Roger Federer bo v nedeljo lovil 17. grand slam v karieri. Nazadnje se je tega naslova veselil januarja 2010 v Melbournu. Foto: EPA
Roger Federer bo v nedeljo lovil 17. grand slam v karieri. Nazadnje se je tega naslova veselil januarja 2010 v Melbournu. Foto: EPA
Roger Federer in Novak Đoković
Novak Đoković je bil v Parizu precej boljši od Federerja, tokrat pa je moral seči v roke sijajnemu Švicarju. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray je dosegel uspeh kariere. Trikrat je že izgubil v finalu turnirjev za grand slam, dvakrat ga je ugnal Federer, ki bo njegov nasprotnik tudi v nedeljo. Foto: EPA
Jo Wilfried Tsonga
Jo Wilfried Tsonga je veliko igral na mreži, navdušil je z nekaterimi akrobatskimi potezami, a slab začetek je bil usoden za Francoza, ki je drugič zapored klonil v wimbledonskem polfinalu. Foto: EPA
Federer z izjemno igro nadigral Đokovića

Federer je v lovu na sedmi naslov na sveti travi, s čimer bi izenačil rekord Peta Samprasa. V tem primeru bi v ponedeljek skočil na vrh lestvice ATP, kar bi mu uspelo že 286. teden, s čimer bi izenačil še en Samprasov rekord. Murray je prvi Britanec v finalu na Church Roadu po letu 1938, zadnji zmagovalec je bil Fred Perry leta 1936.

V uvodnih dveh nizih odločil en brejk
Dvoboj je potekal pod zaprto streho, saj je v Londonu tedaj deževalo. Federer je dobil prvi niz s 6:3. Odločilni brejk mu je uspel v šesti igri. Oba sta bila izjemna pri prvem servisu. Federer je na svoj začetni udarec izgubil le štiri točke, Đoković pa pet (a štiri v eni igri). Prvi igralec sveta je odlično začel drugi niz in povedel s 3:0. Prednost mu je uspelo zadržati in s 6:3 izid izenačiti na 1:1.

Izjemen tenis v tretjem nizu
V drugi igri tretjega niza si je Federer priigral prvo priložnost za odvzem servisa, a se je Đoković ubranil. Izjemna je bila šesta igra. Dvakrat je Švicar prišel do brejk priložnosti, a se je, drugič s točko, ki je imela 26 izmenjav, srbski teniški igralec rešil. Nato si je tudi "Nole" priboril brejk priložnosti, celo dve, a je Federer odgovoril s tremi fantanstičnimi servisi in povedel s 5:4. Đoković je nato serviral za obstanek v nizu. Federer je prišel do dveh točk za zmago v nizu. Drugo je izkoristil in povedel z 2:1.

Federer po hitrem vodstvu s 3:0 ni popustil
Tudi odločilni niz je Federer izjemno začel in z brejkom v drugi igri povedel s 3:0. Znova je igral odlično. V peti igri je imel 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam kar tri priložnosti za odvzem začetnega udarca, a se je Đoković le zbral in znižal na 1:4. V deveti igri je nato Federer, ki je še naprej imel sijajne servise, izkoristil že prvo zaključno žogico.

Odločilen je bil tretji niz
"Danes sem igral odlično, navdušen sem nad svojo uvrstitvijo v finale. Novak je v uvodnih dveh nizih prikazal sijajno predstavo, odločilen pa je bil tretji niz, ki sem ga po hudem boju vendarle dobil. Vseskozi sem igral agresivno in vršil pritisk na svojega nasprotnika. Zelo sem ponosen na današnjo zmago, ob tem pa imam možnost, da na večni lestvici zmagovalcev Wimbledona ujamem Samprasa, ki ga zelo spoštujem," je bil zelo zadovoljen Federer.

"Nole" zelo športno priznal poraz
"Do konca tretjega niza je bilo tesno in izenačeno, v četrtem pa sem povsem popustil. Igral sem dobro, a danes je bil na nasprotni strani mreže enostavno boljši tekmec. V moji igri je bilo nekaj padcev, kar je Roger s pridom izkoristil, z agresivno igro in natančnimi udarci pa je tudi osvojil najbolj pomembne in prelomne točke," je dejal Đoković, ki je lani v finalu Wimbledona ugnal Rafaela Nadala v štirih nizih.
Izjemen začetek Murrayja
Murray je bil pod velikim pritiskom, a je začel sijajno. V uvodnih dveh nizih je sijajno serviral. V prvem nizu mu je edini brejk uspel že v drugi igri. Tsonga je bil popolnoma nemočen na servis Škota, v drugem nizu je v peti igri izgubil začetni udarec.
Tsonga se je prepozno prebudil
Francoz se je prebudil v tretjem nizu. V drugem nizu mu je uspel prvi brejk v obračunu in prednost je obdržal do konca. Četrti niz je bil zelo napet. Murray je povedel s 3:1, a je Tsonga takoj vrnil in znižal na 3:2. V deveti igri je imel Francoz dve brejk priložnosti, a ju ni unovčil, v 12. igri pa je Murray z izjemnim forhendom dosegel zmago kariere.

Murray komaj zadrževal solze
Murray je dvignil celotno športno javnost v Veliki Britaniji na noge, saj je to prvi finale po letu 1938, ko je bil finalist Bunny Austin. Zadnja tri leta je stopal po stopinjah Mika Sangsterja, Rogerja Taylorja in Tima Henmana, saj je prišel do polfinala, tokrat pa je šel korak naprej.

"Težko izrazim, kaj v tem trenutku čutim. Prepletata se vzhičenje in olajšanje," je imel Murray kar malce solzne oči, po krajšem odmoru pa je vendarle nadaljeval: "Odlično sem začel, toda Jo-Wilfried se je znal vrniti v igro. Težko ga je bilo dokončno zlomiti, prav lahko bi se dvoboj še zavlekel. Zadel je nekaj neverjetnih "winnerjev", k temu dodal še nekaj drugih odličnih udarcev, tako da je bilo težko postaviti piko na i."

V nedeljo ga čaka obračun kariere
"Težko je bilo ostati hladen. Bil sem pod pritiskom in stresom, težko je bilo pozabiti na reči, ki so se dogajale v preteklosti, a sem vse to z maksimalno zbranostjo tudi premagal. In čustev zdaj ne morem skrivati. Končno sem v finalu, pred mano je tekma kariere," je še dodal Murray, ki je v petnajstih obračunih kar osemkrat ugnal Federerja.
Kata in Nenad v polfinalu
Katarina Srebotnik
se je skupaj s Srbom Nenadom Zimonjićem uvrstila v polfinale mešanih dvojic. V četrtfinalu sta tretja nosilca s 7:6 (3) in 6:3 premagala Tajvanko Su-Wei Hsieh in Britanca Colina Fleminga. V polfinalu se bosta pomerila z drugima nosilcema - Američanoma Mikeom Bryanom in Liso Raymond.

Polfinale, moški:
FEDERER (ŠVI/3) -
ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:3, 3:6, 6:4, 6:3

Prvi servis (%)        64     63 
Asi                    12      9 
Dvojne napake           0      2 
Neizsiljene napake     10     21
Brejk priložnosti 3/11 1/3 Winnerji 31 28 Osvojene točke 114 102 Osv. točke na mreži 13/25 14/22 Dolžina posameznih nizov: 1. 2. 3. 4. 24 30 47 38 minut


MURRAY (VB/4) - TSONGA (FRA/5)
6:3, 6:4, 3:6, 7:5

Prvi servis (%)        60     63 
Asi                     9     11 
Dvojne napake           2      2 
Neizsiljene napake     12     42
Brejk priložnosti 4/12 2/8 Winnerji 40 47 Osvojene točke 133 113 Osv. točke na mreži 13/30 45/76 Dolžina posameznih nizov: 1. 2. 3. 4. 34 36 42 55 minut

Federer z izjemno igro nadigral Đokovića