Polona Hercog je drugič zapored zmagala v Bastadu in očitno ujela pravo formo. Čez nekaj dni jo čaka nastop na olimpijskem turnirju med posamezniki v Londonu. Foto: Reuters
Polona Hercog je drugič zapored zmagala v Bastadu in očitno ujela pravo formo. Čez nekaj dni jo čaka nastop na olimpijskem turnirju med posamezniki v Londonu. Foto: Reuters
Polona Hercog
Poloni Hercog se je po izgubljenem prvem nizu odvalil velik kamen od srca. Foto: Reuters
Polona Hercog
Polona Hercog je takole pozirala s pokalom. Foto: Reuters
Mathilde Johansson
Mathilde Johansson je po prvem nizu popustila. Foto: Reuters
Hercogova ubranila naslov v Bastadu

Najboljša slovenska teniška igralka je svoj prvenec prav tako dosegla v Bastadu, kjer je tokrat zlomila odpor Mathilde Johansson po dveh urah in 15 minutah igre ter na koncu slavila z 0:6, 6:4 in 7:5.

21-letna Mariborčanka je slabo odprla dvoboj in izgubila prvih sedem iger, svojo prvo pa osvojila šele po dobre pol ure igre. Hercogovi, ki pred Johanssonovo v dozdajšnjih dveh obračunih še ni klonila, so pomagale tudi številne dvojne napake nasprotnice. Na koncu se je v Göteborgu rojena Johanssonova, ki nastopa za Francijo, ustavila pri številki 16. Najboljša slovenska teniška igralka je v obračunu izkoristila kar 13 od 19 priložnosti za odvzem servisa, Francozinja pa šest od enajstih. Hercogova je bogatejša za 37.000 dolarjev in 280 točk za lestvico WTA, na kateri bo napredovala za približno 20 mest.

Hercog: Znova uživam v tenisu
"Še enkrat več se je pokazalo, da je finale povsem druga tekma. Veliko je v glavi. Prvi niz se ni odvijal po mojih željah, tudi cela tekma ni bila na najvišji ravni, vendar skušala sem biti psihično močna in se boriti za vsako žogo. Na koncu se je izkazalo, da sem bila jaz bolj mirna. Zmaga mi ogromno pomeni po vseh težavah, ki sem jih imela s poškodbo. Znova uživam v tenisu," je dejala Hercogova.

Bi se dvoboj lahko začel še slabše?
21-letna Mariborčanka je prvi niz odigrala katastrofalno. Že takoj na začetku je svoj servis oddala dvakrat zapored, v prvih štirih igrah osvojila le dve točki, v prvem nizu pa le osem, od tega le dve na svoj prvi servis. V peti igri si je Hercogova priigrala prvi priložnosti za brejk, a obe zapravila.

Hercogova se je končno razigrala
Odgovor Hercogove je sledil v drugem nizu, ko je po skupno sedmih izgubljenih igrah z dvojnim "brejkom" dobila štiri zapored in dosegla vodstvo s 4:1. Johanssonovi je edini "brejk" v drugem nizu uspel v šesti igri. Hercogova je zadela kar 71 odstotkov prvih servisov, Johanssonova je naredila kar sedem dvojnih napak, Slovenka nobene. Hercogova je v drugem nizu osvojila 24 točk več kot v prvem.

Od 5:1 do 5:5
Hercogova je tretji niz odprla z brejkom in takoj povedla z 2:0, potem ko je v drugi igri ubranila tri priložnosti za odvzem servisa. Vodila je že s 5:1, nato pa je Johanssonova osvojila štiri igre zapored in izenačila na 5:5. Hercogova je zatem z dvema osvojenima igrama zapored potrdila drugi zaporedni naslov v Bastadu. V zadnjem nizu je zadela kar 85 odstotkov prvih servisov in spet odigrala brez dvojne napake, nasprotnica pa si jih je znova privoščila kar sedem.

Bastad (Ž), finale
(220.000 am. dolarjev, pesek)
HERCOG (SLO) - JOHANSSON (FRA)
0:6, 6:4, 7:5


Hamburg (M), finale
(1.015.000 evrov, pesek)
MONACO (ARG/3) - HAAS (NEM)
7:5, 6:4

Za Argentinca je to šesti turnirski naslov in že tretji letos. Iz Hamburga bo odšel bogatejši za 216.500 evrov in 500 točk za lestvico ATP. Monaco, 14. na svetu, in Haas, 49. na lestvici ATP, sta se pomerila petič, štirikrat je bil uspešnejši današnji zmagovalec.


Gstaad (M), finale
(358.425 evrov, pesek)
BELLUCCI (BRA) - TIPSAREVIĆ (SRB/1)
6:7, 6:4, 6:2

Brazilec je ta turnir dobil že leta 2009, med obema švicarskima uspehoma pa je zmagal le še leta 2010 v Santiagu. Za Tipsarevića je bil to v desetem finalu turnirja ATP sedmi poraz.

Atlanta (M), finale
(477.900 am. dolarjev, trda podlaga)
RODDICK (ZDA/4) - MULLER (LUKS)
1:6, 7:6 (2), 6:2

Dvoboj je trajal dve uri in 13 minut. Andy Roddick je serviral 18 asov, Gilles Muller pa še dva več. Luksemburžan je naredil tudi devet dvojnih napak in 36 neizsijenih napak.

Hercogova ubranila naslov v Bastadu