John Isner in Nicolas Mahut sta pri izidu 59:59 zahtevala prekinitev, a so pedantni Angleži zahtevali, da odigrata še eno igro. Na koncu so le popustili utrujenima igralcema ... Foto: EPA
John Isner in Nicolas Mahut sta pri izidu 59:59 zahtevala prekinitev, a so pedantni Angleži zahtevali, da odigrata še eno igro. Na koncu so le popustili utrujenima igralcema ... Foto: EPA
Nicolas Mahut
Neverjetno - igra je neprekinjeno potekala do izida 58:58, ko sta igralca edinkrat zavila na WC. Enako potrebo je imel tudi glavni sodnik Mohamed Lahyani ... Foto: EPA
John Isner
John Isner je z 98 asi novi rekorder po številu asov na enem dvoboju (prejšnji rekord 78), a Mahut (trenutno) zaostaja samo za tri ase ... Foto: EPA
Mohamed Lahyani
Nesrečni pogled glavnega sodnika v nebo ... Se bo kdaj končalo? Foto: Reuters

Američan in Francoz sta epski dvoboj začela v torek popoldne, mrak je dvoboj prekinil po dveh urah in 54 minutah, ko je Isner izenačil na 2:2 v nizih (6:4, 3:6, 6:7, 7:6). Dvoboj je bil sila izenačen, a sreda je pojem izenačenosti definirala povsem na novo ...

Zdržala dlje kot semafor!
Peti niz sta na igrišču številka 18 začela malo po drugi uri, končala pa ga nista niti dobrih sedem ur pozneje, ko je bil izid v odločilnem nizu neverjeten - 59:59! Samo ta niz sta igrala sedem ur in šest minut, kar je dlje od (do tedaj) najdaljšega dvoboja v zgodovini tenisa. Skupni čas pa se je ustavil na nepredstavljivih desetih urah! Njuna vnema in vztrajanje sta neverjetna, saj sta bolj vzdržljiva kot elektronski sistem. Semafor je pri izidu 48:48 namreč prenehal delovati!

Gledalci: "Hočemo še"
Razgreta množica se je drla "We want more" (Hočemo še) in klicala "Centre Court", saj so želeli selitev na osrednje igrišče, ki je edino v wimbledonskem kompleksu z umetno osvetljavo. Utrujena igralca sta se le spogledala in sklenila, da je dovolj. Za sredo. "Je pravi šampion, borila sva se kot še nikoli. Nekdo mora zmagati, zato se bova jutri spet vrnila. Noro, vse skupaj je noro, gledalci navijajo, midva pa igrava," je spregovoril Mahut, ki je sicer v zadnjih dveh urah deloval veliko bolj sveže.

Zanimala ga je statistika
Isner se je zadnjo uro bolj kot ne sprehajal in se smejal, a pri servisu odigral sijajno. "Tega tenis ne bomo več videli nikoli, prav gotovo nikoli. On servira odlično, jaz serviram odlično. To pa je pravzaprav vse. Prav zanima me, kakšna je statistika. Asi kar dežujejo," se dotika zgodovine zaveda Isner.

Statistika

Isner

Mahut

asi

98

95

dvojne napake

9

20

neizsiljene napake

53

56

winnerji

218

216

priložnosti za brejk

1/12

1/3

točke

428

449

Prva priložnost za zmago že pri 10:9
Vsega bi lahko bilo konec že prej, saj je imel Američan štiri priložnosti za brejk in s tem zmago (pri 10:9, dvakrat pri 33:32 in zadnjič pri 59:58), a je Francoz vselej zdržal. Njegova psihična trdnost je bila neverjetna, saj v odločilnem nizu servira kot drugi, kar pomeni, da je moral 54-krat zdržati pritisk začetnega udarca.

Že drugi maraton za Mahuta
Mahut je letos v Wimbledonu že odigral en maraton, saj je v 2. krogu kvalifikacij ugnal domačina Alexa Bogdanovica s 3:6, 6:3 in 24:22. Nič kaj lažje delo ni imel v odločilnem 3. krogu kvalfikacij, kjer je proti Avstrijcu Steffanu Koubku zaostajal z 0:2 v nizih, a nato dobil preostale tri. Če bi v Wimbledonu tako kot na preostalih turnirjih v zadnjem krogu kvalifikacij igrali le na dva dobljena niza, bi Francoz ostal brez dvoboja z Isnerjem, tenis pa brez zgodovinskega obračuna, ki je razvlečen na tri dneve.

Še tretjič na igrišče št. 18
Tudi v četrtek bosta igrala na igrišču številka 18, njun dvoboj pa bo tretji po vrsti. Nadaljevati bi morala okrog 16.30, kar bi moralo biti dovolj, da le končata epski obračun. Vsaj v teoriji.

- Najdaljši teniški dvoboj do zdaj je trajal 6 ur in 33 minut.
- Do zdaj sta odigrala 163 iger, kar je seveda absolutni rekord. Če en niz v povprečju traja 9 ali 10 iger, to pomeni, da sta odigrala že več kot 15 nizov!
- Najboljši tekači pretečejo maraton v dobrih dveh urah.

Vsi govorijo le o tem dvoboju
Bi morali tudi v petem nizu pri izidu 6:6 igrati podaljšano igro? Roger Federer meni drugače: "Nič se ne sme spremeniti, trenutni sistem je pravilen. Na njuno nesrečo bosta jutri nekoliko utrujena, a zavedati se morata, da pišeta zgodovino. Na neki način sem žalosten, da je ne pišem sam, a hkrati vesel, saj bi bil sila utrujen. To je nor tenis, nor dogodek. Ne vem, ali naj se smejim ali jokam."

Djoković za posebno pravilo
Vsi prisotni so govorili le o omenjenem dvoboju. Novak Djoković je v svojem značilnem šaljivem slogu predlagal: "Zanimivo. Morda bi lahko uvedli pravilo, da se pri izidu 50:50 odigra podaljšana igra."