Od ponedeljka naprej spet na teniškem prestolu - Novak Đoković je v odločilnih trenutkih hladnokrvno serviral. Foto: Reuters
Od ponedeljka naprej spet na teniškem prestolu - Novak Đoković je v odločilnih trenutkih hladnokrvno serviral. Foto: Reuters
Federer bo moral še počakati na jubilejni 100. naslov na turnirjih ATP. Foto: Reuters
Đoković in Federer sta poskrbela za pravo teniško poslastico. Foto: Reuters
Ekipa Rogerja Federerja. Foto: Reuters
Đoković po drami izločil Federerja

31-letni Srb je znova dokazal, da je mojster igranja dramatičnih obračunov, potrdil je zmagovito formo, s katero se povsem zasluženo vrača na teniški prestol. Nole, ki je bil še pred petimi meseci 22. igralec na svetu, bo naskakoval 73. naslov v karieri in petega letos.

Današnji dvoboj je bil že 47. Srba in Švicarja, Đoković pa ne pozna poraza že zadnje štiri dvoboje. Skupno Nole vodi v zmagah s 25:22.

Federer je po porazu ostal brez možnosti, da Đokovića do konca sezone izrine s prvega mesta, počakati pa bo moral še tudi na jubilejni 100. naslov na turnirjih ATP.

Boj za vsako točko
Že uvodna igra je napovedala teniški spektakel, zaznamovale so jo dolge izmenjave udarcev in atraktivne poteze z obeh strani, po sedmih minutah pa je igro dobil Đoković (0:1). Najrazburljivejša je bila osma igra, v njej je Đoković zapravil štiri priložnosti za brejk in Federer je izenačil na 4:4. Đoković je naslednjo igro dobil z lahkoto (4:5), Fedex pa je brez izgubljene točke ujel Noleta (5:5). Federer je z dobrim servisom izenačil (6:6), sledila je podaljšana igra. V tej je Đoković pokazal vso moč, ni klonil pri zaostanku s 5:6, na koncu je ta del igre dobil z 8:6.

Federer diktiral tempo
Hud boj se je nadaljeval tudi v drugem nizu. Đoković je bil blizu brejka že na začetku prve igre, a se je Fedex ubranil in dobil uvodno igro. Đoković se je izvlekel iz najtežjega položaja na svoj servis, naredil je preobrat po priložnosti za brejk Federerja in dobil igro (1:1). Naslednjo igro je Fedex dobil z lahkoto, Đoković pa mu je vrnil z enako mero (2:2). Federer je bil v drugem nizu agresivnejši in diktiral tempo igre. V deseti igri je Đoković serviral za obstanek v drugem nizu, kar mu je uspelo (5:5). Švicarju je v enajsti igri uspelo ubraniti že osmo priložnost za brejk Srba in z dobrim servisom je povedel (5:6). Federer je imel dve zaključni žogici za dobljen niz, izkoristil je že prvo. Ob koncu drugega niza je Švicar prvi na dvoboju izkoristil priložnost za brejk.

Federer je z nekaj sreče osvojil uvodno igro tretjega niza – Đoković ni izkoristil dveh zaporednih priložnosti za brejk, Švicar pa je s pomočjo mreže povedel (0:1). Đokoviću je po težkem obdobju le uspelo izenačiti, a je Švicar že naslednjo igro dobil brez izgubljene točke (1:2). Četrto igro je Roger začel z winnerjem, Novak pa je z odličnim servisom dobil igro (2:2). Federer je z enajstim asom zapečatil naslednjo igro (2:3). Đoković je spet izgubil prvo točko, a je nato s štirimi zaporednimi točkami izenačil (3:3).

Đoković zapravil 12 priložnosti za brejk
Đoković je imel dve zaporedni priložnosti za brejk, a je Federer nadaljeval odlično igro, ubranil mu je enajsto in dvanajsto brejkpriložnost, nato je jezni Srb vrgel lopar v tla, Federer pa je povedel (4:5). Đokoviću se je z ekspresno dobljeno igro uspelo obdržati v igri (5:5).

Nole zagospodaril
Đokoviću se je s servisom uspelo izvleči (6:6), o zmagovalcu je odločala podaljšana igra. To je z odličnim forhendom odprl Federer, Đoković je vrnil z osmim asom (1:1). Srb je vodstvo višal, po dvojni napaki Federerja je bilo že 1:4. Federer je čisto popustil, Novak je zagospodaril, imel pet zaključnih žog. Izkoristil je tretjo.

"Imela sva epske dvoboje med najinim rivalstvom. Tenis je bil kakovosten. Poleg obračuna z Nadalom v polfinalu Wimbledona je bil ta zagotovo najrazburljivejši to sezono, verjetno najbolj kakovosten teniški obračun, v katerem sem sodeloval. Ampak to je bilo pričakovano, saj ko igram proti Rogerju, vem, da moram dati najboljše od sebe, da bi ga premagal. Zato so najina rivalstva in obračuni tako posebni," je povedal Nole.

PARIZ
(5.444.985 evrov, trda podlaga)

Polfinale:
HAČANOV (RUS) - THIEM (AVT/6)
6:4, 6:1

ĐOKOVIĆ (SRB/2) - FEDERER (ŠVI/3)
7:6 (6), 5:7, 7:6 (3)



Đoković po drami izločil Federerja