Lucie Šafarova se je prvič prebila v finale enega izmed štirih turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Lucie Šafarova se je prvič prebila v finale enega izmed štirih turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Ana Ivanović
Ana Ivanović se je prvič po zmagi na Roland Garrosu leta 2008 prebila v polfinale turnirja za grand slam, a naredila je kar 35 neizsiljenih napak. Foto: Reuters
Serena Williams
Serena Williams je po skoraj dveh urah v polfinalu premagala Švicarko Timeo Bacsinszky. Foto: Reuters
Timea Bacsinszky
Timea Bacsinszky si je leta 2011 hudo poškodovala nogo in morala je prekiniti kariero. Pred dvema letoma je v hotelu s petimi zvzedicami opravila pripravništvo. Bolj za šalo se je vrnila na turnejo WTA in v zadnjem letu pod vodstvom trenerja Dimitrija Zavialoffa neverjetno napredovala. Švicarka z madžarskimi koreninami se je na Roland Garrosu veselila uspeha kariere. Foto: Reuters
V finalu Pariza Šafarova in Serena Williams

Šafarova je v polfinalu Odprtega prvenstva Francije v tenisu, drugega letošnjega turnirja za grand slam, s 7:5 in 7:5 premagala Ivanovićevo, ki je odlično začela in z brezhibnim forhendom ter zanesljivim servisom povedla s 3:0, 4:1 in 5:2. Ko je imela pri vodstvu 5:3 servis, tega ni spremenila v dobljeni niz, ampak je tekmici pustila, da je s petimi zaporednimi igrami dobila uvodni niz.

Ivanovićeva izkoristila le dve priložnosti za brejk
28-letna Čehinja, ki je v osmini finala izločila branilko naslova Marijo Šarapovo, je prevzela pobudo, v drugem nizu povedla s 3:1 in imela priložnost za brejk in vodstvo s 4:1. Toda srbska igralka je našla dovolj moči, da je poskrbela za razburljivejše nadaljevanje. Vrnila se je tudi pri zaostanku s 5:3 in izenačila na 5:5. Naslednji dve igri je dobila Šafarova, ki si je na svoj servis priborila dve zaključni žogi, izkoristila je drugo. Ana Ivanović je bila nezbrana pri priložnostih za brejk in je unovčila le dve od desetih, Šafarova pa štiri od sedmih.

Statistika

Ivanović

Šafarova

Prvi servis (%)6165
Asi

5

7

Dvojne napake48
Neizsiljene napake

35

31

Winnerji2536
Osvojene točke7892
Priložnosti za brejk2/104/7
Točke na mreži3/48/9

"Počasi dojemam. Res je neverjetno. Presrečna sem. V drugem nizu sem začela dojemati, da bi lahko bila v finalu. Nato sem postala malce nervozna. Pri 5:4 sem preveč razmišljala in se nisem mogla osredotočiti. Moj servis ni deloval. Po izgubljenem začetnem udarcu sem se prebudila in znova zaigrala agresivneje," je dejala Šafarova.

Williamsova na koncu uničila tekmico
V drugem polfinalu se je Serena Williams - kot že nekajkrat na letošnjem pariškem pesku - rešila iz nezavidljivega položaja in v treh nizih premagala največje presenečenje turnirja Timeo Bacsinszky s 4:6, 6:3 in 6:0. Švicarka je sredi drugega niza popustila in favorizirana Američanka je s kar desetimi zaporednimi dobljenimi igrami naredila red na igrišču Philippe-Chatrier. V soboto bo imela priložnost, da tretjič osvoji pariški turnir, vendar bo morala zmanjšati število nevsiljenih napak. Teh je bilo v polfinalu 30.

Statistika

Williams

Bacsinszky

Prvi servis (%)5770
Asi

8

4

Dvojne napake03
Neizsiljene napake

30

24

Winnerji3726
Osvojene točke9272
Priložnosti za brejk5/82/10
Točke na mreži6/135/10


"Ne vem, kako mi je uspelo. Mislila sem si le, da noče izgubiti brez pravega boja," je povedala Williamsova, ki je rahlo bolna.

Odprto prvenstvo Francije, polfinale (Ž):
ŠAFAROVA (ČEŠ/13) - IVANOVIĆ (SRB/7)
7:5, 7:5

S. WILLIAMS (ZDA/1) - BACSINSZKY (ŠVI/23)
4:6, 6:3, 6:0


Polfinale (M), petek:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MURRAY (VB/3)
drugi dvoboj

WAWRINKA (ŠVI/8) - TSONGA (FRA/14)
Ob 13.00

V finalu Pariza Šafarova in Serena Williams