Serena Williams je s 24 asi prikazala najboljšo igro na letošnjem turnirju in bo velika favoritinja tudi v finalu. Foto: Reuters
Serena Williams je s 24 asi prikazala najboljšo igro na letošnjem turnirju in bo velika favoritinja tudi v finalu. Foto: Reuters
Viktorija Azarenka
Viktorija Azarenka je že drugič zapored izgubila v polfinalu Wimbledona, lani je bila boljša od Belorusinje kasnejša zmagovalka Petra Kvitova. Foto: Reuters
Agnieszka Radwanska
Agnieszka Radwanska se je prvič v karieri uvrstila v finale turnirja za grand slam. V soboto bi se z zmago zavihtela na prvo mesto lestvice WTA. Foto: Reuters
Angelique Kerber
Angelique Kerber je odigrala sijajen turnir in po porazu ni bila preveč razočarana. Foto: Reuters

Za tretjo nosilko turnirja je to največji uspeh v karieri. Poljakinja je še tretjič v medsebojnih dvobojih ugnala Nemko, sicer osmopostavljeno igralko.

Radwanska je prva Poljakinja, ki se je po letu 1939 uvrstila v finale turnirja za grand slam. Pred tem je v treh finalih igrala Jadwiga Jedrzejowksa, ki je vse tri tudi izgubila. V primeru finalnega poraza Radwanske bo Poljska prva država s štirimi finali med dekleti in brez ene same zmage.

Kerberjeva po vodstvu s 3:1 popustila
V uvodnem nizu je bolje začela Kerberjeva, ki je z brejkom v tretji igri hitro povedla s 3:1, nato pa delala preveč neizsiljenih napak. Poljakinja je bila izjemno zanesljiva z osnovne črte, v šesti in osmi igri je odvzela servis Nemki in po 29 minutah osvojila prvi niz.

Radwanska poklonila le šest točk
V drugem nizu je Radwanska odlično igrala na svoj servis, v peti igri ji je uspel odločilni brejk, prednost pa je zadržala do konca. Dvoboj na osrednjem igrišču je trajal uro in deset minut. Radwanska je servirala tri ase in naredila le šest neizsiljenih napak. Kerberjeva jih je naredila 14, številne tudi v ključnih trenutkih obračuna. Poljakinja je izkoristila vse tri priložnosti za brejk. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 60:49.
V soboto lahko z zmago postane številka ena
"Bila sem zelo živčna, obe sva bili. Toda po nekaj točkah so se mi roke nehale tresti in bila sem osredotočena na vsako točko. O takšnem finalu sem sanjala kot otrok in tenis igram že skoraj 18 let. To sta moja najboljša tedna v karieri," je dejala Radwanska, ki bi se z morebitno zmago v sobotnem finalu lahko zavihtela na vrh ženske lestvice.

Izjemni servisi Serene
Serena Williams
bo v soboto naskakovala že peti wimbledonski naslov (zmagala je v letih 2002, 2003, 2009 in 2010), toliko jih ima tudi njena sestra Venus. Druga nosilka Azarenka se je sijajno upirala predvsem v drugem nizu, a Američanka je neverjetno servirala, zadela je kar 24 asov in 45 "winnerjev". Dvoboj je trajal uro in 36 minut, razmerje v osvojenih točkah je bilo 77:63.
V ključnih trenutkih izjemna igra Američanke
V prvem nizu sta obe igralki odlično igrali na svoj servis, Williamsova je zanesljivo zadržala vse začetne udarce. V osmi igri ji je uspel odločilni odvzem servisa, ko je Azarenka slabo skrajšala žogico.
V drugem nizu je Sereni v tretji igri uspel brejk in zdelo se je, da je obračun že odločen, a se je žilava Azarenka vrnila in izenačila na 3:3. Odločala je podaljšana igra, kjer sta obe odlično igrali na svoj začetni udarec, nato pa je Azarenka poslala žogo v mrežo za vodstvo Serene s 7:6. Američanka je dvoboj zaključila s sijajnim asom po sredini igrišča. S 30 leti je Williamsova postala najstarejša finalistka po Nemki Steffi Graf, ki je izgubila v finalu leta 1999 proti Lindsay Davenport.

Izenačila rekord Kanepijeve
"Res sem si želela znova zaigrati v finalu Wimbledona. V drugem nizu sem bila že zelo nervozna, Viktorija je igrala sijajno. Radwanska je letos igrala izjemno, ponoviti bo treba igro s četrtfinala in polfinala, zagotovo bo napeto," je bila vesela Serena. 24 asov je izenačitev rekorda na eni tekmi (med ženskami). To je v prvem krogu turnirja v Tokiu leta 2008 uspelo tudi Kaii Kanepi proti Lucie Šafarovi (sicer v treh nizih).

Wimbledon, polfinale (Ž):
A. RADWANSKA (POL/3) - KERBER (NEM/8)
6:3, 6:4

S. WILLIAMS (ZDA/6)
- AZARENKA (BLR/2)
6:3, 7:6 (6)


Polfinale (M), petek ob 14.00:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/3)
prvi dvoboj

MURRAY (VB/4) - TSONGA (FRA/5)
drugi dvoboj