Rafael Nadal je po treh letih znova dvignil pokal v New Yorku. Na trdi podlagi je nanizal 22 zmag zapored in letošnje leto bo zagotovo končal na prvem mestu lestvice ATP. Dobil je kar 60 izmed 63 dvobojev. Foto: EPA
Rafael Nadal je po treh letih znova dvignil pokal v New Yorku. Na trdi podlagi je nanizal 22 zmag zapored in letošnje leto bo zagotovo končal na prvem mestu lestvice ATP. Dobil je kar 60 izmed 63 dvobojev. Foto: EPA
Rafael Nadal in Novak Đoković
Đoković je športno priznal poraz, v finalu je blestel le v drugem nizu in do sredine tretjega. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković je na odprtem prvenstvu ZDA zmagal leta 2011, že četrtič pa je izgubil finalni obračun (2007, 2010, 2012 in 2013). Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal, ki lani v New Yorku zaradi poškodbe ni igral, je prvi in četrti niz odigral brezhibno. Foto: EPA
Španska kraljica Sofia
Španska kraljica Sofia je stiskala pesti za rojaka. Foto: EPA

Srb je po slabem začetku sredi drugega niza prevzel pobudo in tudi v tretjem nizu vodil s 3:1, nato pa se je Nadal razigral, prišel do preobrata in zanesljivo dobil še četrti niz. To je že njegov 13. naslov na turnirjih za grand slam, le še štiri zaostaja za rekorderjem Rogerjem Federerjem. Dvoboj je trajal tri ure in 21 minut, najboljša igralca sveta sta s številnimi dih jemajočimi izmenjavami navdušila 23.000 gledalcev na stadionu Arthurja Asha.

"Nole" in "Rafa" sta se tretjič pomerila v finalu Flushing Meadowsa, leta 2010 je zmagal Nadal s 6:4, 5:7, 6:4 in 6:2. Leta 2011 je bil boljši Đoković s 6:2, 6:4, 6:7 in 6:1. Španec je že 22-krat ugnal Đokovića. Srb je dobil 15 medsebojnih obračunov v največjem rivalstvu v moderni dobi tenisa.
Sanjski začetek Nadala
Že prva igra je napovedala, da se obetajo številne dolge izmenjave. Đoković je zadržal začetni udarec z asom. Srb je bil v težavah že v tretji igri. Prvo žogico za brejk je še rešil, drugo pa je Španec unovčil z izjemnim forhendom. Nadal je na svoj servis igral precej bolje, prvi igralec sveta si v uvodnem nizu ni priigral nobene priložnosti za brejk.
V sedmi igri je "Rafa" zares blestel z močnimi udarci z osnovne črte, priigral si je tri priložnosti za brejk. Videti je bilo, da je Srb prvo že rešil, a je Nadal zahteval pregled s sokoljim očesom, ki je pokazal, da je žoga v avtu. Španec je povedel s 5:2 in zadržal servis za zmago v prvem nizu po 42 minutah.
Neverjetna izmenjava dvignila Đokovića
V prvi igri drugega niza je Đoković zanesljivo zadržal servis in nakazal, da je ujel pravo formo. V drugi igri si je priigral dve priložnosti, a je najprej bekhend poslal v avt, nato pa je Nadal z izjemnim bekhendom izenačil in zadržal servis. V šesti igri je Srb imel novo priložnost za brejk, po neverjetni izmenjavi 55 udarcev z osnovne črte jo je tudi izkoristil in povedel s 4:2. Igralca sta prejela stoječe ovacije. "Nole" je dvignil roke, ko je Nadal poslal žogo v mrežo, potem ko je bil večkrat že v prednosti v fenomenalni točki.

Srb dobil silovit zalet
Đoković je bil vidno zadihan po maratonski igri, zato je hitro zaostal z 0/40 v naslednji igri. Prvi dve priložnosti za brejk je rešil, nato pa je zgrešil forhend in "Rafa" je znižal na 4:3. V osmi igri si je Nadal priigral kar šest priložnosti za izenačenje na 4:4, vse pa je prvi nosilec izničil in izkoristil prvo priložnost za brejk, ko je Španec slabo skrajšal žogo. V deveti igri je Beograjčan zadel sijajno bekhend paralelo in izenačil na 1:1 v nizih.

"Rafa" uprizoril velik preobrat
Nadal je precej popustil, v uvodni igri drugega niza je brez dobljene točke oddal začetni udarec in "Nole" je povedel z 2:0. V tretji igri je imel priložnost za nov odvzem servisa, a je zgrešil forhend. Srb je imel pobudo vse do šeste igre, ko je na svoj srvis vodil s 40/30, a je Španec zadel dva izjemna forhenda, nato pa je prvi igralec sveta poslal žogo v avt z bekhendom in izid je bil izenačen na 3:3. Ključna je bila deveta igra, ko se je Nadal z dobrimi servisi rešil po 0/40 in povedel s 5:4. V deveti igri je Đoković povedel s 30/0, nato pa je z neverjetno napako pri mreži poklonil zaključno žogo za tretji niz Nadalu, ki jo je izkoristil, potem ko je Srb zgrešil forhend.
Preveč napak Đokovića v četrtem nizu
Španec je popolnoma prevzel pobudo, v uvodni igri četrtega niza je rešil dve brejk žogi. V drugi igri je Đoković naredil preveč napak, dve priložnosti za odvzem servisa je še rešil, potem pa je "Rafa" zadel forhend in povedel z 2:0. Servis Španca je deloval vse bolje, v šesti igri pa je "Nole" znova poklonil nekaj točk in Nadal je povedel s 5:1. V sedmi igri je hitro prišel v vodstvo s 40/15, nato pa je Srb poslal forhend v mrežo. S 53. neizsiljeno napako je končal dvoboj, Nadal pa je padel po tleh in se veselil velike zmage.
"Nole": Preprosto je bil predober
"Igrati proti Novaku je zares poseben občutek. Nihče drug ne more dvigniti moje igre na tako raven," je povedal levičar z Majorke, ki je letos zmagal tudi na Roland Garrosu, potem ko lani v New Yorku zaradi poškodbe kolena sploh ni igral. Za zmago bo prejel 2,6 milijona ameriških dolarjev in še milijon zelencev bonusa, saj je bil najboljši na ameriški turneji na trdi podlagi.

"Preprosto je bil predober. Zaslužil si je zmago. Seveda sem razočaran zaradi poraza, vsekakor pa je poseben privilegij že to, da sem bil v takem finalu
," je poudaril "Nole", ki je 7. julija izgubil tudi finale Wimbeldona. Letos je bil na turnirjih za grand slam najboljši januarja v Melbournu.

Finale, moški:
NADAL (ŠPA/2) - ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:2, 3:6, 6:4, 6:1

Statistika

Đoković

Nadal

Prvi servis (%)6864
Asi

6

1

Dvojne napake21
Neizsiljene napake

53

20

Winnerji4627
Osvojene točke102121
Osv. točke na mreži22/3617/23
Brejk priložnosti3/117/12