 75 iger (56-odstotna uspešnost). Na drugi strani je Nadal dobil 35 od 107 iger na servis nasprotnika (33-odstotna uspešnost).

Nora statistika: 59 dvobojev, 58 zmag
Nadal je gospod Roland Garros, saj je tu na 59 dvobojih zmagal kar 58-krat. V svojem osmem finalu lovi svoj osmi naslov, s čimer bi postal igralec z največ osvojenimi naslovi na enem od štirih turnirjev za grand slam. V primeru zmage bi bil to njegov 12. grand slam. Rekorder Roger Federer ima v svoji zbirki 17 tovrstnih naslovov.

Žogice pošiljati čim bliže osnovni črti
"Ne počutim se kot favorit, počutim se kot finalist. To je za Španijo poseben dan, ne igra namreč vsak dan Španec v finalu grand slama. Moj cilj je jasen, žogice želim pošiljati čim bliže zadnji črti, ves čas moram pritiskati, sicer bo hitro prevzel kontrolo. Ne želim mu podarjati točk," je prepričan Nadal, ki ima letos odlično razmerja zmag in porazov (42-2). Na vseh devetih turnirjih se je prebil v finale, izgubil pa le v Vini del Maru (Horacio Zeballos) in Monte Carlu (Đoković).

Igrati vsako točko posebej
"Vem, da je favorit, a osredotočil se bom na vsako točko posebej. Ne bom razmišljal o tem, ali je Rafa boljši od mene ali ne. Moj glavni cilj je, da se borim, da dam vsak atom moči, potem pa bomo videli, ali bo to dovolj za uspeh ali ne," pa razmišlja 31-letni Ferrer.
Finale, danes ob 15.10:
NADAL (ŠPA/3) - FERRER (ŠPA/4)