Sabine Lisicki je v Wimbledonu že četrtič izločila zmagovalko Roland Garrosa. Leta 2009 je ugnala Svetlano Kuznecovo, leta 2011 Na Li, lani Marijo Šarapovo, danes pa ji je uspela največja senzacija. Foto: EPA
Sabine Lisicki je v Wimbledonu že četrtič izločila zmagovalko Roland Garrosa. Leta 2009 je ugnala Svetlano Kuznecovo, leta 2011 Na Li, lani Marijo Šarapovo, danes pa ji je uspela največja senzacija. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams, ki je lani petič zmagala v Wimbledonu, avgusta pa zanesljivo osvojila še olimpijsko zlato, ni imela svojega dne. Foto: EPA
Sabine Lisicki
Lisickijeva je popolnoma očarala Britance, ki so bili vseskozi na njeni strani. Foto: EPA
Kaia Kanepi
Kaia Kanepi, ki je bila v drugem krogu že v izgubljenem položaju proti Angelique Kerber, se je prebila med osem najboljših. Foto: EPA
Laura Robson
Ljubljenka občinstva Laura Robson je imela priložnosti v obeh nizih, v ključnih trenutkih pa je podlegla pritisku. Foto: EPA
Petra Kvitova je v dveh nizih odpravila Carlo Suarez Navarro. Foto: EPA
Sloane Stephens
Sloane Stephens se bo v četrtfinalu srečala s Francozinjo Marion Bartoli. Mlada Američanka je že v Melbournu igrala v polfinalu. Foto: EPA
Serena presenetljivo izpadla v osmini finala

31-letna Williamsova, petkratna zmagovalka Wimbledona in branilka naslova, je veljala za veliko favoritinjo dvoboja in turnirja, saj ni poznala poraza na zadnjih 34 dvobojih in je letos izgubila samo dvakrat.
Nemka, ki je predlani igrala v polfinalu, lani pa v četrtfinalu, je na osrednjem igrišču prikazala življenjsko partijo in se popolnoma zasluženo veselila izjemne zmage.
Izjemna igra Nemke v prvem nizu
Lisickijeva je začela sijajno, v uvodnem nizu je v šesti in osmi igri odvzela servis prvi igralki sveta, ki ni unovčila nobene izmed štirih priložnosti za brejk. 23-letna Nemka je v ključnih trenutkih odigrala najbolje in dobila prvi niz po 44 minutah.
V drugem nizu je Serena zaigrala precej bolje, prvi servis je bil brezhiben, Lisickijevi si ni uspelo priigrati nobene priložnosti za brejk, v četrti in šesti igri je izgubila začetni udarec.
Serena v zadnjem nizu vodila že s 3:0
Na začetku drugega niza je Serena hitro povedla s 3:0 in vse je kazalo na njeno gladko zmago. V peti igri je Američanka vodila že s 40/15, a ji ni uspelo zadržati servisa. Lisickijeva je nato v šesti igri znova izgubila servis, Serena je povedla s 4:2. Servis Američanke ni deloval najbolje, Nemki je uspelo znižati na 4:3.
Ključna je bila osma igra, ko je Lisickijeva po zaostanku z 0/40 zadržala začetni udarec in izenačila na 4:4. V deveti igri je unovčila drugo priložnost za brejk. Na razprodanem osrednjem igrišču je završalo, ko je Nemka servirala za zmago. V napeti deseti igri je izkoristila drugo zaključno žogo po dveh urah in štirih minutah. Zadela je forhend mimo Serene in se zgrudila po tleh.

StatistikaWilliams

Lisicki

Prvi servis (%)6261
Asi

7

10

Dvojne napake23
Neizsiljene napake

23

25

Winnerji2535
Osvojene točke9996
Osv. točke na mreži12/2414/16
Priložnosti za brejk5/165/8

"Še vedno se tresem. Zares sem srečna. Serena je odigrala fantastično v drugem nizu, zato je še toliko boljši občutek, ko se mi je uspelo vrniti v zadnjem nizu. Na osrednjem igrišču se počutim domače, zelo rada igram na velikih igriščih pred polnimi tribunami. Gledalci so me držali pokonci v najtežjih trenutkih. Vse moči sem iztisnila iz sebe, vsako točko sem odigrala na polno. Zdaj še ne razmišljam o naslednji tekmici," je poudarila Lisickijeva, ki ni mogla zadržati solz. Ponosna starša sta bila presrečna na tribuni, tudi nemška selektorka Barbara Rittner kar ni mogla verjeti svojim očem.
Serena: To ni nikakršen šok
"To zame ni nikakršen šok. Sabine je odlična igralka, ki sodi višje, kot je trenutno na lestvici, še posebej dobro pa igra na travi. Vsekakor sem imela težak žreb, mogoče sem se tega dobro zavedala. Bila sem nervozna, v najbolj pomembnih točkah sem odpovedala. Tekmica je odlično servirala, kar sem tudi pričakovala, pravih odgovorov na njen servis z izjemo drugega niza nisem našla. Ona ni imela ničesar za izgubiti, tako je tudi igrala. Meni pa ni pomagala niti borbenost. Bila sem zares blizu zmage, a mi v ključnih trenutkih ni uspelo zadržati servisa. To se mi ne bi smelo zgoditi," je dejala Serena, ki je letos izgubila le dvakrat. Na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu si je zvila gleženj in ji nato ni uspelo ugnati rojakinje Sloane Stephens v četrtfinalu, v finalu turnirja Dohi pa je izgubila proti Viktoriji Azarenki.
Kanepijeva izločila Robsonovo
Nemka, ki živi v Bradentonu na Floridi, kjer trenira na akademiji Nicka Bolletierija, je trenutno 23. na lestvici WTA. Zadnja prepreka na njeni poti do ponovitve uspeha iz leta 2011 bo zdaj Estonka Kaia Kanepi, ki je s 7:6 in 7:5 izločila domači up Lauro Robson.
Naprej tudi Kvitova
Prva se je med najboljših osem uvrstila Petra Kvitova. Wimbledonska zmagovalka izpred dveh let je s 7:6 in 6:3 premagala Španko Carlo Suarez Navarro. Njena tekmica v četrtfinalu bo Belgijka Kirsten Flipkens, ki je z istim izidom odpravila Italijanko Flavio Pennetto.
Radwanska v četrtfinalu proti Na Li
V torkovem četrtfinalu se bosta srečali Agnieszka Radwanska in Na Li. Poljakinja, ki je lani izgubila v finalu proti Sereni Williams, je s 4:6, 6:3 in 6:3 premagala Bolgarko Cvetano Pironkovo. Kitajka je s 6:2 in 6:0 zmlela Italijanko Roberto Vinci.

Srebotnikova in Petrova med najboljših osem
Katarina Srebotnik
je v paru z Rusinjo Nadjo Petrovo napredovala v četrtfinale. Tretji nosilki sta bili s 6:3 in 6:2 boljši od trinajsto postavljenih Američanke Vanie King in Kitajke Dži Dženg.

Kata se je izkazala tudi v igri mešanih dvojic. Skupaj s Srbom Nenadom Zimonjićem sta se uvrstila v osmino finala, potem ko sta s 7:5 in 6:1 premagala Američana Jamesa Blaka in Hrvatico Donno Vekić. Tretja nosilca se bosta v boju za četrtfinale merila z Američanom Scottom Lipskym in Avstralko Casey Dellacqua.


Osmina finala (Ž), tabela:
LISICKI (NEM/23)
- S. WILLIAMS (ZDA/1)
6:2, 1:6, 6:4
KANEPI (EST) - ROBSON (VB)
7:6 (6), 7:5
A. RADWANSKA (POL/4) - PIRONKOVA (BLG)
4:6, 6:3, 6:3
LI (KIT/6) - VINCI (ITA/11)
6:2, 6:0
STEPHENS (ZDA/17) - PUIG (PORT)
4:6, 7:5, 6:1
BARTOLI (FRA/15) - KNAPP (ITA)
6:2, 6:3
KVITOVA (ČEŠ/8) - SUAREZ NAVARRO (ŠPA/19)
7:6 (5), 6:3
FLIPKENS (BEL/20) - PENNETTA (ITA)
7:6 (2), 6:3



Četrtfinale (Ž), tabela, torek:
LISICKI (NEM/23) - KANEPI (EST)
igrišče številka 1, ob 14.00
A. RADWANSKA (POL/4) - LI (KIT/6)
osrednje igrišče, ob 14.00
BARTOLI (FRA/15) - STEPHENS (ZDA/17)
igrišče številka 1, drugi dvoboj
KVITOVA (ČEŠ/8) - FLIPKENS (BEL/20)
osrednje igrišče, drugi dvoboj

Serena presenetljivo izpadla v osmini finala