Rafael Nadal je v uvodnih dveh krogih izgubil niz, v drugem tednu pa je ujel pravo formo in težko ga bo ustaviti na pohodu do rekordnega osmega naslova. Foto: Reuters
Rafael Nadal je v uvodnih dveh krogih izgubil niz, v drugem tednu pa je ujel pravo formo in težko ga bo ustaviti na pohodu do rekordnega osmega naslova. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković, ki je v Miamiju na trdi podlagi izgubil proti Tommyju Haasu, se je na pesku precej bolje znašel. Foto: Reuters
Stanislas Wawrinka
Stanislas Wawrinka se je v osmini finala štiri ure in 16 minut potil na igrišču proti Richardu Gasquetu. Proti Nadalu ni imel niti najmanjše možnosti. Foto: EPA
Tommy Haas
Tommy Haas je pri 35 letih dokazal, da bo še zelo nevaren na travnati podlagi. Lani je zmagal na turnirju v Halleju, ki se začenja prihodnji teden. Foto: EPA
Marija Šarapova
Marija Šarapova brani lanski naslov. Foto: Reuters

Ne glede na to, kako slabo sem igrala v prvem nizu in kako dobro je igrala nasprotnica, sem imela vselej občutek, da imam še vse možnosti za zmago.

Marija Šarapova
Viktorija Azarenka
Viktorija Azarenka se je prek Marije Kirilenko uvrstila v polfinale, kjer se bo udarila s Šarapovo. Foto: Reuters
Jelena Janković
Jelena Janković je v prvem nizu izkoristila številne napade Šarapove, v nadaljevanju pa je v ključnih trenutkih popustila. Foto: EPA

"Nole" je v uvodnem nizu servis prvič odvzel v sedmi igri. Haasu je uspelo izenačiti po 15/40, a je nato bekhend poslal v avt, Srb pa si je z odličnim odgovorom na servis zagotovil vodstvo s 4:3. V deveti igri je unovčil drugo priložnost za zmago v prvem nizu, potem ko je zadel paralelo s forhendom.

Haas bil zelo blizu v drugem nizu
V drugem nizu sta oba tekmeca zadržala servise. V podaljšani igri je Haas povedel s 4:2 po napaki "Noleta", a nato je prvi igralec sveta nanizal tri točke zapored. Nemec je še izenačil na 5:5, potem pa je na svoj servis poslal žogo v avt.

V tretjem nizu je Đoković v tretji igri odvzel servis Haasu, ki pa je uspel takoj izenačiti (2:2). Srb si je v sedmi igri znova priigral brejk, pri vodstvu s 5:4 je že serviral za zmago, a mu ni uspelo. Žilavi Haas je izenačil na 5:5, a nato znova naredil preveč neizsiljenih napak na svoj servis. Đoković je v 12. igri zanesljivo zadržal začetni udarec in se veselil zmage po dveh urah in 13 minutah.
Zmaga v finalu Monte Carla mu je vlila samozavest
"Haas je izredno nevaren nasprotnik z veliko kakovosti, številnimi izkušnjami in je vedno zelo napadalen. Za naslednji dvoboj bom moral še dvigniti svojo igro, Nadal je v odlični formi, a zmaga nad njim v Monte Carlu mi je dala tudi samozavest. Vsekakor bom v dvoboj vstopil s pozitivnimi mislimi," je dejal Đoković.

Statistika

Đoković

Haas

Prvi servis (%)6460
Asi

11

4

Dvojne napake05
Neizsiljene napake

25

34

Winnerji4619
Osvojene točke11684
Osv. točke na mreži22/272/17
Priložnosti za brejk5/122/2

"Rafa" pravi strup za Wawrinko
Še manj dela je imel Nadal, ki je Wawrinko odpravil s 6:2, 6:3 in 6:1. Španec je dobil vseh deset medsebojnih dvobojev. Švicarju se je poznala velika utrujenost po maratonskem obračunu osmine finala, ko je po zaostanku z 0:2 v nizih izločil Richarda Gasqueta z 8:6 v petem nizu. "Rafa" je že v prvi igri odvzel servis, oddal je le točko. Tudi v peti igri je Wawrinka izgubil začetni udarec.
Wawrinka se je najbolje upiral v drugem nizu, ko je izgubil začetni udarec v tretji igri, a uspel izenačiti na 3:3. Kralj peska se je v ključnih trenutkih zbral in nato nanizal tri igre zapored. Odpor Švicarja je bil strt, v tretjem nizu je "Rafa" v drugi in četrti igri zanesljivo odvzel servis desetemu igralcu sveta. Dvoboj je trajal le uro in 56 minut.

Statistika

Nadal

Wawrinka

Prvi servis (%)7560
Asi

5

3

Dvojne napake04
Neizsiljene napake

17

40

Winnerji3123
Osvojene točke9664
Osv. točke na mreži13/1616/30
Priložnosti za brejk7/121/5

Azarenka zanesljivo v polfinale
Znane so vse polfinalistke letošnjega Odprtega prvenstva Francije. Po Sereni Williams in Sari Errani sta se med najboljše štiri uvrstili še Viktorija Azarenka in Marija Šarapova. Azarenka je s 7:6 in 6:2 odpravila Rusinjo Marijo Kirilenko, precej več dela pa je imela Šarapova, ki je šele v odločilnem nizu strla odpor Jelene Janković.

Srbkinja je lanski zmagovalki Roland Garrosa v prvem nizu celo zavezala kravato, a se je nato Šarapova, ki je sicer storila kar 45 neizsiljenih napak, pobrala in slavila z 0:6, 6:4 in 6:3.

Statistika

Šarapova

Janković

Prvi servis (%)6663
Asi

1

0

Dvojne napake24
Neizsiljene napake

45

21

Winnerji309
Osvojene točke7974
Osv. točke na mreži9/115/12
Priložnosti za brejk4/44/7

Katastrofalen začetek Šarapove
V prvem nizu je bila Šarapova popolnoma neprepoznavna, nikakor ni uspela naravnati svojih forhendov in bekhendov, škripal je tudi začetni udarec. Jankovićeva je njeno 'darilo' izkoristila, z odličnimi bekhendi je zadela vse pomembne "winnerje" in že po slabe pol ure igre prvi niz dobila s 6:0.

Beograjčanka je nato že v uvodni igri prvega niza storila napako, izgubila je začetni udarec in nasprotnici dovolila pobeg na 5:1. Jankovićeva, nekdaj najboljša tenisačica na svetu, zdaj pa 18. nosilka, se je pobrala, nanizala tri igre zapored, a se je Rusinja še pravočasno zbrala in izsilila odločilni niz.

Dvoboj se je prelomil v 7. igri
Tretji niz je postregel z zelo napetim in izenačenim dvobojem, ki se je prelomil v sedmi igri. Šarapova si je s fantastičnim forehendom priborila dve priložnosti za brejk, izkoristila je že prvo, potem ko je nasprotnico matirala z neubranljivim 'returnom'. V naslednji igri je Rusinja z izjemnim diagonalnim forehendom preprečila 're-break', v deveti igri je po predolgi žogici 28-letne nasprotnice napredovala v polfinale po uri in 58 minutah.

Šarapova po prvem nizu ni obupala
"V takšnih trenutkih moraš pozabiti na slabo igro, dvigniti glavo in nadaljevati," je vrnitev v igro po katastrofalnem prvem nizu opisala Šarapova in dodala: "Ne glede na to, kako slabo sem igrala v prvem nizu in kako dobro je igrala nasprotnica, sem imela vselej občutek, da imam še vse možnosti za zmago. Lani sem imeli veliko srečo, da sem osvojila turnir, tudi letos sem zelo vesela, da sem se prebila v polfinale."

Polfinala obračuna žensk bosta v četrtek, moški polfinale pa v petek.

Srebotnikova in Petrova v polfinalu
Katarina Srebotnik
se je uvrstila v polfinale ženskih dvojic. Srebotnikova je kot tretja nosilka skupaj z Rusinjo Nadjo Petrovo s 6:3 in 6:3 premagala enajstopostavljeni par, Rusinjo Anastazijo Pavljučenkovo in Čehinjo Lucie Šafarovo.

V polfinalu bosta tekmici slovensko-ruske naveze prvi nosilki, Italijanka Sara Errani in Roberta Vinci.

Četrtfinale, tabela (M):
ĐOKOVIĆ (SRB/1)
- HAAS (NEM/12)
6:3, 7:6 (5), 7:5
NADAL (ŠPA/3) - WAWRINKA (ŠVI/9)
6:2, 6:3, 6:1
FERRER (ŠPA/4) - ROBREDO (ŠPA/32)
6:2, 6:1, 6:1
TSONGA (FRA/6) - FEDERER (ŠVI/2)
7:5, 6:3, 6:3


Četrtfinale, tabela (Ž):
S. WILLIAMS (ZDA/1)
- KUZNECOVA (RUS)
6:1, 3:6, 6:3
ERRANI (ITA/5) - A. RADWANSKA (POL/4)
6:4, 7:6 (6)
AZARENKA (BLR/3) - KIRILENKO (RUS/12)
7:6 (3), 6:2
ŠARAPOVA (RUS/2) - JANKOVIĆ (SRB/18)
0:6, 6:4, 6:3

Ne glede na to, kako slabo sem igrala v prvem nizu in kako dobro je igrala nasprotnica, sem imela vselej občutek, da imam še vse možnosti za zmago.

Marija Šarapova