Novak Đoković je na pariškem pesku zmagal pred dvema letoma. Od takrat naprej ni osvojil nobenega grand slama. Foto: Reuters
Novak Đoković je na pariškem pesku zmagal pred dvema letoma. Od takrat naprej ni osvojil nobenega grand slama. Foto: Reuters
Marco Cecchinato je najbolj presenetljivi četrtfinalist. Italijan je edini turnir ATP v karieri osvojil aprila v Budimpešti. Foto: Reuters
Alexander Zverev
Alexander Zverev je bil v zadnjih dveh nizih spet vrhunsko pripravljen. V torek ga čaka še večji izziv, saj ga čaka Dominic Thiem. Foto: Reuters
Zmagovalka lanskega Odprtega prvenstva ZDA v New Yorku Sloane Stephens se je prvič uvrstila v četrtfinale Roland Garrosa. Foto: Reuters
Đoković zanesljivo v četrtfinalu Roland Garrosa

31-letni Srb, ki je pred dvema letoma osvojil edino lovoriko na pariškem pesku, je za zmago na stadionu Philippa Chatrierja potreboval dve uri in 25 minut.

12-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je v četrti igri uvodnega niza prišel do edinega odvzema servisa. V drugem nizu je povedel s 3:1, nato pa je Verdascu uspelo izenačiti na 3:3. V sedmi igri je Španec izgubil začetni udarec brez dobljene točke. Ob koncu drugega niza je potreboval tudi pomoč fizioterapevtov zaradi žuljev na stopalu. V tretjem nizu je Srb v prvi in peti igri prišel do brejka in zanesljive zmage.

Statistika

Đoković

Verdasco

Prvi servis (%)7266
Asi

3

3

Dvojne napake02
Neizsiljene napake

29

48

Winnerji2126
Osvojene točke10689
Priložnosti za brejk5/101/5
Točke na mreži9/188/10

"V prejšnjem krogu sem bil na igrišču skoraj štiri ure, a nisem čutil utrujenosti. Zelo sem zadovoljen, da sem zmagal v treh nizih proti igralcu, ki je specialist za pesek. V zadnjih 15 mesecih sem imel številne težave s poškodbami, zato je četrtfinale na grand slamu velik dosežek zame. Vedno sem skušal najboljšo formo prikazati na največjih štirih turnirjih. Že v Rimu sem igral dobro, na Roland Garrosu pa sem verjetno prikazal najboljšo igro v letošnjem letu," je bil zadovoljen Đoković, ki se je devetič zapored uvrstil med najboljših osem na Roland Garrosu.

Cecchinato upa, da ne sanja
Na igrišču Suzanne Lenglen je za presenečenje poskrbel Cecchinato, ki je izločil Davida Goffina s 7:5, 4:6, 6:0 in 6:3. 25-letni Italijan, ki je na lestvici ATP na 72. mestu, je bil v prvem krogu v ponedeljek že v izgubljenem položaju. Marius Copil je vodil že z 2:0 v nizih, vendar se je Cecchinato vrnil in dobil odločilni niz z 10:8.

"V prvem krogu sem bil v zaostanku z 0:2 v nizih, zdaj pa sem v četrtfinalu. Upam, da ne sanjam. Premagal sem Goffina, ki je eden najboljših igralcev sveta. Zdaj potrebujem mrzlo prho, da zbistrim misli in se skušam zavedati, da me v četrtfinalu Roland Garrosa čaka Đoković," je bil navdušen Cecchinato.

Maratonec Zverev prekinil urok na grand slamih
Alexander Zverev je po novem maratonu ugnal Karena Hačanova in se na turnirjih za grand slam prvič uvrstil v četrtfinale. 21-letni Nemec je bil boljši s 4:6, 7:6, 2:6, 6:3 in 6:3 in je še tretjič zapored za zmago potreboval kar pet nizov. Na tak način je v drugem krogu premagal Dušana Lajovića, v tretjem pa Damirja Džumhurja. Prav v vseh obračunih je že zaostajal z 1:2 v nizih. Proti Džumhurju je rešil celo zaključno žogo v odločilnem nizu.

Drugi nosilec je znova najboljšo igro prikazal v zadnjih dveh nizih, ko ni niti enkrat izgubil začetnega udarca. Hačanov je izgubil servis v šesti igri četrtega niza, v odločilnem nizu pa je Zverev povedel z 2:0 in prednost zanesljivo zadržal do konca. Napet obračun je trajal tri ure in 29 minut.

Statistika

Hačanov

Zverev

Prvi servis (%)6467
Asi

9

17

Dvojne napake44
Neizsiljene napake

51

51

Winnerji4563
Osvojene točke146156
Priložnosti za brejk5/175/13
Točke na mreži17/3022/37


Thiem ugnal Nišikorija
Na osrednjem igrišču je Dominic Thiem ugnal Keija Nišikorija s 6:2, 6:0, 5:7 in 6:4. Začetek je bil popolnoma v znamenju Avstrijca, ki je v prvem nizu v tretji in sedmi igri odvzel servis Japoncu, v drugem pa ni izgubil niti igre. Japonec se je v igro vrnil v tretjem nizu, ki ga je dobil z brejkom v 12. igri. Thiem je nato spet dvignil raven igre in v sedmi igri četrtega niza prišel do ključnega odvzema servisa. Nišikori je predtem dobil oba medsebojna obračuna.

Wozniackijeva se bo morača še pošteno potruditi
Dogajanje na osrednjem igrišlu sta odprli Madison Keys in Mihaela Buzarnescu. Američanka je slavila hitro s 6:1 in 6:4. V torkovem četrtfinalu se bo pomerila z Julijo Putincevo. Kazahstanka je bila boljša od Čehinje Barbore Strycove s 6:4 in 6:3.
Zelo izenačen je bil tudi obračun med Caroline Wozniacki in Darjo Kasatkino. Druga nosilka se je znašla v težavah, saj je Rusinja dobila prvi niz v podaljšani igri s 7:5. V drugem nizu je bil obračun prekinjen pri izidu 3:3 zaradi teme. Nadaljevanje bo v ponedeljek.
Klepačeva in Martinezova izločili sestri Williams
Andreja Klepač
je v osmini finala turnirja ženskih dvojic skupaj s Španko Mario Jose Martinez po dveh urah in devetih minutah premagali slovito sestrsko navezo Venus in Serena Williams s 6:4, 6:7 in 6:0. Klepačevo in Martinezovo v četrtfinalu čaka obračun s šestopostavljeno češko navezo Barbora Krejčikova/Katerina Siniakova.

Katarina Srebotnik in Lara Arruabarrena sta se prebili v četrtfinale turnirja dvojic. Slovensko-španska naveza je bila boljša od slovensko-ruske kombinacije Dalila Jakupović-Irina Hromačeva, po 60 minutah sta zmagali s 6:3 in 6:1.


Osmina finala (M), tabela
:
NADAL (ŠPA/1) - MARTERER (NEM)
ANDERSON (JAR/6) - SCHWARTZMAN (ARG/11)
ČILIĆ (HRV/3) - FOGNINI (ITA/18)
DEL POTRO (ARG/5) - ISNER (ZDA/9)

CECCHINATO (ITA) - GOFFIN (BEL/8)
7:5, 4:6, 6:0, 6:3
ĐOKOVIĆ (SRB/20) - VERDASCO (ŠPA/30)
6:3, 6:4, 6:2
THIEM
(AVT/7) - NIŠIKORI (JAP/19)
6:2, 6:0, 5:7, 6:4
A. ZVEREV (NEM/2) - HAČANOV (RUS)
4:6, 7:6 (4), 2:6, 6:3, 6:3



Osmina finala (Ž), tabela:
HALEP (ROM/1) - MERTENS (BEL/16)
GARCIA (FRA/7) - KERBER (NEM/12)
MUGURUZA (ŠPA/3) - CURENKO (UKR)
ŠARAPOVA (RUS/28) - S. WILLIAMS (ZDA)
PUTINCEVA (KAZ) - STRYCOVA (ČEŠ/26)
6:4, 6:3
KEYS (ZDA/13) - BUZARNESCU (ROM/31)
6:1, 6:4
STEPHENS (ZDA/10) - KONTAVEIT (EST/25)
6:2, 6:0
WOZNIACKI (DAN/2) - KASATKINA (RUS/14)
* 6:7 (5), 3:3
* - prekinjeno zaradi teme; nadaljevanje v ponedeljek


Ženske dvojice, osmina finala:
KLEPAČ/MARTINEZ (SLO/ŠPA/3) -
V. WILLIAMS/S. WILLIAMS (ZDA)
6:4, 6:7 (4), 6:0

SREBOTNIK/ARRUABARRENA (SLO/ŠPA) -
JAKUPOVIĆ/HROMAČEVA (SLO/RUS)
6:3, 6:1


Mešane dvojice, 2. krog:
SREBOTNIK/GONZALEZ (SLO/MEH) -
KLEPAČ/ROJER (SLO/NIZ/5)
6:2, 7:6 (3)



Đoković zanesljivo v četrtfinalu Roland Garrosa