Roger Federer se je prvič po letu 2009 uvrstil v finale Flushing Meadowsa. Po petih zaporednih zmagah med letoma 2004 in 2008 ga je nato v petih nizih premagal Juan Martin del Potro. Foto: EPA
Roger Federer se je prvič po letu 2009 uvrstil v finale Flushing Meadowsa. Po petih zaporednih zmagah med letoma 2004 in 2008 ga je nato v petih nizih premagal Juan Martin del Potro. Foto: EPA
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka precej raje igra na stadionu Louisa Armstronga, kjer je v velikem slogu odpravil Kevina Andersona v četrtfinalu. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković je v New Yorku pokal dvignil le leta 2011, finalni obračun pa je izgubil v letih 2007, 2010, 2012 in 2013. Foto: EPA
Marin Čilić
Marin Čilić je kar osemkrat izgubil servis. Foto: EPA
Lindsey Vonn
Alpska smučarka Lindsey Vonn si je ogledala švicarski polfinale. Foto: EPA

34-letni šampion iz Basla bo v nedeljo ob 22.00 lovil 18. lovoriko na turnirjih za grand slam proti Novaku Đokoviću. Srb ostaja nerešljiva uganka za Marina Čilića. V prvem polfinalu je prvi igralec sveta odpravil branilca naslova s 6:0, 6:1 in 6:2.
To bo že šesti letošnji finalni obračun najboljših igralcev sveta. V Dubaju in pred tremi tedni v Cincinnatiju je zmagal Federer, v Indian Wellsu, Rimu in Wimbledonu pa Srb. To bo že njun 42. medsebojni obračun. V finalu zadnjega grand slama sezone sta se srečala pred osmimi leti, ko je bil Švicar boljši s 7:6, 7:6 in 6:4.
Federer blestel pri mreži
Švicarski polfinale je trajal le uro in 32 minut. Federer se je oddolžil Wawrinki za grenak poraz v četrtfinalu Roland Garrosa. V 20 medsebojnih dvobojih je "Stan the Man" zmagal le trikrat, vselej na pesku. Tokrat je bil popolnoma nemočen.
Federer, ki v New Yorku še ni izgubil niza, je navduševal z igro pri mreži, kjer je osvojil 22 izmed 28 točk. Trener Stefan Edberg se je zadovoljno nasmihal na tribuni. Nekajkrat mu je uspel izjemen "chip-and-charge", ki se ga slavni Šved ne bi sramoval v svojih najboljših časih.
Napeto le v prvem nizu
Wawrinka ni začel slabo, dobil je uvodno igro na svoj servis in imel priložnost za odvzem servisa v drugi igri. Federer se je rešil in nato z bliskovitim napadom na mrežo presenetil rojaka v tretji igri, Wawrinka je nato naredil še dve neizsiljeni napaki in s tem tudi izgubil začetni udarec. V šesti igri se je Federer z izjemnimi servisi (dva asa) in voleji rešil po zaostanku z 0/40, nanizal je pet točk zapored in povišal na 4:2. Prednost je zadržal do konca prvega niza, ki je trajal 36 minut.
V drugem nizu je 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam spomnil na najboljše čase, na svoj servis je oddal le eno točko. Wawrinka je v peti igri rešil pet priložnosti za brejk, vendar je nato v sedmi in deveti igri izgubil servis.

Statistika

Wawrinka

Federer
Prvi servis (%)4965
Asi

6

10

Dvojne napake 12
Winnerji

25

29

Neizsiljene napake3017
Osvojene točke6293
Osv. točke na mreži9/1822/28
Priložnosti za brejk0/45/11

Tretji niz je bil le še formalnost. Wawrinka je še uspel izenačiti na 1:1, nato pa je izgubil preostalih pet iger. Federer je bil vedno na pravem mestu, korak pred tekmecem, tudi izmenjave z osnovne črte je po pravilu dobival.
"Zelo sem se trudil v zadnjih letih, da bi se znova uvrstil v finale v New Yorku, tokrat mi je uspelo. Igram odlično, servis mi je stekel. Đoković se najbolje giblje po igrišču, ničesar ne pokloni tekmecem. Pripravljen sem na ta izziv," je optimističen 34-letni Baselčan.

"Nole" prepustil Čiliću le tri igre
Prvi polfinale je bil še krajši. Čilić je izgubil vseh 14 medsebojnih obračunov s Srbom. Na zadnjih štirih ni osvojil niti niza. Enosmerni promet na stadionu Arthurja Asha je trajal le uro in 24 minut. Razmerje v osvojenih točkah je bilo neverjetnih 83:39!
"Nole" je začel izjemno. Prikazal je najboljši tenis na letošnjem turnirju v Corona Parku, že v drugi igri je unovčil tretjo priložnost za brejk. Čilić nikakor ni našel prave igre, na servis Đokovića je v prvem nizu osvojil le tri točke, začetni udarec mu ni stekel in uvodni niz je bil končan po 24 minutah.

Statistika

Đoković

Čilić

Prvi servis (%)6645
Asi

3

4

Dvojne napake 15
Winnerji

16

11

Neizsiljene napake1337
Osvojene točke8339
Osv. točke na mreži8/93/9
Priložnosti za brejk8/141/1

V drugi igri drugega niza je Hrvat rešil dve žogi za brejk in prišel do prve igre. Gledalci na stadionu Arthurja Asha so ga nagradili z glasnim aplavzom. To mu ni pomagalo, saj je tudi v četrti in šesti igri izgubil servis. Po 53 minutah igre je Srb vodil že z 2:0 v nizih.
Čiliću se ni uspelo pobrati, izgubil je že uvodno igro tretjega niza. Đoković je povedel z 2:0, nato pa je Hrvat prikazal malce boljšo igro. V četrti igri je nanizal štiri točke zapored in prišel do edinega odvzema servisa na obračunu. Izenačil je na 2:2, nato pa do konca dvoboja osvojil le še tri točke.
"Najboljši tenis na tem turnirju sem prikazal v pravem trenutku. Marin je bil poškodovan, to se je videlo, vedno je zamudil za pol koraka. V zadnjih dveh obračunih je igral poškodovan. Dobil sem vse daljše izmenjave. Upam, da bo lahko znova dvignil lovoriko v nedeljo," je poudaril Nole.

NEW YORK
(16.508.900 am. dolarjev, trda podlaga)

Polfinale, moški:

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - ČILIĆ (HRV/9)
6:0, 6:1, 6:2

FEDERER (ŠVI/2) - WAWRINKA (ŠVI/5)
6:4, 6:3, 6:1




Mešane dvojice, finale:
HINGIS/PAES (ŠVI/IND/4) -
MATTEK SANDS/QUERREY (ZDA)
6:4, 3:6, 10:7