Novak Đoković, 22. igralec sveta, je moral priznati premoč Marcu Cecchinatu, ki na lestvici ATP zaseda 72. mesto.
Novak Đoković, 22. igralec sveta, je moral priznati premoč Marcu Cecchinatu, ki na lestvici ATP zaseda 72. mesto. "Ne vem, ali bom igral na travi. Ta trenutek sploh ne želim govoriti o tenisu," je bil po senzacionalnem porazu razočaran dvanajstkratni zmagovalec grand slamov Đoković in s tem naznanil možnost, da ga mogoče ne bo v Wimbledonu. Foto: EPA
Marco Cecchinato
Cecchinato se veseli največjega uspeha v karieri. Foto: Reuters
Novak Đoković
Đoković je po izgubljenem uvodnem nizu potreboval zdravniško pomoč. Foto: Reuters
Dominic Thiem
24-letni Dominic Thiem se je tretjič zapored prebil v polfinale Roland Garrosa. Foto: EPA
Sloane Stephens
Deseta nosilka Američanka Sloane Stephens se po zmagi nad Rusinjo Darjo Kasatkino veseli uvrstitve v polfinale Roland Garrosa. Foto: EPA
Thiem v polfinalu Roland Garrosa tretjič zapored
Slovo Klepačeve in Srebotnikove
Cecchinato do zmage kariere, izločil je Đokovića

25-letni Cecchinato, ki (občasno) trenira skupaj z Đokovićem, se tako veseli največjega uspeha v karieri. Pred letošnjim Parizom namreč še ni zmagal nobenega dvoboja na turnirjih najvišje kategorije.

Đoković ni izkoristil treh priložnosti za 1:1
Sicilijanec je dobil prvi niz (6:3), potem ko je Đokoviću odvzel servis v četrti igri. Đoković je po izgubljenem nizu potreboval masažo vratu. Cecchinatu je že v uvodni igri drugega niza znova uspel brejk za vodstvo z 2:0, a mu je Đoković vrnil udarec v četrti igri (2:2). Srb je imel pri 6:5 tri priložnosti za brejk, hkrati pa tudi tri zaključne žoge za niz, a se je Italijan izvlekel. Tako je odločala podaljšana igra, v kateri je prevladal Cecchinato, ki je slavil s 7:4.

Đoković je na začetku tretjega niza prišel do prednosti z brejkom v tretji igri, nato pa je "vajo" ponovil še v peti igri za 4:1. Malo pozneje je niz odločil v svojo korist s 6:1.
Doković zapravil vodstvo s 3:0
Srbu je v drugi igri četrtega niza uspel brejk za vodstvo s 3:0. Italijan se je vrnil z brejkom v deveti igri, ko je znižal na 5:4. Že v naslednji igri pa je na svoj servis izenačil na 5:5. Sicilijanec je v 11. igri prišel tudi do priložnosti za brejk, a je ni izkoristil. Đoković je nato na svoj servis vendarle povedel s 6:5, Cecchinato pa je izenačil na 6:6.

Statistika

Cecchinato

Đoković

Prvi servis (%)7468
Asi

6

5

Dvojne napake52
Neizsiljene napake

41

41

Winnerji5438
Osvojene točke140144
Priložnosti za brejk4/106/17
Točke na mreži22/3121/31


Cecchinato izkoristil četrto zaključno žogo

Znova je odločala podaljšana igra, v kateri se je Italijan odlepil na 3:0, a je Đoković naredil preobrat (4:3). Izid je bil spet izenačen pri 5:5. Cecchinato je nato prišel do zaključne žogice (6:5), a se je Đoković z dobro odigrano točko na mreži izvlekel (6:6). Đoković je nato Cecchinatu ubranil še dve zaključni žogici: pri 10:9 in 11:10, v četrtem poskusu pa ni šlo. Pri 12:11 je namreč Cecchinato z izjemno "bekhend paralelo" postavil piko na i in se po treh urah in 26 minutah veselil največje zmage v karieri. Razmerje točk je bilo 144:140 za Đokovića, ki je nasprotniku šestkrat odvzel servis, medtem ko ga je sam izgubil štirikrat.

Thiem na hitro opravil z Zverevom
V uvodnem dvoboju dneva je Avstrijec Dominic Thiem s 6:4, 6:2 in 6:1 premagal Nemca Alexandra Zvereva. V prvem nizu je odločitev padla v 7. igri, ko si je Thiem priigral dve priložnosti za brejk, izkoristil pa že prvo, potem ko je nasprotnika presenetil z natančnim diagonalnim bekhendom. V naslednji igri je odvzem začetnega udarca potrdil, prednost pa ohranil do konca niza (6:4).

V drugem nizu je Thiem povedel s 4:1, nato pa je Zverev zaradi bolečin v stegenski mišici vzel zdravniški odmor. Po nekajminutni prekinitvi se je dvoboj nadaljeval. Thiem je hitro dokončal delo v drugem nizu, ki ga je dobil s 6:2.

Thiem je že v uvodni igri tretjega niza odvzel servis nasprotniku, malo pozneje pa povedel z 2:0. Thiemu je uspel še en brejk za 4:0, tako da je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo potrdil napredovanje. Na koncu je Avstrijec slavil s 6:1. Dvoboj je trajal uro in 50 minut. Razmerje točk je bilo 94:62 za Thiema, ki je nasprotniku šestkrat odvzel servis, medtem ko ga sam ni izgubil niti enkrat.

Keysova in Stephensova v polfinale
V ženski konkurenci sta se v polfinale uvrstili Madison Keys in Sloane Stephens. Keysova je v četrtfinalu s 7:6 (5) in 6:4 strla Kazahstanko Julijo Putincevo, Stephensova pa je s 6:3 in 6:1 izločila Rusinjo Darijo Kasatkino. Keysova in Stephensova sta si prvič do zdaj priborili polfinale na grand slamu v francoski prestolnici.

Slovo Srebotnikove in Klepačeve
Katarina Srebotnik je skupaj z Mehičanom Santiagom Gonzalesom izpadla v polfinalu mešanih dvojic. Po uri in minuti igre sta si finale zagotovila Kanadčanka Gabriela Dabrowski in Hrvat Mate Pavić, prva nosilca, ki sta slavila s 6:4 in 6:4. Klepačeva pa je skupaj s Španko Mario Jose Martinez, bili sta tretji nosilki ženskih dvojic, izpadla v četrtfinalu. S 6:3 in 6:3 sta po uri in 12 minutah slavili Čehinji Barbora Krejčikova in Katerina Siniakova, šesti nosilki. Klepačeva je z Martinezovo pred dvema dnevoma za preboj v četrtfinale premagala slovito ameriško sestrsko navezo Venus in Sereno Williams s 6:4, 6:7 (4) in 6:0.

Roland Garros (M)
(19,6 milijona evrov, pesek)

Četrtfinale, tabela:
NADAL (ŠPA/1) - SCHWARTZMAN (ARG/11)
ČILIĆ (HRV/3) - DEL POTRO (ARG/5)

CECCHINATO (ITA) - ĐOKOVIĆ (SRB/20)
6:3, 7:6 (4), 1:6, 7:6 (11)

THIEM (AVT/7) - A. ZVEREV (NEM/2)
6:4, 6:2, 6:1


Roland Garros (Ž)
(19,6 milijona evrov, pesek)
Četrtfinale, tabela:
HALEP (ROM/1) - KERBER (NEM/12)
MUGURUZA (ŠPA/3) - ŠARAPOVA (RUS/28)
KEYS (ZDA/13) - PUTINCEVA (KAZ)
7:6 (5), 6:4

STEPHENS (ZDA/10) - KASATKINA (RUS/14)
6:3, 6:1



Ženske dvojice, četrtfinale:
KREJČIKOVA/SINIAKOVA (ČEŠ/6) - KLEPAČ/ MARTINEZ (SLO/ ŠPA/3)
6:3, 6:3

Mešane dvojice, polfinale:
DABROWSKI/PAVIĆ (KAN/HRV/1) - SREBOTNIK/ GONZALEZ (SLO/ MEH)
6:4, 6:4

Thiem v polfinalu Roland Garrosa tretjič zapored
Slovo Klepačeve in Srebotnikove
Cecchinato do zmage kariere, izločil je Đokovića