Tomaš Berdych se bo v polfinalu pomeril z Andyjem Murrayjem. Foto: EPA
Tomaš Berdych se bo v polfinalu pomeril z Andyjem Murrayjem. Foto: EPA
Andy Roddick
Andy Roddick je pomahal v slovo na svojem najljubšem teniškem igrišču. Foto: EPA
Andy Roddick
Andy Roddick je po odličnem začetku popustil. Foto: EPA
Doug Spreen in Brooklyn Decker
Trener Doug Spreen in žena Brooklyn Decker sta zelo čustveno doživela konec kariere Roddicka. Foto: EPA
Juan Martin del Potro
Juan Martin del Potro je v tretjem in četrtem nizu popolnoma nadigral Roddicka z osnovne črte. Foto: EPA
Novak Đoković in Stanislas Wawrinka
Stanislas Wawrinka je moral zaradi poškodbe predati dvoboj proti Đokoviću. Foto: EPA
Marija Šarapova
Marija Šarapova se je morala zelo potruditi za preboj v polfinale. Foto: Reuters
Marion Bartoli
Marion Bartoli je po izjemnem začetku popustila v ključnih trenutkih. Foto: Reuters
Federer zapušča New York zelo razočaran
Šarapova se je vendarle rešila

Po dveh urah in pol izjemne igre je šesti nosilec slavil s 7:6, 6:4, 3:6, 6:3 in po četrtfinalu Wimbledona 2010 še drugič zapored izločil Švicarja.

"Razočaran sem. Res sem pričakoval, da bom igral bolje, še posebej zvečer, kjer do zdaj v New Yorku še nisem izgubil. Počutil sem se dobro. Za mano je bilo odlično poletje, tako da sem pričakoval soliden dvoboj, a moja igra ni bila na nivoju," je povedal Federer, ki je bil v nizu devetih zaporednih zmag in je v New York prišel z osvojenim zadnjim masters turnirjem v Cincinnartiju. Proti Berdychu je naredil 40 nevsiljenih napak.

Federer je dvoboj začel z brejkom, a je Berdych servis takoj vrnil in dobil prvi niz v podaljšani igri s 7:1. 196 cm visoki Čeh je igral atomsko. V drugem nizu je še dvakrat odvzel servis nasprotniku in odprl tretji niz še z enim brejkom. Dvojna napaka Čeha na brejk žogo je Švicarja vrnila v igro. Petkratni zmagovalec New Yorka je dobil tretji niz s 6:3, vendar potek dvoboja ni mogel spreobrniti. Berdych je pri 4:3 izkoristil novo brejk žogo in v naslednji igri brez izgubljene točke odserviral za veliko zmago.

"Vedel sem, da je Rogerja težko premagati v treh nizih, zato sem moral biti vseskozi karseda pazljiv. V tretjem nizu se je nato res vrnil, toda prav zaradi tega sem te zmage še posebej vesel, saj sem zdržal pritisk in dodal še nekaj v četrtem nizu. Rogerju v moji igri očitno nekaj ne ustreza," je povedal Berdych, ki se bo v polfinalu pomeril z Andyjem Murrayem.
Velik preobrat Murraya
Škot je po izgubljenem prvem nizu s 3:6, 7:6, 6:2, 6:0 odpravil Marina Čilića. Hrvat je v drugem nizu vodil že s 5:1. Murray je osvojil zadnjih enajst iger dvoboja. "Ko sem zaostajal za niz in bil v drugem na robu poraza, sem pomislil, da me jeza ne bo vrnila v dvoboj. Začel sem bolj razmišljati, on pa je bil vse bolj živčen, še posebej ko sem napravil prvi brejk," je povedal Murray, ki je leta 2008 v New Yorku klonil v finalu.

Solze ob slovesu Andyja Roddicka
Juan Martin del Potro je v osmini finala izločil Andyja Roddicka s 6:7, 7:6, 6:2 in 6:4. Američan je končal kariero, Argentinec pa se bo pomeril z Novakom Đokovićem.

"Vse od otroštva sem rad prihajal na ta turnir. V karieri sem imel veliko vzponov in padcev, ni mi bilo vedno lahko, v New Yorku pa sem imel vedno največjo podporo," je dejal 30-letni Roddick, ki je komaj zadrževal solze, njegova žena Brooklyn pa je bridko jokala na tribuni že pred koncem obračuna.

Pred devetimi leti vrhunec kariere v New Yorku
Američan je prejšnji teden sporočil, da bo športno pot sklenil na turnirju, kjer je dosegel največji uspeh v karieri. Leta 2003 je v finalu OP-ja ZDA s 6:3, 7:6 in 6:3 ugnal Juana Carlosa Ferrera, to je bil njegov edini naslov na turnirjih za grand slam.

Del Potro dvignil nivo v 3. in 4. nizu
V torek je dež prekinil dvoboj na začetku podaljšane igre prvega niza, Roddick je v sredo na začetku blestel in dobil "tie-break" kar s 7:1. Tudi v drugem nizu sta oba igralca zadržala igre na svoj servis, v podaljšani igri pa je bil Argentinec boljši s 7:4. V nadaljevanju se je del Potro razigral, v tretjem nizu je hitro povedel s 4:0, v četrtem nizu pa mu je ključni brejk uspel v peti igri.

Dvoboj je trajal tri ure in 15 minut, Roddick je serviral 20 asov, del Potro pa pet manj. Američan je naredil preveč neizsiljenih napak (47), razmerje v osvojenih točkah je bilo 133:118.

Đoković ekspresno v četrtfinale
Branilec naslova Novak Đoković se je gladko prebil med najboljšo osmerico. Drugi nosilec je dobil dvoboj proti Švicarju Stanislasu Wawrinki, ki je dvoboj predal pri vodstvu srbskega igralca s 6:4, 6:1 in 3:1. Đoković se je prebil v svoj že 14. zaporedni četrtfinale na turnirjih za grand slam. Tenisača sta sicer v sredo dokončala dan prej zaradi dežja prekinjen dvoboj.

"Ni bilo prav nič prijetno, ko dvoboj prekine dež. Na dvoboj sva morala čakati 10 ali 11 ur, se ogreti in nato hitro končati. Zato se je bilo zelo težko znova pripraviti na dvoboj," je zagate opisal Đoković, ki se je prebil že šestič zapored v četrtfinale OP-ja ZDA. "Kljub vsem težavam zaradi prekinitve pa sem bil nazadnje zelo zadovoljen s svojim nastopom. Dobro sem igral proti kakovostnemu igralcu in upam, da bo čim prej okreval," je še dejal drugi igralec sveta, ki ga je s tribun spremljalo le nekaj sto navijačev na stadionu Louis Armstrong z zmogljivostjo 10.000 ljudi.

Šarapova po prekinitvi zaradi dežja kot prerojena
Marija Šarapova
je v torek izgubila uvodne štiri igre proti Marion Bartoli, nato je obračun prekinil dež, v današnjem nadaljevanju pa se je Rusinja s 3:6, 6:3 in 6:4 prebila v polfinale. Zmagovalka Flushing Meadowsa leta 2006 je ob prekinitvi zaostajala z 0:4 in imela v peti igri prednost 30/15, danes ji je takoj uspel odvzem servisa. Znižala je na 2:4, a se je Francozinja zbrala in dobila prvi niz po 46 minutah igre na stadionu Arthurja Asha.

V drugem nizu je Bartolijevi uspel brejk v uvodni igri, vendar je Šarapova takoj odgovorila in izenačila na 1:1. Sibirska lepotica je igrala vse bolj natančno z osnovne črte, v osmi igri je zadela izjemno paralelo forhend in povedla s 5:3, nato pa zadržala servis in izenačila na 1:1 v nizih.

V odločilnem nizu je Šarapova v tretji igri odvzela servis Francozinji, ki pa je uspela izenačiti na 2:2. V šesti igri je Bartolijeva po zaostanku s 15/40 uspela izenačiti na 3:3. V deveti igri je Rusinja izkoristila tretjo priložnost za brejk in nato po dveh urah in 32 minutah hudega boja končala dvoboj.

V petkovem polfinalu z Azarenko
V polfinalu jo čaka prva igralka sveta Viktorija Azarenka, ki je v finalu letošnjega OP-ja Avstralije v Melbournu ugnala Šarapovo s 6:3 in 6:0.

"Danes je bil popolnoma drugačen dvoboj, dobro sem se naspala in igrala sem precej bolje. Proti Marion je vedno težko, saj je izjemna borka, v torek je odigrala nekaj izjemnih točk. Zelo težak dvoboj me čaka v petek, na srečo sem prosta jutri. Azarenka me je v Avstraliji gladko premagala, zavedam se, da ne bo lahko," je dejala Šarapova.

Erranijeva prva Italijanka v polfinalu OP-ju ZDA
Deseta nosilka Sara Errani je v povsem italijanskem četrtfinalnem dvoboju proti prijateljici in partnerici v ženskih dvojicah Roberti Vinci zmagala s 6:2 in 6:4. S tem je na novo spisala zgodovino italijanskega tenisa, saj je postala prva Italijanka v polfinalu OP-ja ZDA, od kar obstaja zdajšnji način prvenstva.

Serena Ivanovićevi prepustila le štiri igre
Erranijevo v polfinalu čaka prva favoritinja Serena Williams, ki je v večernem dvoboju brez težav s 6:1, 6:3 izločila Ano Ivanović.

NEW YORK, četrtfinale (M), tabela
(9.406.000 am. dolarjev, trda podlaga)

BERDYCH (ČEŠ/6) - FEDERER (ŠVI/1)
7:6 (1), 6:4, 3:6, 6:3

MURRAY (VB/3) - ČILIĆ (HRV/12)
3:6, 7:6 (4), 6:2, 6:0

FERRER (ŠPA/4) - TIPSAREVIĆ (SRB/8)

ĐOKOVIĆ (SRB/2) - DEL POTRO (ARG/7)

Osmina finala:
FEDERER (ŠVI/1)
- FISH (ZDA/23)
b. b.
BERDYCH (ČEŠ/6) - ALMAGRO (ŠPA/11)
7:6 (4), 6:4, 6:1
MURRAY (VB/3) - RAONIĆ (KAN/15)
6:4, 6:4, 6:2
ČILIĆ (HRV/12) - KLIŽAN (SLK)
7:5, 6:4, 6:0
TIPSAREVIĆ (SRB/8) - KOHLSCHREIBER (NEM/19)
6:3, 7:6 (5), 6:2
FERRER (ŠPA/4) - GASQUET (FRA/13)
7:5, 7:6 (2), 6:4
DEL POTRO (ARG/7) - RODDICK (ZDA/20)
6:7 (1), 7:6 (4), 6:2, 6:4
ĐOKOVIĆ (SRB/2) - WAWRINKA (ŠVI/18)
6:4, 6:1, 3:1, b.b.


Četrtfinale (Ž), tabela:
AZARENKA (BLR/1) - STOSUR (AVS/7)
6:1, 4:6, 7:6 (5)
ŠARAPOVA (RUS/3) - BARTOLI (FRA/11)
3:6, 6:3, 6:4
S. WILLIAMS (ZDA/4) - IVANOVIĆ (SRB/12)
6:1, 6:3
ERRANI (ITA/10) - VINCI (ITA/20)
6:2, 6:4

Federer zapušča New York zelo razočaran
Šarapova se je vendarle rešila