Caroline Wozniacki se je v četrtfinale OP ZDA uvrstila prvič po letu 2011. Foto: Reuters
Caroline Wozniacki se je v četrtfinale OP ZDA uvrstila prvič po letu 2011. Foto: Reuters

To poletje igram zelo dobro, še posebej na trdi podlagi. V prvih dveh nizih nobena od naju ni igrala pretirano dobro, v zadnjem pa sva iz sebe iztisnili najboljše in prikazali odličen tenis. /.../ Treniram za Newyorški maraton. Vsekakor mi je to danes pomagalo. Prepričana sem, da bo udeležba na letošnjem maratonu zame izjemna izkušnja.

Caroline Wozniacki
Marija Šarapova
Marija Šarapova se je morala v osmini finala posloviti od letošnjega turnirja v Flushing Meadowsu. Foto: Reuters
Marija Šarapova in Caroline Wozniacki
Wozniackijeva je tretjič v karieri ugnala precej izkušenejšo Šarapovo. Odkar se je Danka razšla z golfistom Roryjem McIlroyjem igra kot prerojena. Foto: Reuters

Premor zaradi dežja mi je koristil, saj sem po vrnitvi na igrišče odigral dober tenis. Pogoji na začetku so bili zelo vetrovni, a ko sva nadaljevala dvoboj, je bilo zelo vlažno, zato je bila tudi podlaga malo počasnejša. To je bila voda na moj mlin.

Roger Federer
Roger Federer se bo v osmini finala znova pomeril s Špancem, tokrat z Robertom A. Bautisto. Foto: Reuters
David Ferrer
David Ferrer je bil v New Yorku že dvakrat polfinalist, lani pa je prišel v četrtfinale, zaradi česar je izpad v 3. krogu za Španca veliko razočaranje. Foto: Reuters


Kakšen tenis je uprizorila 10. nosilka Wozniackijeva! Potem ko je v drugem nizu doživela mrk, po katerem je sledilo izenačenje, je v odločilnem nizu zbrala vse atome moči in z nekaj neverjetnimi udarci ugnala 5. nosilko Šarapovo, ki je OP ZDA osvojila leta 2006.

Danka je bila za Rusinjo enostavno pretrd oreh. Priigrala si je 11 priložnosti za brejk (Rusinja sedem), storila je kar 26 nevsiljenih napak manj. Obe nista pretirano dobro servirali, še zlasti Šarapova, ki je storila kar osem dvojnih napak. Dvoboj je trajal 2 uri in 37 minut.

"Caro" odlično začela dvoboj
Wozniackijeva, ki je pred nedeljskim dvobojem Šarapovo v sedmih poskusih premagala zgolj dvakrat, je dvoboj začela odlično. Že v drugi igri prvega niza si je priigrala tri priložnosti za odvzem začetnega udarca, izkoristila je tretjo in kmalu zatem povedla s 3:0. Vseeno je bila v naslednjih igrah večkrat neodločna, s pasivno igro je nasprotnici dovolila izenačenje na 3:3. Do zmage v prvem nizu je prišla v 10. igri, ko je Šarapova na svoj začetni udarec storila dve nevsiljeni napaki. Najprej je ob mreži žogico z volejem poslala krepko z igriča in Danki ponudila dve priložnosti za brejk, hip zatem je žogico poslala še v mrežo (6:4).

Marija našla prave udarce
Šarapova se je zavedala, da bo morala začeti igrati precej bolj agresivno, če bo želela streti odpor nasprotnice. To je tudi storila že v prvi igri drugega niza, potem ko je Wozniackijevi odvzela začetni udarec. Vseeno se je morala v maratonski drugi igri pošteno potruditi, da je osvajala točke na svoj servis, z 2:0 je povedla šele po predolgem paralelnem udarcu nasprotnice. Sledil je mrk v igri Danke, ki je padla v zaostanek s 4:0. Nikakor ni našla pravega odgovora na izjemne forhende sibirske lepotice, a se kljub vsemu ni predala. Pri izidu 5:2 se ji je ponudila priložnost za brejk, ki pa jo je zapravila z eno izmed dveh dvojnih napak v dvoboju. Rusinja je drugi niz, v katerem je zadela kar 22 winnerjev (Wozniackijeva le 9), zaključila s forehand paralelo.

Danka osredotočena, kot že dolgo ne
Wozniackijeva je krvavo potrebovala dober začetek odločilnega tretjega niza. Z izjemnim bekhend udarcem si je tlakovala zmago v prvi igri, drugo je po vrsti dolgih izmenjav - najdaljša je trajala 27 udarcev - vendarle dobila Šarapova, ki pa je v četrti igri popustila. Wozniackijeva je 'zavohala kri', priigrala si je tri priložnosti za odvzem začetnega udarca, z najlepšo točko dvoboja, ko je ujela vse mogoče in nemogoče udarce nasprotnice, je izkoristila že prvo. Brejk je v naslednji igri potrdila (4:1). 24-letnica že dolgo ni bila tako osredotočena, v osmi igri si je priigrala dve žogici za zmago, z natančnim udarcem na zadnjo črto se je uvrstila v četrtfinale, kjer se bo pomerila z Italijanko Saro Errani, ki je s 6:3, 2:6 in 6:0 odpravila Hrvatico Mirjano Lučić Baroni.

Trening za maraton je pomagal
Po dvoboju je bila Danka nasmejana do ušes. "To poletje igram zelo dobro, še posebej na trdi podlagi. V prvih dveh nizih nobena od naju ni igrala pretirano dobro, v zadnjem pa sva iz sebe iztisnili najboljše in prikazali odličen tenis," je dejala. Med dvobojem se je videlo, da je Šarapova zaradi visoke temperature in precejšnje vlage nekoliko utrujena, Wozniackijeva pa je bila v zelo dobri formi, kljub temu, da je večji del dvoboja lovila žogice. "Treniram za Newyorški maraton. Vsekakor mi je to danes pomagalo. Prepričana sem, da bo udeležba na letošnjem maratonu zame izjemna izkušnja," je pojasnila 24-letnica in poudarila, da bo maraton pretekla za dobrodelne namene.

Švicarka in Kitajka močnejši od nosilk
Drugi četrtfinalni par pri ženskah bo Belinda Bencic - Šuai Peng, ki sta obe v dveh nizih izločili višji postavljeni nasprotnici. Švicarka je bila boljša od 9. nosilke Jelene Jankoviž (7:6 in 6:3), Kitajka pa je mero vzeloa 14. nosilki Lucii Šafarovi (6:3 in 6:4).

Slab začetek, odlično nadaljevanje Federerja
V moškem delu turnirja se je zaključil 3. krog, ki ga je dokončal spodnji del tabele. Največ pozornosti je bil deležen Roger Federer, ki se je v prvem delu dvoboja kar močno namučil z Marcelom Granollersom. Španec je povedel s 5:2, nakar je prišlo od prekinitve zaradi dežja, a je Granollers še uspel dobiti prvi niz s 6:4. V drugem je še povedel z 1:0, nato pa trčil ob zid in padel na realna tla. Švicar je začel mleti in naslednje tri nize dobil s 6:1.

Simon presenetil 4. nosilca Lopeza
V New Yorku še naprej preseneča mladi Avstrijec Dominic Thiem je presenetil 19. nosilca in izkušenega Španca Feliciana Lopeza, ki se poslovil s 6:4, 6:2 in 6:3. V dvoboju nosilcev je Marin Čilić v štirih nizih ugnal Kevina Andersona, Hrvat se bo v osmini finala pomeril Gillesom Simonom. Francoz je izločil 4. nosilca Davida Ferrerja, ki je še izenačil na 1:1, nato pa je močno prevladal Simon.

Po 0:6 se je Dmitrov le prebudil
V zadnjem nedeljskem dvoboju je Belgijec David Goffin zavezal kravato Grigorju Dmitrovu, kar je slednjega prebudilo in Bolgar je v nadaljevanju razorožil nasprotnika in si priigral dvoboj z Gaelom Monfilsom, zmagovalcem francoskega dvoboja z Richardom Gasquetom.

NEW YORK, osmina finala, tabela (Ž)
(14.792.560 am. dolarjev, trda podlaga)

S. WILLIAMS (ZDA/1) - KANEPI (EST)

DELLACQUA (AVS/29) - PENNETTA (ITA/11)

AZARENKA (BLR/16) - KRUNIĆ (SRB)

BOUCHARD (KAN/7) - MAKAROVA (RUS/17)

BENCIC (ŠVI) - JANKOVIĆ (SRB/9)
7:6 (6), 6:3

PENG (KIT) - ŠAFAROVA (ČEŠ/14)
6:3, 6:4

WOZNIACKI (DAN/10) - ŠARAPOVA (RUS/5)
6:4, 2:6, 6:2

ERRANI (ITA/13) - LUČIĆ BARONI (HRV)
6:3, 2:6, 6:0


NEW YORK, 3. krog (M), spodnji del tabele:
(14.792.560 am. dolarjev, trda podlaga)

BERDYCH (ČEŠ/6) - GABAŠVILI (RUS)
6:3, 6:2, 6:4

THIEM (AVT) - LOPEZ (ŠPA/19)
6:4, 6:2, 6:3

ČILIĆ (HRV/14) - ANDERSON (JAR/18)
6:3, 3:6, 6:3, 6:4

SIMON (FRA/26) - FERRER (ŠPA/4)
6:3, 3:6, 6:1, 6:3

DIMITROV (BLG/7)
- GOFFIN (BEL)
0:6, 6:3, 6:4, 6:1

MONFILS (FRA/20)
- GASQUET (FRA/12)
6:4, 6:2, 6:2

BAUTISTA A. (ŠPA/17) - MANNARINO (FRA)
7:5, 6:2, 6:3

FEDERER (ŠVI/2) - GRANOLLERS (ŠPA)
4:6, 6:1, 6:1, 6:1

To poletje igram zelo dobro, še posebej na trdi podlagi. V prvih dveh nizih nobena od naju ni igrala pretirano dobro, v zadnjem pa sva iz sebe iztisnili najboljše in prikazali odličen tenis. /.../ Treniram za Newyorški maraton. Vsekakor mi je to danes pomagalo. Prepričana sem, da bo udeležba na letošnjem maratonu zame izjemna izkušnja.

Caroline Wozniacki

Premor zaradi dežja mi je koristil, saj sem po vrnitvi na igrišče odigral dober tenis. Pogoji na začetku so bili zelo vetrovni, a ko sva nadaljevala dvoboj, je bilo zelo vlažno, zato je bila tudi podlaga malo počasnejša. To je bila voda na moj mlin.