Roger Federer se je rešil skozi šivankino uho in tako ostaja v igri za šesti naslov v Flushing Meadowsu. Foto: EPA
Roger Federer se je rešil skozi šivankino uho in tako ostaja v igri za šesti naslov v Flushing Meadowsu. Foto: EPA
Gael Monfils
Gael Monfils je v uvodnih dveh nizih blestel. S svojim nenavadnim slogom je zadel nekaj izjemnih udarcev, dvignil gledalce s sedežev in bil na pragu zmage. Ko je Federer izenačil na 2:2 v nizih, pa je Francoz popolnoma popustil. Foto: EPA
Gael Monfils
Po zvinu gležnja se je Monfils hitro pobral in nadaljeval z odlično igro. Foto: EPA
Gwen Stefani
Tudi ameriška pevka Gwen Stefani je uživala v teniški klasiki na stadionu Arthurja Asha. Foto: EPA
Lindsey Vonn
Alpska smučarka Lindsey Vonn je močno stiskala pesti za Federerja. Foto: EPA
Marin Čilić
Marin Čilić se je prvič prebil v polfinale zadnjega turnirja za grand slam sezone.
Tomaš Berdych
Tomaš Berdych je kar petkrat izgubil servis. Foto: EPA

Prava teniška poslastica na stadionu Arthurja Asha. 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam se je devetič v karieri vrnil po zaostanku z 0:2 v nizih. Pred tem mu je to zadnjič uspelo v Wimbledonu leta 2012 v 3. krogu proti Julienu Benneteauju. Na Church Roadu pred dvema letoma se je tudi veselil zadnje zmage na turnirjih za grand slam.
Odličen začetek Monfilsa

28-letni Monfils, ki do četrtfinala ni oddal niti niza, je začel izjemno. V peti igri je odvzel servis Švicarju in zlahka zadržal začetne udarce do konca uvodnega niza. Navdušil je s številnimi vrhunskimi potezami.
Zvin gležnja ni bil hujši
V uvodni igri drugega niza je Federer znova naredil številne neizsiljene napake in znova je izgubil servis. V drugi igri je Monfils lovil žogico in si zvil gleženj, padel je po tleh in zdelo se je, da je poškodba zelo huda. Uspel je zadržati servis za 2:0, potem pa ga je pregledal fizioterapevt, a posledice niso bile hujše.
Francoz je z močnimi servisi in sijajnimi forhendi zlahka nadzoroval potek dvoboja, v deveti igri je znova prišel do brejka. Po uri in 18 minutah igre je povedel z 2:0 v nizih. Federer je deloval nervozno, nikakor ni našel prave igre, v dveh nizih je naredil kar 26 neizsiljenih napak. Veliko se je prerekal s sodnikom Carlosom Ramosom, kar zares ni značilno zanj.

Statistika

Monfils

Federer

Prvi servis (%)6257
Asi

6

5

Dvojne napake102
Neizsiljene napake

49

44

Winnerji4348
Osvojene točke143165
Osv. točke na mreži17/2353/74
Priložnosti za brejk5/156/13



Začetek preobrata v prvi igri tretjega niza
V uvodni igri tretjega niza je Federer zadel dva močna forhenda in prvič na celotnem obračunu odvzel servis Monfilsu. Francoz je uspel izenačiti na 2:2, vendar je v peti igri z dvojno napako poklonil servis šampionu iz Basla. Federer je v naslednjih treh igrah odlično serviral, oddal le eno točko in znižal zaostanek na 1:2 v nizih.
Monfils ni izkoristil dveh zaključnih žog

Tudi v četrtem nizu je Federer prvi prišel do brejka, povedel je z 2:1, a je Monfils takoj uspel izenačiti. Ključna je bila deseta igra, ko je Francoz povedel s 15/40. V najtežjih trenutkih je "maestro" prikazal najboljši tenis. Prvo zaključno žogo je rešil z natančnim forhendom in prihodom na mrežo, potem pa je zadel še forhend paralelo in gledalci so bili navdušeni. V nogometnem vzdušju je Federer začel leteti po igrišču, v enajsti igri je Monfils z dvema zaporednima napakama izgubil servis, nato pa je petkratni zmagovalec zadnjega grand slama sezone zanesljivo izenačil na 2:2 v nizih.

Odločilni niz le še formalnost
Odpor Francoza je bil strt. Federer je dobil silovit zalet, v zadnjem nizu (osvojene točke 27:11) je zmlel tekmeca s sijajnimi servisi, v prvi in peti igri pa mu je odvzel začetni udarec in se veselil velike zmage po treh urah in 20 minut.
Za Federerja je bila to tudi 26. zmaga na 27 večernih dvobojih v New Yorku, le še ena pa ga loči od skupno 600. zmage na trdih podlagah. "Gael je igral izvrsten tenis, toda tudi ko sem zaostajal za dva niza, sem vedel, da je še daleč od ciljne črte. Vedel sem, da lahko igram bolje, toda ko sem se soočil z Gaelovo zaključno žogico, nisem bil več tako prepričan vase. Pomislil sem, da bi to lahko bila zadnja točka. Zato sem mu hotel otežiti delo in mu ne dopustiti lahke točke," je povedal Federer.

Čilić gladko odpravil Berdycha
V soboto se bo 33-letni Federer v polfinalu pomeril z Marinom Čilićem. Hrvata je premagal v vseh petih medsebojnih obračunih. Čilić je s 6:2, 6:4 in 7:6 izločil Tomaša Berdycha, serviral je 19 asov.
V prvem nizu je Čeh izjemno slabo serviral, v prvi in peti igri je bil popolnoma nemočen ob svojem začetnem udarcu. Zdelo se je, da se je prebudil v šesti igri, ko je odvzel servis Čiliću, a je takoj zatem spet delal številne napake in po 28 minutah izgubil niz.

Statistika

Berdych

Čilić

Prvi servis (%)5063
Asi

4

19

Dvojne napake55
Neizsiljene napake

29

36

Winnerji2146
Osvojene točke79103
Osv. točke na mreži6/119/13
Priložnosti za brejk2/45/8


V drugem nizu je Berdych že v prvi igri izgubil servis, Čilić pa je prednost zanesljivo obdržal do konca niza. V tretjem nizu je Čeh povedel s 3:0 in končno ujel pravi ritem, nato pa je v sedmi igri Čilić odvzel servis nasprotniku in odločala je podaljšana igra, v kateri je imel v odločilnih trenutkih znova boljše živce Hrvat (7:4). Po dveh urah in 12 minutah se je veselil druge uvrstitve v polfinale turnirjev za grand slam.
Marin po stopinjah legendarnega trenerja
Čilić je prvi hrvaški polfinalist v New Yorku po Goranu Ivaniševiću leta 1996. Zmagovalec Wimbledona leta 2001 je zdaj Čilićev trener.
"Občutki so neverjetni. Še posebej po vseh težkih trenutkih, ki sem jih preživel v zadnjih dveh letih. V New Yorku se je vse sestavilo, zares uživam na igrišču. Odlično sem serviral, boljše sem se prilagodil razmeram, Tomaš je imel veliko težav z vetrom," je bil vesel Čilić.

Brata Bryan pred 100. turnirsko zmago v karieri
Bob in Mike Bryan sta se uvrstila v finale tekmovanja dvojic in sta le še korak oddaljena od jubilejne 100. zmage v karieri. 36-letna dvojčka sta v polfinalu odpravila rojaka Scotta Lipskyja in Rama Rajeeva s 6:4, 4:6 in 6:3. V boju za 16. zmago na OP ZDA se bosta brata Bryan pomerila s Špancema Marcelom Granollersom in Marcom Lopezom.

Četrtfinale (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MURRAY (VB/8)
7:6 (1), 6:7 (1), 6:2, 6:4

NIŠIKORI (JAP/10)
- WAWRINKA (ŠVI/3)
3:6, 7:5, 7:6 (7), 6:7 (5), 6:4

ČILIĆ (HRV/14)
- BERDYCH (ČEŠ/6)
6:2, 6:4, 7:6 (4)

FEDERER (ŠVI/2) - MONFILS (FRA/20)
4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2