Novak Đoković je v Šanghaju dobil prav vseh 47 iger na svoj servis, s čimer je postal po Federerju (Cincinnati 2012 in 2015) in Zverevu (Madrid 2018) šele tretji tenisač s takšnim dosežkom na turnirjih serije masters 1000. Foto: Reuters
Novak Đoković je v Šanghaju dobil prav vseh 47 iger na svoj servis, s čimer je postal po Federerju (Cincinnati 2012 in 2015) in Zverevu (Madrid 2018) šele tretji tenisač s takšnim dosežkom na turnirjih serije masters 1000. Foto: Reuters
Novak Đoković v Šanghaju
Serijo Masters 1000 sestavljajo Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Madrid, Rim, Montreal/Toronto, Cincinnati, Šanghaj in Pariz. V francoski prestolnici se bo naslednji veliki turnir začel 27. oktobra in bo trajal do 4. novembra. Foto: Reuters
Borna Ćorić v finalu Šanghaja
Deset let mlajšemu Borni Ćoriću tudi v tretjem poskusu ni uspelo premagati Novaka Đokovića, a zato je po skalpih Martina del Potra in Rogerja Federerja napredoval za šest mest na ATP-lestvici. Foto: Reuters
Đoković slavil v Šanghaju

Đoković je v uri in 36 minutah tenisa prišel do rekordnega četrtega turnirja masters serije v Šanghaju, katerega denarni sklad znaša skoraj 10 milijonov dolarjev. Osemnajsta zaporedna zmaga 31-letnega Beograjčana ni bila vprašljiva niti za trenutek, prej je šlo za to, koliko časa lahko zdrži 21-letni Zagrebčan.

Ćorić izničil tri match žoge Đokovića
En sam brejk je bil dovolj, da je Đoković po 38 minutah izenačenega tenisa dobil uvodni niz s 6:3. Prvih pet iger je bilo trdno v rokah serverja, nato pa je v 6. igri Ćorić takoj izgubil dve točki, sicer je še uspel izenačiti, a Đoković priložnosti ni izpustil iz rok.

V drugem nizu se je mladi Hrvat še odločneje postavil po robu, prišel je tudi do prve priložnosti za brejk, ki pa jo je Đoković suvereno ubranil. Pri izidu 3:5 in treh brejk zaključnih žogah Đokovića je Ćorić zdržal in s petimi zaporednimi točkami še vlival upanje na veliki preobrat, a na svoj servis Srb ni pustil niti najmanjšega presenečenja. Đoković je serviral brez napake in z nizom štirih točk končal dvoboj.

Kako lahko Nadal ubrani prvo mesto?
Odločile so neizsiljene napake Ćorića, ki si jih je nabral kar 21 več kot Đoković, na koncu pa je bila ravno to skoraj razlika v skupnem številu osvojenih točk: 72:52 za Srba. Đoković je s 6:3 in 6:4 prišel že do 32. zmage na turnirjih serije masters, skupno pa že do 72. turnirske zmage pod okriljem ATP-ja.

Z zmago v Šanghaju ima Đoković prav vse možnosti, da na koncu sezone znova zasede vrh ATP-lestvice. Z zmago bo Đoković, ki je edini igralec v zgodovini z osvojenimi naslovi na vseh devetih turnirjih serije masters, prehitel Švicarja Rogerja Federerja na drugem mestu, glede na formo in stanje tekmecev pa bo na zaključnem turnirju osmerice v Londonu imel vse v svojih rokah in nogah, da Rafaelu Nadalu prevzame še št. 1, saj bo od ponedeljka uradno za Špancem zaostajal le še 215 točk. Borna Ćorić se bo po uspehu v Šanghaju z 19. mesta povzpel na 13. mesto ATP-lestvice.

Ko Nole uživa, tekmeci ...
Na začetku leta je Đoković po poškodbi komolca sicer kazal nestanovitno igro, a se je v zadnjem času vrnil na najvišjo raven, kar je potrdil tudi z osvojenima naslovoma v Wimbledonu in na odprtem prvenstvu ZDA, v zadnjih tednih pa je nanizal 18 zaporednih zmag. Zadnji štirje meseci so bili "fantastični" in "izvrstni", je ocenil po današnji zmagi. "Uživam v vsakem trenutku ... ne bi si mogel želeti boljšega scenarija."

MEDNARODNI TURNIR ATP SERIJE 1.000
ŠANGHAJ
(9.219.970 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale,:
ĐOKOVIĆ (SRB/2) - ĆORIĆ (HRV/13)
6:3, 6:4

Polfinale:
ĆORIĆ (HRV/13) - FEDERER (ŠVI/1)
6:4, 6:4

ĐOKOVIĆ (SRB/2) - A. ZVEREV (NEM/4)
6:2, 6:1

Đoković slavil v Šanghaju