Katarina Srebotnik je v četrtem medsebojnem obračunu morala poraz priznati še tretjič. Foto: EPA
Katarina Srebotnik je v četrtem medsebojnem obračunu morala poraz priznati še tretjič. Foto: EPA
Katarina Srebotnik
Katarina Srebotnik je imela v uvodnem nizu veliko težav z udarci Schnyderjeve na njeno bekhend stran. Foto: EPA
Patty Schnyder
Patty Schnyder je v prvem nizu dosegla štiri ase, v drugem pa dodala še dva. Foto: EPA
Ana Ivanović
6:0 in 6:0 kaže na gladko zmago Ane Ivanović, razmerje osvojenih točk (59:30) pa kaže, da Petra Cetkovska ni bila povsem nemočna. Foto: EPA
Carla Suarez Navarro
Carla Suarez Navarro bi skorajda obstala v 2. krogu kvalifikacij, saj je Avstralko Sophie Ferguson ugnala šele po dveh urah in 50 minutah s 6:3, 5:7 in 7:5. Foto: EPA
Srebotnikovi ostajajo še "miksi"

Najboljša slovenska teniška igralka je v osmini finala na turnirjih za grand slam zaigrala sploh drugič. Po 84 minutah jo je premagala Švicarka Patty Schnyder s 6:2 in 6:4.

Statistika povsem na strani Schnyderjeve
Pogled na statistiko kaže, da je bila 11, igralka sveta boljša v vseh elementih igre. Imela je večji odstotek zadetih prvih servisov (66:59), predvsem pa je osvojila več točk tako na svoj prvi servis (71:55), kot na drugega (61:45). Zato ni presenetljivo, da si je priigrala bistveno več priložnosti za odvzem servisa (14:3).

Film prvega niza (6:2, 32 minut)
Začetek dvoboja je pripadel Švicarki, ki je zlahka dobivala svoje servise, Srebotnikova pa je imela z začetnim udarcem veliko težav. Schnyderjeva je v 3. igri zapravila tri brejk žoge, v peti igri pa je prvo izkoristila in prvič povedla s 3:2. Po novi gladki igri na svoj servis je Švicarki nov brejk uspel v sedmi igri. Schnyderjeva je nato servirala za prvi niz, prvič je imela nekaj težav, saj je Srebotnikovi ponudila edini priložnosti za odvzem servisa v tem nizu, a se je rešila z odličnim serviranjem. Prvi niz se je tako končal po 32 minutah s 6:2 za Švicarko, ki je z odličnimi udarci na bekhend stran Srebotnikve Slovenki povzročala glavobol.

Film drugega niza (6:4, 52 minut)
Srebotnikova je ubranila svoj prvi servis, nato je dvoboj za 25 minut prekinil dež. Po vrnitvi je imela najboljša Slovenka spet težave na svoj servis, saj je v 3. igri nasprotnici ponudila kar štiri priložnosti za brejk, a je vsako ubranila. Tehtnica se je močno nagnila na stran Schnyderjeve po sedmi igri, ko ji je uspel prvi brejk v drugem nizu. A žilavi Slovenki je nato uspel edini brejk v dvoboju, s katerim je izenačila na 4:4. Pri tem je imela nekaj sreče, saj je pri vodstvo s 30:40 žogico udarila na vrh mreže, žogica pa se je nato le skotalila na nasprotno stran. A Schnyderjeva je nadaljevala s svojo potrpežljivo igro in v deveti igri še četrtič Srebotnikovi odvzela servis. V deseti igri je izkoristila svojo drugo žogico za zmago in slavila po uri in 24 minutah igre.
Patty je bila premočna
"Igrala sem dobro, a proti izjemno razpoloženi Schnyderjevi enostavno nisem imela možnosti za zmago. Že pred dvobojem sem vedela, da je zelo nevarna. Ima močne spin žoge, ki te vržejo iz igrišča, je kot ženski Nadal na pesku. Priznam, da sem bila po daljših izmenjavah precej izmučena, veliko sem morala preteči. Poskušala sem napadati kolikor se je dalo, a tokrat je bila premočna. Kljub porazu sem z nastopi med posameznicami zadovoljna, v ponedeljek pa me že čaka nov dvoboj v paru z Zimonjićem," je dejala Srebotnikova.

Srbkinji po različnih poteh v četrtfinale
V spodnji polovici tabele sta po pričakovanju napredovali obe srbski šampionki, ki sta se gladko uvrstili med najboljših osem. Lanska finalistka Ana Ivanović je Čehinji Petri Cetkovski zavezala dve kravati (6:0, 6:0) in jo z igrišča odpihnila v 54 minutah. Nekaj več dela je imela Jelena Janković, ki je ugnala poljsko skrito orožje Agnieszko Radwansko s 6:3 in 7:6. Drugi niz je trajal kar 89 minut! Jankovićeva je pri vodstvu z 2:1 potrebovala zdravniško pomoč. Srbkinja je pri 5:2 že servirala za zmago in imela dve priložnosti, da konča dvoboj, a se je starejša od sester Radwanska obakrat rešila in izsilila podaljšano igro, v kateri pa je osvojila le tri točke. "Veliko igralcev ima tu manjše poškodbe, saj so žogice težje in zato imajo višji odboj," je po tekmi tarnala 3. igralka sveta.

Suarez Navarrova preseneča naprej
Med največja presenečenja turnirja gotovo sodi 19-letna Španka Carla Suarez Navarro, ki je v Parizu (upoštevajoč kvalifikacije) dobila še sedmi dvoboj. Po 2. krogu (ko je izločila Francozinjo Amelie Mauresmo) je pobrala še en skalp nosilke - s 6:3 in 6:2 je ugnala Italijanko Flavio Pennetto.

Osmina finala (Ž), tabela

Ponedeljek:
ŠARAPOVA (RUS/1) - SAFINA (RUS/13)
DEMENTIJEVA (RUS/7) - ZVONAREVA RUS/11
KUZNECOVA (RUS/4) - AZARENKA (BLR/16)
KVITOVA (ČEŠ) - KANEPI (EST)

SUAREZ (ŠPA) - PENNETTA (ITA/26)
6:3, 6:2
JANKOVIĆ (SRB/3) - A. RADWANSKA (POL/14)
6:3, 7:6 (3)
SCHNYDER (ŠVI/10) - SREBOTNIK (SLO/27)
6:2, 6:4
IVANOVIĆ (SRB/2) - ČETKOVSKA (ČEŠ)
6:0, 6:0

S. J.










Srebotnikovi ostajajo še "miksi"