Stanislas Wawrinka se je prvič v karieri uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. Foto: EPA
Stanislas Wawrinka se je prvič v karieri uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray je bil nemočen. Na ameriški turneji na trdi podlagi ni bil v pravi formi. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković bo v soboto lovil peti finale v New Yorku. Zmagal je le leta 2011. Foto: EPA
Leander Paes in Radek Štepanek
Veterana Leander Paes in Radek Štepanek sta poskrbela za presenečnje. Foto: EPA

Škot, ki je lani v finalu ugnal Đokovića po napetih petih nizih, je imel zelo slab dan. V uvodnem nizu je še nekako držal korak z Wawrinko. Ključna je bila deseta igra, ko si je Švicar priigral pet priložnosti za uvodni niz, a nobene ni unovčil. Šesto je izkoristil, potem ko je Murray poslal forhend v avt.
V drugem nizu je Wawrinka v šesti igri z odličnim bekhendom prišel do ključnega odvzema servisa. V tretjem nizu je Murray popolnoma popustil, izgubil je servis v tretji in sedmi igri. Dvoboj je trajal dve uri in 15 minut. Murray si ni priigral niti ene priložnosti za brejk.

Statistika

Murray

Wawrinka

Prvi servis (%)6355
Asi

5

4

Dvojne napake44
Neizsiljene napake

30

37

Winnerji1545
Osvojene točke78107
Osv. točke na mreži10/2231/42
Brejk priložnosti0/04/11

"Izjemno se počutim, saj sem premagal branilca naslova. Andy je zares neugoden nasprotnik, zato je to preprosto neverjetna zmaga zame. Še posebej ne morem verjeti, da mi je uspelo v treh nizih," je bil vesel Wawrinka.
"Ključna je bila deseta igra prvega niza. Oba sva imela nekaj priložnosti, naredil sem preveč napak. Ni mi uspelo priigrati nobene priložnosti za brejk. Zares je dobro serviral. Odigral je odlično, v ključnih trenutkih je odigral najbolje, vedno je zadel na črto," je pojasnil Murray, ki vse od zmage v Wimbledonu 7. julija ni našel prave forme.
"Nole" nezbran v tretjem nizu
Prvi igralec sveta Đoković je premagal Mihaila Južnija s 6:3, 6:2, 3:6 in 6:0. Srb se je že 13. zapored prebil v polfinale turnirja za grand slam.
V uvodni igri je "Nole" po zaostanku s 15/40 zadržal začetni udarec. Južni ni uspel presenetiti takoj na začetku, v drugi igri pa je brez dobljene točke izgubil servis. Đoković je hitro povedel s 3:0 in zadržal prednost do konca prvega niza. Rus je v drugem nizu popustil, v tretji in peti igri je izgubil servis po številnih neizsiljenih napakah.

Statistika

Đoković

Južni

Prvi servis (%)6856
Asi

5

2

Dvojne napake14
Neizsiljene napake

45

31

Winnerji3215
Osvojene točke11587
Osv. točke na mreži27/3910/21
Brejk priložnosti7/122/10

V četrti igri tretjega niza je Južni končno odvzel servis prvemu nosilcu, ki je poslal žogo prek zadnje črte. Rus je povedel s 4:2 in imel 40/0 na svoj servis, nato pa je znova naredil preveč napak, izgubil pet točk zapored in Đoković je znižal. Že v naslednji igri je Južni zadel nekaj sijajnih forhendov in z brejkom prišel do vodstva s 5:3. V deveti igri je zadržal servis in odvzel prvi niz Srbu na tem turnirju.
Gledalci so bili navdušeni, vse je kazalo, da se obeta napet obračun. Đoković se je zbral in v drugi igri četrtega niza odvzel servis Rusu, ki je v nadaljevanju popolnoma popustil. V četrtem nizu je osvojil le 13 točk. Dvoboj je trajal dve uri in 34 minut.
Konec sanj bratov Bryan
V polfinalu moških dvojic sta Mike in Bob Bryan presenetljivo izgubila proti Leandru Paesu in Radku Štepanku. Indijec in Čeh sta slavila s 3:6, 6:3 in 6:4 in s tem preprečila koledarski grand slam Američanov, ki sta bila letos najboljša v Melbournu, Parizu in v Wimbledonu. Tudi v New Yorku sta bila glavna favorita, branila sta naslov. V odločilnem nizu sta začela zelo slabo, Paes in Štepanek sta povedla s 5:1, brata Bryan sta znižala na 5:4, več pa jima ni uspelo.

NEW YORK
(9.406.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Četrtfinale (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - JUŽNI (RUS/21)
6:3, 6:2, 3:6, 6:0

WAWRINKA (ŠVI/9) - MURRAY (VB/3)
6:4, 6:3, 6:2

GASQUET (FRA/8) - FERRER (ŠPA/4)
6:3, 6:1, 3:6, 2:6, 6:3

NADAL (ŠPA/2) - ROBREDO (ŠPA/19)
6:0, 6:2, 6:2