Marija Šarapova je osvojila pet turnirjev za grand slam. Dvakrat je dvignila prestižni pokal Suzanne Lenglen v Roland Garrosu. Foto: Reuters
Marija Šarapova je osvojila pet turnirjev za grand slam. Dvakrat je dvignila prestižni pokal Suzanne Lenglen v Roland Garrosu. Foto: Reuters
Marija Šarapova
Šarapova je 7. marca v Los Angelesu sporočila novico o kazni. naslednji meseci so bili težki za Rusinjo. Foto: EPA
CAS znižal kazen Šarapovi

Mednarodno športno arbitražno sodišče v Lozani je v torek petkratni zmagovalki turnirjev za grand slam znižalo kazen s 24 na 15 mesecev. Šarapova je bila januarja v Melbournu pozitivna na meldonij, zdravilo, ki ga je jemala deset let zaradi pomanjkanja magnezija in kot preventivo proti sladkorni bolezni. Svetovna protidopinška agencija (Wada) ga je 1. januarja letos uvrstila na seznam prepovedanih snovi.

Direktor Simon se veseli njene vrnitve
"Zelo se že veselim njene vrnitve na teniška igrišča. Mislim, da jo bomo vsi sprejeli z odprtimi rokami. Ženski tenis jo potrebuje, Marija je izjemna igralka in zelo slavna osebnost v našem športu. Vsekakor smo jo pogrešali na turneji WTA. Prepričan sem, da komaj čaka na vrnitev. Zelo lačna je tenisa," je pojasnil izvršni direktor združenja WTA Steve Simon. Šarapova je pravi magnet za gledalce, ženski tenis pa je v krizi. Prejšnji teden na turnirju serije Premier v Vuhanu so tribune samevale.

V Rusiji se meldonij jemlje kot aspirin
"Zdaj imam veliko priložnost, da lahko znova igram tenis. Vseeno moram dodati, da sem šla skozi težko obdobje, ko sem marca dobila obvestilo o prepovedani substanci, ki je bila prej deset let popolnoma zakonita. Zdravnik mi ga je predpisal pri 18 letih, potem ko sem že osvojila prvi grand slam v karieri. Sedela sem v spalnici in doživela popoln šok, ko mi je Mednarodna teniška zveza poslala elektronsko pošto o mojem prekršku," je poudarila ena izmed najbolj priljubljenih tenisačic sveta, ki se bo vrnila brez točk WTA, a lahko računa na številna povabila organizatorjev.

"Imela sem veliko časa za premislek. Popolnoma normalno je bilo, da sem jemala nekaj, kar je bilo dovoljeno celo desetletje. Dobila sem tudi laboratorijske izvide iz Moskve, da je to zdravilo dovoljeno. V Rusiji je to popolnoma normalno zdravilo in seveda niti slučajno ne služi za izboljšanje telesne pripravljenosti. V Rusiji se ga je jemlje kot aspirin," je razlagala Šarapova.

Mednarodno športno razsodišče je zapisalo, da je Šarapova jemala meldonij dolgo časa in ne sme biti označena kot športnica, ki si je pomagala do boljših izidov z dopingom.

ITF najprej zahteval celo štiri leta prepovedi
"Moja prvotna kazen je bila 24 mesecev, a ITF je najprej zahteval celo štiriletno prepoved. Pred petimi meseci sem bila na zaslišanju ITF-a, ki je zbral tudi komisijo. Vsekakor ta komisija v Londonu ni bila nevtralna. CAS je nevtralen in seveda so znižali kazen. Nočem verjeti, da je ITF na mojem primeru želel dokazati, kakšne kazni bodo dobili tenisači, če bodo ugotovljene kakšne nepravilnosti," je povedala sibirska lepotica.

Veselijo jo prosti konci tedna
"V zadnjem času sploh nisem razmišljala o svoji igri. Kazen me je precej zaposlila, veliko sem potovala in delala tudi stvari, ki jih prej zaradi zasedenosti s tenisom nisem imela časa. Prej sploh nisem poznala občutka o prostem koncu tedna. Nikoli ga nisem imela. Zdaj sem se veselila sobote in nedelje. Vsa leta pred tem sem čakala na konec tedna, ko je bil na sporedu polfinale in finale velikega turnirja," je opisala svoje življenje v zadnjega pol leta.

"Življenje se je precej spremenilo. Tudi trening je popolnoma drugačen, saj sem vedela, da ne treniram za turnir, ampak le zase. Trening sem imela že jutro po najdaljšem dnevu v svojem življenju, ko sem stopila pred medije in pojasnila, da sem naredila napako, ko sem jemala nedovoljena sredstva. Celo noč nisem spala, a sem vseeno naslednji dan opravila kondicijski trening. Letos sem trenirala le zase, a nisem se zapustila in sem pripravljena na nadaljevanje kariere. Beseda ne zame ne obstaja! Rodila sem se bojevnica," je zaključila dvakratna zmagovalka Roland Garrosa (2012 in 2014). Prav na pariškem pesku naj bi odigrala prvi turnir za grand slam po vrnitvi.

CAS znižal kazen Šarapovi