Marija Šarapova se je drugič zapored prebila v finale Roland Garrosa. Naredila je kar 11 dvojnih napak. Foto: EPA
Marija Šarapova se je drugič zapored prebila v finale Roland Garrosa. Naredila je kar 11 dvojnih napak. Foto: EPA
Viktorija Azarenka
Viktorija Azarenka je le v drugem nizu prikazala pravo igro. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams bo tudi v finalu velika favoritinja. V Parizu je lovoriko osvojila le leta 2002. Foto: EPA
Sara Errani
Sara Errani je bila popolnoma nemočna. Foto: EPA

13. medsebojni obračun dveh najglasnejših igralk pri izmenjavah udarcev je bil izjemno napet.
Šarapova nanizala šest iger zapored
Azarenka je začela bolje, v prvi igri je odvzela servis branilki naslova brez izgubljene točke. Šarapova je odgovorila silovito, neverjetno je vračala servise, žoge so z veliko hitrostjo padale tik pred osnovno črto in Azarenka je bila nemočna, v drugi, četrti in šesti igri je izgubila začetni udarec. Po 28 minutah je Šarapova zanesljivo dobila prvi niz.

Statistika

Šarapova

Azerenka

Prvi servis (%)6272
Asi

12

3

Dvojne napake110
Neizsiljene napake

39

22

Winnerji4215
Osvojene točke8777
Osv. točke na mreži2/68/10
Priložnosti za brejk6/105/10

Dež ustavil nalet Azarenke
V drugem nizu se je Azarenka zbrala, precej bolje je servirala, Šarapova je naredila več neizsiljenih napak, v šesti igri je oddala servis. Belorusinja je dobila zalet, povedla je s 5:2, potem pa prišla še do enega brejka in drugega niza. Med odmorom je začel dež padati zelo močno, igralki sta za pol ure zapustili osrednje igrišče.
Izkoristila peto zaključno žogo
Šarapovi je odmor prišel zelo prav, zbrala se je in znova bolje začela. V tretji igri je izkoristila napake Azarenke in s sijajnim bekhendom prišla do odvzema servisa in vodstva z 2:1. V četrti igri je sibirska lepotica naredila kar štiri dvojne napake in izid je bil izenačen. Azarenka je prav tako slabše servirala, v peti in sedmi igri je oddala servis. Pri vodstvu s 5:2 je Šarapova servirala za zmago in imela že štiri zaključne žoge, Azarenka pa je uspela znižati na 5:3. V deseti igri si je hitro priigrala prednost s 40/0 in z asom zaključila obračun po dveh urah in 10 minutah.
"Zbala sem se, da se bo ponovil moj četrtfinalni dvoboj proti Jeleni Janković, ko na začetku nisem našla ritma. A na srečo ni bilo tako. Prekinitev zaradi dežje mi je prišla zelo prav. Zbrala sem se, zaigrala sem bolj umirjeno. Res lepo, da sem znova v finalu. Lani sem zmagala, a ponoviti je vedno težje," je dejala Šarapova, ki se na pesku pred leti ni najbolje znašla.

Erranijeva osvojila le 16 točk
V drugem polfinalu je Serena Williams odčitala pravo lekcijo lanski finalistki Sari Errani. Američanka je bila boljša s 6:0 in 6:1 v 46 minutah. Italijanka je osvojila le 16 točk. Ko je v četrti igri drugega niza le dobila igro, so jo gledalci nagradili s stoječimi ovacijami, dvignila je roke v zrak in si oddahnila, saj ni prejela še druge "kravate".

Statistika

Williams

Errani

Prvi servis (%)5280
Asi

5

0

Dvojne napake00
Neizsiljene napake

12

3

Winnerji402
Osvojene točke5216
Osv. točke na mreži8/102/2
Priložnosti za brejk5/70/0

"Veličastno bo po 11 letih spet igrati v finalu Roland Garrosa. Danes je bil cilj, da ostanem zbrana, da ne delam nepotrebnih napak. Nisem jih naredila veliko, zato tudi takšen rezultat. Proti Mariji pa bo potrebno še kaj več, pripraviti se bom morala drugače," je bila zadovoljna Williamsova, ki je v Parizu slavila le leta 2002. S Šarapovo je v medsebojnih tekmah le dvakrat izgubila, zadnjič pred devetimi leti.

Hradecka in Čermak zmagovalca med mešanimi dvojicami
Češki par Lucie Hradecka in František Čermak je osvojil naslov v mešanih dvojicah. V finalu Roland Garrosa je češka naveza po treh nizih in podaljšani igri z 1:6, 6:4 in 10:6 ugnala peta nosilca, Francozinjo Kristino Mladenović in Kanadčana Daniela Nestorja.

V konkurenci mešanih dvojic je nastopala tudi Slovenka Katarina Srebotnik, ki je v paru s Srbom Nenadon Zimonjićem izpadla v četrtfinalu proti poznejšima finalistoma Mladenovićevi in Nestorju.

Polfinale:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - ERRANI (ITA/5)
6:0, 6:1

ŠARAPOVA (RUS/2) - AZARENKA (BLR/3)
6:1, 2:6, 6:4