Češka reprezentanca je drugič zapored visoko dvignila Davisov pokal. Foto: Reuters
Češka reprezentanca je drugič zapored visoko dvignila Davisov pokal. Foto: Reuters
Radek Štepanek
Radek Štepanek je bil pretrd oreh za Dušana Lajovića. Foto: Reuters
Novak Ðoković
Novak Ðoković je zdržal pritisk in poskrbel, da je o zmagovalcu Davisovega pokala odločal odločilni peti obračun. Foto: Reuters
Tomaš Berdych
Tomaš Berdych je bil vseskozi kos drugemu igralcu sveta, a je bil v ključnih trenutkih preveč nezbran. V tretjem nizu je nato povsem odpovedal. Foto: Reuters

Ta je dobil odločilni peti dvoboj proti Dušanu Lajoviću (3:6, 1:6 in 1:6). Ta je obračun začel sanjsko, že takoj je Štepanku odvzel začetni udarec, a je Čehu uspel rebrejk. Štepanek je nato po 10 minutah 4. igre z natančno odmerjeno bekhend paralelo povedel z 1:3, pozneje si je priboril sedem set žogic, izkoristil je šele peto (3:6).

Drugi niz je Štepanek začel sijajno, pridno je izkoriščal Lajovićevo nezbranost in številne nevsiljene napake ter si priigral prednost štirih iger (0:4). V 7. igri je Čehu uspel še tretji brejk za zmago v nizu (1:6). V tretjem nizu je 34-letnik iz Karvine nadaljeval prevlado, popolnoma je strl nasprotnika, ki ni in ni našel poti nazaj v dvoboj. Čehi so lani v finalu s 3:2 odpravili Špance. Tudi tedaj je bil mož odločitve Štepanek, ki je v odločilnem dvoboju strl odpor Nicolasa Almagra s 6:4, 7:6, 3:6 in 6:3.

Đoković uspešen šele v deseto
Da pa je o zmagovalcu Davisovega pokala odločal zadnji, peti obračun, je moral najprej Novak Đoković v četrtem dvoboju odpraviti Tomaša Berdycha. "Nole" je v prvem nizu zapravil kar devet priložnosti za odvzem servisa, preden je šele v 10. igri uspel streti finalista Wimbledona 2010. Zadnja igra prvega niza je trajala 14 minut in pol, ljubljenec domačega občinstva jo je začel odlično in povedel s 15:30, a se je Čeh vrnil in z asom smuknil v vodstvo. Vseeno se žilavi Đoković ni predal, še naprej je 'grizel' in dobil prvi niz s 6:4.

Odločitev padla v podaljšani igri
V drugem nizu je bila razprodana beograjska Arena priča mrtvemu teku obeh igralcev, nekoliko prepričljivejši je bil Berdych, ki je Đokovića večkrat matiral s krasnimi udarci na zadnjo črto. Tudi sicer je brez večjih težav dobival točke na svoj začetni udarec in mirno čakal na napake nasprotnika. Teh je drugi igralec sveta storil kar nekaj, zaradi česar je začel počasi izgubljati živce. V 7. igri je z dvema nevsiljenima napakama Berdychu podaril dve priložnosti za brejk, ki pa ju je s predolgima žogicama nasprotnika ubranil in svoj servis zadržal.

Sila izenačen dvoboj se je zavlekel v podaljšano igro, kjer je Čeh povedel s 4:2 in 5:4, a je vsakič znova z napako Srbu dovolil vrnitev. Đoković je to izkoristil in 'tie-break' dobil s 7:5.

Preveč napak Berdycha za povratek
V nasprotju s prvima dvema je "Nole" v tretjem nizu že v prvi igri Čehu odvzel začetni udarec in prednost zadržal vse do konca. V 7. igri mu je uspel še drugi brejk, povedel je s 5:2. Berdych si je močno prizadeval ostati v dvoboju, a se je v njegovo igro prikradlo enostavno preveč napak, poleg tega je "Nole" blestel na krilih glasnih srbskih navijačev, suvereno je odigral zaključek dvoboja in izid v zmagah po dveh urah in 41 minutah izenačil na 2:2.

Davisov pokal, finale, Beograd:
SRBIJA - ČEŠKA 2:3

Đoković
- Štepanek
7:5, 6:1, 6:4

Lajović - Berdych
3:6, 4:6, 3:6

Bozoljac/Zimonjić - Berdych/Štepanek
2:6, 4:6, 6:7 (4)

Đoković - Berdych
6:4, 7:6 (5), 6:2

Lajović - Štepanek
3:6, 1:6, 1:6